Wanneer vertel je het grote nieuws? 

En dan is het moment daar: je wilt het grote nieuws vertellen aan je kind. Maar wanneer doe je dat? Vertel dat je zwanger bent als jij denkt dat het een geschikt moment is. Er is geen goed of fout. Voor de zekerheid kun je wachten tot je langer dan drie maanden zwanger bent. Dan is de kans op een miskraam nog maar heel klein. Het kan ook helpen om met het grote nieuws te wachten totdat er zichtbare veranderingen zijn. De groeiende buik van mama, het inrichten van de kinderkamer.  

Hoe breng je dat er een broertje of zusje komt? 

Het moment komt steeds dichterbij. Je gaat aan je kind vertellen dat er een broertje of zusje op komst is. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat zeg je precies? Je kunt je verhaal inleiden door te vertellen wat er allemaal in de buik van mama gebeurt. Zeg bijvoorbeeld dat mama een dikke buik krijgt omdat daar een broertje of zusje in groeit. En zeg dat mama misschien naar het ziekenhuis moet als de baby wordt geboren. Neem je kind alvast mee in alles wat er straks gaat gebeuren: je wordt een grote broer of zus en dat betekent dat je een grotere kamer en een groter bed krijgt! Vraag aan je kind of de baby mag gaan slapen in het huidige bed van je kind. Grote kans dat je kind zich dan al een heel grote broer of zus voelt!  

Mama, hoe komt de baby in je buik?  

Als je vertelt dat er een broertje of zusje op komst is, denkt je kind misschien wel: hé, hoe komt er eigenlijk een baby in de buik van mama? Dat is een goede vraag. Vertel het verhaal op het niveau van je kind. Als je kind al wat ouder is, kun je seksuele voorlichting geven. Is je kind nog wat jonger, vertel het dan in jip-en-janneke-taal. Zeg bijvoorbeeld dat een baby ontstaat uit een zaadje van papa en een eitje van mama. En dat de baby vervolgens in jouw buik groeit totdat hij of zij groot genoeg is om op de wereld te komen.  

Natuurlijk is het een beetje spannend 

Het is heel begrijpelijk als je je een beetje gespannen en opgelaten voelt als je gaat aankondigen dat er een broertje of zusje op komst is. Hoe gaat je kind reageren? Soms is een kind door het dolle heen. Maar het kan ook zijn dat je kind juist verdrietig is en moet huilen. Het is normaal als je kind even aan het idee moet wennen, zeker als hij of zij de oudste is. Je kind is er dan aan gewend om de aandacht van papa en mama niet te hoeven delen.   

Hoe laat je je kind wennen aan de nieuwe situatie? 

Begin zo vroeg mogelijk met het wennen van je kind aan de komst van een broertje of zusje. Tijdens de zwangerschap kun je al leuke spelletjes doen om je kind voor te bereiden op de baby. Je kunt bijvoorbeeld samen met een pop spelen, om het idee van een broertje of zusje wat minder abstract te maken. De pop is dan eigenlijk een oefenbroertje of -zusje. Je kunt de pop in bed leggen, eten geven en de luier verschonen. 

Het is ook een goed idee om voor te lezen uit boeken die over dit onderwerp gaan. De verhalen zijn een bron van inspiratie voor alle leuke activiteiten die je kind straks met het broertje of zusje kan gaan doen. Je kunt voorlezen uit:

  • ‘Wat zit er in je buik, mama?’ van Sam Lloyd 
  • ‘Kleine Pluis’ van Dick Bruna 
  • ‘Bobbi wordt grote broer’ van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas 
  • ‘Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes’ van Jet Boeke 
  • ‘Een baby’tje op komst’ van William Sears 
  • ‘We krijgen er een kleintje bij’ van Pauline Baartmans 
  • ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts 
  • ‘Sep en de baby’ van Ingeborg Bijlsma 

Wil je de situatie helemaal toespitsen op jullie eigen gezin? Er zijn ook gepersonaliseerde voorleesboekjes waarin je eigen kind de hoofdrol speelt!  

Wat kun je nog meer doen? 

  • Laat je kind voelen aan je buik. Voel je dat? Dat is je broertje of zusje die beweegt! 
  • Fantaseer samen over de naam van de baby. 
  • Laat je kind een mooi geboortepakje of knuffeltje uitkiezen voor het broertje of zusje. 
  • Richt samen de babykamer in. 
  • Praat over hoe stoer het is om een grote broer of zus te zijn. 

Is het erg als mijn kind soms huilt? 

Het is helemaal niet gek als je kind het de ene dag heel leuk vindt dat er een broertje of zusje komt en de andere dag juist vervelend. Laat zien dat je oog en oor hebt voor deze gemengde gevoelens, want je kind wil zich gehoord en gezien voelen. Zorg ervoor dat je er op een warme, toegankelijke manier voor je kind bent. Stel je kind gerust door de emoties te benoemen en vertel dat het niet gek is om soms een beetje op te zien tegen de komst van een broertje of zusje.   

Hoe pak je het na de geboorte aan? 

En dan is je kind ineens een grote broer of zus. Laat je kind zich ook echt die grote, stoere broer of zus voelen! Vraag je kind om  billendoekjes aan te geven, knuffels te halen of op de baby te letten, natuurlijk altijd onder jouw toezicht. Je kind voelt zich ontzettend trots en zelfverzekerd bij alles wat hij of zij voor het kleine broertje of zusje mag doen. Dat helpt bij de acceptatie. 

Hoe verdeel je je aandacht? 

Een baby in huis vraagt veel aandacht. Oudere kinderen voelen aan dat er soms wat minder tijd voor hen overblijft. Ze zullen daarom extra vaak om aandacht gaan vragen. Neem dat serieus en maak af en toe tijd vrij om met je oudere kind(eren) te spelen. Natuurlijk lukt dat niet altijd meteen op het moment dat je kind erom vraagt, maar zeg dan wanneer het wel kan. Bijvoorbeeld nadat de baby de fles leeg heeft of als de baby in bed ligt. Woorden als ‘straks’ of ‘dadelijk’ kun je beter niet gebruiken, omdat ze voor je peuter of kleuter onduidelijk kunnen zijn. Spreek een concreet moment af, bijvoorbeeld: na het avondeten.  

Hulp nodig bij de voorbereiding op een broertje of zusje? 

Mailen mag altijd. We staan voor je klaar!