Nieuws en inspiratie

BLOS pluist het uit: creatieve ontwikkeling

icoon-kalender-tekengebied-2.png 18 mei 2022
icoon-klokje 3 minuten

BLOS pluist het uit creatieve ontwikkeling

Kinderen leren en ontwikkelen zich de hele dag door. Ze leren door te kijken, imiteren, proberen en ontdekken. Veel ontwikkelingen gaan onopgemerkt aan je voorbij. Toch is het leuk om er eens bij stil te staan. Daarom verdiepen we ons in deze ‘BLOS pluist het uit’ in de creatieve ontwikkeling bij kinderen. 

Creatieve ontwikkeling bij kinderen

De creatieve ontwikkeling is onderdeel van de cognitieve ontwikkeling en gaat over het vermogen om te fantaseren, dromen en nieuwe dingen te creëren en te ontdekken. Creativiteit uit zich niet alleen in knutselen, tekenen en schilderen, maar ook in spelen, dansen, zingen, schrijven en muziek maken. Kinderen zijn van nature inventief. Ze worden geprikkeld door het onbekende en denken in mogelijkheden. Jonge kinderen zijn nog niet geremd in hun creativiteit. Dit komt doordat ze nog geen vaste manieren voor dingen hebben en veel wat ze doen nieuw is.

Het belang van creatieve ontwikkeling

De creatieve ontwikkeling is belangrijk voor kinderen. Hieronder lees je waarom.

  • Zelfvertrouwen

Door zelf iets moois te maken kan je het zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je kind ervaart dat hij of zij zelfstandig iets moois kan creëren en problemen die hij of zij onderweg tegenkomt zelf kan oplossen, dan geeft dat een voldaan gevoel. En daar groeit het zelfvertrouwen van.

  • Probleemoplossend vermogen

Creativiteit stimuleert het probleemoplossend vermogen. In een creatief proces krijgen kinderen spontane ideeën en leren ze gaandeweg keuzes en combinaties te maken.

  • Concentratie en focus

Door creatief met één ding bezig te zijn leert je kind zich beter te concentreren. Hoe vaker je kind dit doet, hoe langer hij of zij het volhoudt. Hierdoor werk je aan de focus en concentratieboog.

  • Motoriek

Door creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld tekenen, schilderen en knutselen en gebruik te maken van verschillende materialen stimuleer je de grove en fijne motorische vaardigheden.

Creatieve ontwikkeling bij BLOS kinderopvang

Bij BLOS kinderopvang ontwikkelen de kinderen hun persoonlijke competenties. Het ontwikkelen van persoonskenmerken zoals creativiteit, zelfvertrouwen en flexibiliteit stelt kinderen in staat om problemen aan te pakken en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. We vinden het niet belangrijk dat de kinderen iets moois maken, maar dat ze plezier hebben in het proces.

Creatieve ontwikkeling op het kinderdagverblijf

Op de meeste van onze kinderdagverblijven werken we met VVE-methode Uk & Puk. Zo stimuleren we spelenderwijs de brede ontwikkeling van kinderen. Bij elke activiteit stimuleren we andere competenties. We stimuleren de creativiteit door verschillende materialen aan te bieden waarmee de kinderen kunnen knutselen, zoals papier, verf en klei. Maar we stimuleren de creativiteit ook door de fantasie te prikkelen. Zo kan een hoepel bijvoorbeeld dienen als regenplas en een kartonnen doos als auto.  

Creatieve ontwikkeling op de BSO

Leren op de buitenschoolse opvang is anders dan op school. Op de BSO van BLOS staat spelend leren centraal. We werken met het toffe activiteitenprogramma DoenKids! bomvol gave, uitdagende en eigen activiteiten. Hiermee maken we ons aanbod nog leuker en leerzamer voor je kind. Door de diversiteit aan activiteiten leert je kind wat hij of zij echt leuk vindt en ontdekt het al zijn of haar talenten. We werken met 5 talentontwikkelingen: Zo kunstig!, BLOS Lab, Dit ben ik!, Ja, natuurlijk? en 3, 2, 1, GO… waarbij onze pedagogisch medewerkers de creativiteit van de kinderen op verschillende manieren prikkelen.

Tips voor thuis

Creativiteit bij kinderen kun je op verschillende manieren stimuleren. Hieronder een paar tips van de pedagogisch coaches van BLOS kinderopvang die daarbij kunnen helpen.

  • Ruimte voor experiment

Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken en experimenteren. Dit kan bijvoorbeeld met open einde speelgoed. Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind op verschillende manieren kan spelen en waarbij de functie niet van tevoren vastligt. Het is veelzijdig en moedigt je kind aan om zijn of haar creativiteit te gebruiken. Lees hier meer over open einde speelgoed.

  • Leer je kind om te gaan met teleurstellingen

Niet altijd alles gaat in één keer goed. Fouten maken hoort erbij. En van fouten maken leert je kind om het de volgende keer anders of beter te doen. Fouten maken en accepteren is belangrijk voor het ontwikkelen van een creatieve persoonlijkheid. Kinderen die bang zijn om fouten te maken, ontdekken hun creatieve kant minder snel.

  • Geef het goede voorbeeld

Hoe creatiever en opener de omgeving is waarin je kind opgroeit, hoe vrijer je zoon of dochter zich zal voelen om zijn of haar eigen ding te doen. Bij creativiteit draait het om het doorbreken van patronen en gewoontes om iets nieuws te creëren. Plan samen met je kind creatieve momenten in. Ga bijvoorbeeld samen kleuren en kleur de zon een keer paars, in plaats van geel. Of ga samen naar buiten en doe alsof jullie een vogel zijn.

  • Blijf op de achtergrond

Als ouder wil je je kind het liefst overal bij helpen. Soms is het goed om een beetje op de achtergrond te blijven zodat je kind zelf dingen kan ontdekken en keuzes kan maken. Dat draagt namelijk bij aan de creatieve ontwikkeling van je kind.

  • Geef complimenten over het proces

Focus op het proces in plaats van het eindresultaat. Geef je kind complimenten als het bezig is. Zeg bijvoorbeeld: ‘’Ik zie dat je veel kleuren gebruikt. Ik zie blauw, rood en groen. Wat mooi!’’

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding