Informatie ouders coronavirus

labels blos

Blijf op de hoogte van de recente ontwikkelingen

Beste ouder,

Met deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen over het coronavirus en wat dit voor jou betekent. Ook proberen wij hier antwoord te geven op al je mogelijke vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op.

Afhankelijk van de komende ontwikkelingen vullen wij de informatie op de pagina aan. Bekijk deze met enige regelmaat zodat je op de hoogte blijft.

Veelgestelde vragen   Contactpagina    Compensatie 

Bijgewerkt: 6 mei - 11.00 uur

poster-voorzorgsmaatregelen-ko.jpg

Maatregelen RIVM 

maatregelen-social-1280x720.png

Update: 19-05-2020 

 

Buitenschoolse opvang vanaf 8 juni weer volledig open

De buitenschoolse opvang (BSO) gaat vanaf 8 juni weer volledig open. De kinderen kunnen vanaf dan weer op hun normale vertrouwde dagen op de BSO terecht. Daarmee stopt ook de vergoeding die ouders van de overheid ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage voor de kinderopvang. De vergoeding geldt voor de periode van 16 maart tot 8 juni. De noodopvang overdag stopt in principe. De noodopvang in de avonden en in het weekend is vanaf 8 juni aanstaande alleen voor ouders open die in de zorg werken. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. 

Update: 22-04-2020 

 

Basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei aangepast open

Nieuwsbericht Rijksoverheid | 21-04-2020 | 19:59

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier. Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk. De dagopvang voor 0-4 jarigen gaat volledig open. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. 

Lees meer

 

Update: 17-04-2020 

 

Compensatie in juni of uiterlijk juli overgemaakt aan ouders

Nieuwsbericht nu.nl | 17 april 2020 | 16:20

De compensatie voor de kinderopvang wordt in juni of uiterlijk juli overgemaakt aan ouders. Zo'n 570.000 huishoudens hebben recht op compensatie en het kabinet trekt 175 miljoen euro uit voor de maatregel.

Dit schrijven staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) en staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Om het simpel te houden worden op basis van de gegevens die op 6 april bekend waren bij de Belastingdienst de bedragen uitgekeerd. Hierdoor kan er sprake zijn van een verschil tussen de compensatie en de daadwerkelijk betaalde eigen bijdrage door ouders

De beide staatssecretarissen vragen begrip voor afwijkingen in de uiteindelijke betaling

Ouders hoeven de vergoeding van de eigen bijdrage niet zelf aan te vragen, maar krijgen het automatisch op hun rekening gestort.

De compensatie geldt vooralsnog voor de periode 16 maart tot en met 28 april, maar de bewindvoerders merken ook op dat de maatregelen voor de kinderopvang verlengd kunnen worden. In dat geval kan het langer duren voordat de vergoeding wordt betaald.

Update: 17-04-2020 

 

Compensatie direct aan ouders

Nieuwsbericht nu.nl | 14 april 2020 | 15:02

Het kabinet kijkt of de compensatie voor de kinderopvang direct aan ouders overgemaakt kan worden in plaats van via de opvangorganisaties. Binnen enkele dagen wordt er meer duidelijkheid verwacht, blijkt dinsdag in een Kamerdebat over het noodpakket om de coronacrisis te bestrijden.

Naast administratieve lasten is er mogelijk ook sprake van inbreuk op de privacy als kinderopvangorganisaties de compensatie overmaken, zei staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) nadat ze met de sector en ouders had gesproken.

"We onderzoeken nu om de eigen bijdrage tot maximaal het uurtarief rechtstreeks over te maken aan de ouders", aldus Van Ark. De bewindsvrouw verwacht de regeling binnen enkele dagen uit te werken. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Belastingdienst die verantwoordelijk is voor de kinderopvangtoeslag.

Update: 25-03-2020 

 

Veelgestelde vragen compensatie

Er wordt op dit moment gewerkt aan een regeling voor compensatie van kinderopvang.

Kijk bij veelgestelde vragen compensatie voor de actuele stand van zaken.

Zodra er meer informatie beschikbaar komt werken we dat bij op deze pagina.

Update: 21-03-2020 

 

Alle ouders krijgen hun eigen bijdrage kinderopvang terug

De ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang of bso kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, krijgen hun geld terug. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten.

Dat melden staatssecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane) Van Huffelen en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Ark. De brancheorganisaties voor de kinderopvang, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Belastingdienst/Toeslagen tekenden vandaag een intentieverklaring om dit snel te kunnen regelen.

Voor recht op de kinderopvangtoeslag betalen ouders een eigen, inkomensafhankelijke, bijdrage. Het kabinet wil er zorg voor dragen dat de kinderopvangorganisaties noodopvang kunnen bieden van kwaliteit. Het is onwenselijk om ouders de kosten van een eigen bijdrage voor de kinderopvang te laten betalen terwijl ze daar geen gebruik van maken. Alle ouders worden gecompenseerd. Aan gebruik van de noodopvang voor kinderen van mensen in cruciale beroepen zijn geen kosten verbonden.

