Verlegen of introvert?

Verlegen en introverte kinderen lijken op het eerste gezicht op elkaar. Ze kijken allebei de kat uit te boom en zijn rustig en afwachtend. Het verschil zit ‘m in de reden waarom ze dat doen. Introverte kinderen houden zich op de achtergrond omdat ze van nature kalm en teruggetrokken zijn. Verlegenheid wordt getriggerd omdat je kind zich even geen raad weet. Dat is helemaal niet gek, want je kind komt tijdens de eerste levensjaren in tal van nieuwe situaties terecht. Bijvoorbeeld met mensen die ze niet kennen of gebeurtenissen die ze nog niet eerder hebben meegemaakt. Alles wat onbekend is, is spannend. Dat kan ervoor zorgen dat je kind verlegen reageert. Heel natuurlijk en gezond gedrag dat geen obstakel hoeft te zijn, zolang het je kind niet belemmert.

Wat maakt verlegenheid erger?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je kind af en toe verlegen achter je kruipt en niets durf te zeggen. Maar bij sommige kinderen wordt de verlegenheid steeds erger. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een kind weinig positieve aandacht krijgt, want dat heeft impact op het zelfbeeld. Een laag zelfbeeld kan ervoor zorgen dat de verlegenheid van een kind groeit. Een andere manier waarop je de verlegenheid van je kind onbewust een booster geeft, is wanneer je als ouder heel bezorgd met je kind omgaat. Je kind kan daardoor gaan denken dat andere mensen gevaarlijk zijn. Dit kan in de hand werken dat je kind steeds verlegener wordt. Is je kind al wat ouder? Praat over zijn of haar verlegenheid en probeer uit te vogelen waarom je kind verlegen is.

Is verlegenheid leeftijdsgebonden?

Een kind kan op verschillende leeftijden verlegen worden. Jonge kinderen zijn wat vaker verlegen, omdat veel situaties nieuw zijn. Dat ervaren ze als spannend, waardoor ze verlegen kunnen reageren. Dat gaat meestal vanzelf weer over. Of niet. In dat geval zit een beetje verlegenheid gewoon in het karakter van je kind.

Hoe ga je om met een verlegen kind?

Heb je een verlegen peuter? Dat is helemaal niet erg, maar soms kan het je kind een beetje in de weg zitten. Je kunt je verlegen peuter met onderstaande tips proberen helpen om de wereld stap voor stap te ontdekken. In zijn of haar tempo, zonder al te veel druk.

  1. Steun je verlegen kind en zorg voor een veilig gevoel. Dwing je kind niet om dingen te doen die hij of zij nog niet durft. Beloon je kind als hij of zij iets spannends heeft geprobeerd.
  2. Benadruk de sterke kanten van je kind. Doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt zorgt voor voldoening en een gevoel van eigenwaarde.
  3. Ga op zoek naar de grens van je verlegen kind en verleg die grens steeds een stukje. Zo krijgt je kind steeds meer zelfvertrouwen.
  4. Stimuleer de nieuwsgierigheid van je kind naar andere mensen, plaatsen en situaties. Dit kun je doen door verhalen voor te lezen waarin andere mensen een rol spelen, te praten over reizen die je gemaakt hebt of te vertellen over leuke en spannende dingen die je hebt gedaan.
  5. Bereid je kind voor op nieuwe situaties. Een verlegen kind kan het fijn vinden om van tevoren te weten er op stapel staat. Zo neemt de angst voor het onbekende af.
  6. Plak niet het stempel ‘verlegen’ op je kind. Je bedoelt het goed als je tegen andere mensen zegt dat je kind verlegen is. Maar als je alsmaar te horen krijgt dat je verlegen bent, dan ga je dat zelf ook geloven.
  7. Oefen thuis met situaties die je kind lastig vindt. Thuis is het veilig en kruipt je kind gemakkelijker uit zijn of haar schulp. Praat over lastige situaties en bedenk samen oplossingen. 
  8. Geef je kind de mogelijkheid om te ontladen van alle spanningen tijdens lastige situaties. Laat je kind vertellen over zijn of haar spanningen of ga samen iets actiefs of creatiefs doen.

Hulp nodig bij je verlegen kind? 

Verlegenheid bij jonge kinderen is hartstike normaal en gaat vaak vanzelf over. Zit de verlegenheid je kind ondanks onze tips toch in de weg? Bij BLOS kinderopvang zorgen we ervoor dat jouw kind rustig en zelfverzekerd nieuwe kinderen en mensen leert kennen. Bespreek eventuele strubbelingen met onze pedagogisch medewerkers. Zij helpen jouw kind én jou verder.