Beweging: de motor van gezonde groei

Lekker ravotten, onbezorgd huppelen, tikkertje spelen. Het lijkt onschuldig vermaak, maar bewegen is voor kinderen van onschatbare waarde. Het is dé motor voor gezonde groei. Op fysiek vlak, want veel en gevarieerd bewegen zorgt ervoor dat je kind stevige botten en spieren krijgt. De conditie en motoriek gaat vooruit, waardoor je kind leniger en handiger wordt. Beweging zorgt ook voor een boost van het immuunsysteem.

Wegennetwerk in je hoofd

Bewegen is niet alleen goed voor het lijf van je kind. Je doet er ook de hersenen een groot plezier mee. Dat heeft te maken met de netwerkverbindingen in het brein. Je kunt dat zien als een wegennetwerk in het hoofd. Elke keer als je kind beweegt, worden bestaande hersenverbindingen versterkt en worden er nieuwe wegen aangelegd. Hoe beter alle wegen op elkaar zijn aangesloten, hoe makkelijker alles gaat: nadenken over een som, omgaan met prikkels, geconcentreerd lezen.

Mentaal sterker

Al jong gevarieerd en veel bewegen leert kinderen ook omgaan met winnen en verliezen, samenwerken en doorzetten. Dat zorgt ervoor dat ze mentaal sterker in hun schoenen staan en geeft vaak meer zelfvertrouwen. Ze worden bovendien socialer van bewegen, omdat ze leren om samen te spelen, op hun beurt te wachten en zich te houden aan spelregels. Beweging is dus o zo belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat jouw kind de landelijk gestelde beweegnorm.

Van klein naar groot

Baby

  • Op de buik. Leg je baby regelmatig op de buik om heen en weer schuiven, kruipen en opduwen te stimuleren.
  • Leg een speeltje, zoals een bal, knuffel of knisperboekje, iets verder weg van je baby. Dit prikkelt de nieuwsgierigheid van je baby: hé, wat ligt daar?

Dreumes

  • Een matras of groot kussen is leuk speelgoed: je baby kan erop en eraf kruipen en op rollen.
  • Maak voor je kind een uitdagend kruipparcours van lege dozen, lakens, hoepels en kussens.
  • Verstoppertje spelen kan al met de allerkleinsten en je hebt er helemaal niks voor nodig! En dit kun je ook buiten voor de deur doen.

Peuter

  • Doe een dansje! Dansen stimuleert de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling.
  • In plaats van gooien met een bal, maar met een sok of shirt. Wie heeft alles als eerste in de wasmand?
  • Ga op één been staan en doe je ogen dicht. Wie kan er het langste blijven staan?
  • Regent het? We zijn niet van suiker, dus laarzen aan en lekker stampen in de plassen.

Kleuter & ouder

  • Speel verstoppertje in huis. Dit klassieke spel kan binnen net zo leuk zijn als buiten.
  • Transformeer je huiskamer in een indoor speelparadijs: gebruik kussens, dekens en knuffels. Laat je kinderen erop klimmen, springen en spelen.
  • Hang een kleine basketbalring aan de deur en speel een potje mini-basketbal met zachte ballen.

Hondenweer

Als het buiten slecht weer is, is het verleidelijk om binnen te blijven. Toch is het juist in de herfst en winter lekker om buiten te bewegen. Stampen in de plassen, rennen door de opvliegende bladeren. Regenpak aan en gaan!