Tamara van Ark: “We willen de kinderopvanglocaties in staat stellen goede noodopvang te verzorgen voor ouders die nu aan het werk zijn in vitale sectoren. Ik ben trots op hoe de sector dat op dit moment oppakt. Als de rekeningen niet betaald worden dan lopen we het risico dat opvanglocaties in gevaar komen en in het ergste geval moeten sluiten. Ook voor de lange termijn zou dit zeer onwenselijk zijn. Dat willen we met deze compensatie voor alle ouders voorkomen.”

Oplossing

De Belastingdienst maakt de eigen bijdragen van ouders aan de 3500 kinderopvangorganisaties over. De kinderopvangorganisaties kunnen dan rechtstreeks aan de ouders het te veel betaalde deel, dat wil zeggen het verschil tussen het factuurbedrag en de ontvangen kinderopvangtoeslag, over de periode 16 maart t/m 28 april overmaken aan de ouders. Mocht de situatie onverhoopt langer aanhouden, dan kan deze mogelijkheid bijvoorbeeld met enkele weken verlengd worden.

Alexandra van Huffelen: “Het is goed dat ouders nu duidelijkheid krijgen. Zij kunnen hun kinderopvangplek gewoon behouden, ook als de kinderen tijdelijk niet naar de kinderopvang gaan. Samen met de sector zorgt de belastingdienst dat ouders gecompenseerd worden voor de teveel betaalde eigen bijdrage. Ik hoop dat dit de ouders rust geeft, in deze moeilijke tijd.”

De Brancheorganisatie Kinderopvang, de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang, de Belastingdienst/Toeslagen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, hebben de handen ineengeslagen. Met deze regeling worden de kosten voor de ouders gecompenseerd en kunnen de kinderopvangorganisaties overeind blijven. Ouders kunnen met een gerust hart door blijven betalen en worden hierdoor niet financieel benadeeld. Het recht op kinderopvangtoeslag blijft hiermee doorlopen. Ook blijft de vertrouwde plek voor de kinderen op de kinderopvanglocatie behouden voor wanneer de reguliere situatie terugkeert.

Cruciale beroepen

Het kabinet vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang beschikbaar is. Vanaf maandag stond de kinderopvang meteen klaar om alle kinderen op te vangen van één of twee ouders met een cruciaal beroep. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, en het niet lukt zelf de kinderen op te vangen, kan er een beroep worden gedaan op de school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Het is dus geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Hierdoor kunnen de ouders die nu cruciaal zijn in de zorg, het onderwijs en op andere plekken aan het werk blijven.

Update: 15-03-2020 

Het kabinet heeft op 15 maart besloten dat alle onderwijs- en kinderopvanglocaties vanaf heden uitsluitend kinderen mogen opvangen waarvan ouders werkzaam zijn in cruciale beroepsgroepen.

Concreet houdt dit in dat je vanaf maandag 16 maart tot 11 mei, alleen gebruik kunt maken van kinderopvang wanneer je een cruciaal beroep hebt.

De aangescherpte richtlijnen van het RIVM blijven van kracht. Hierbij geldt dat je jouw kind niet mag brengen wanneer er sprake is van één van de volgende klachten: hoesten, neusverkoudheid, verhoging en of koorts.

Als je niet in deze beroepsgroep valt dan kun je helaas tot 11 mei geen gebruik meer maken van de opvang. We hopen dat de nieuwe maatregel een enorme bijdrage gaat leveren in de beperking van de verspreiding van het coronavirus. Pas goed op je kinderen, jezelf, je naasten en alle andere mensen om je heen. We hopen vanaf 11 mei alle kinderen weer te begroeten. 

Update: 10-03-2020 

De afgelopen week is het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland gestegen. Vooralsnog hebben wij op onze opvanglocaties geen signalen ontvangen van een eventuele besmetting. Uiteraard hopen wij dat dit zo blijft.

Voor alle ouders geldt een meldingsplicht. Dit betekent dat bij een besmetting met het coronavirus dit moet worden gemeld bij de GGD of de huisarts. Wij vragen je vriendelijk, doch dringend om bij besmetting ook ons hiervan direct op de hoogte te stellen, zodat wij in het belang van alle kinderen, ouders en medewerkers eventuele maatregelen kunnen nemen.

Voor een melding van een besmetting of een vermoeden van besmetting bij je kind, jezelf of andere directe gezinsleden, kun je tijdens openingstijden telefonisch contact opnemen met jouw locatiemanager. Om tijdig eventuele maatregelen te kunnen nemen zijn wij ook buiten openingstijden, in de avond en het weekend, bereikbaar. Vermeld in het bericht je naam, telefoonnummer én de opvanglocatie van je kind, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding