BLOS pluist het uit: creatieve ontwikkeling
5 oktober 2023
3 minuten
Kinderen zijn van nature heel creatief. Jonge kinderen hebben veel fantasie, maken overal een spel van en hoeven niet lang na te denken wanneer ze creatief aan de slag gaan. In deze ‘BLOS pluist het uit’ verdiepen we ons in de creatieve ontwikkeling bij kinderen, het belang ervan en geven we tips hoe je de creatieve ontwikkeling van je kind kunt stimuleren.
Creatieve ontwikkeling bij kinderen
De creatieve ontwikkeling gaat over het vermogen om te fantaseren, dromen en nieuwe dingen te creëren en te ontdekken. Het gaat om bezig zijn, uitproberen en wel zien wat ervan komt. Vaak wordt bij de creatieve ontwikkeling gedacht aan knutselen, terwijl het veel meer dan dat omvat. Denk bij de creatieve ontwikkeling bijvoorbeeld ook aan de muzikale ontwikkeling en dans.
Het belang van creatieve ontwikkeling
De creatieve ontwikkeling is belangrijk voor kinderen. Hieronder lees je waarom.
- Hersenontwikkeling
Door creatief bezig te zijn stimuleer je beide hersenhelften, vooral de rechterhersenhelft. Woorden, taal, rekenen, namen, feiten en details worden ontwikkeld in de linkerhersenhelft. Creativiteit, ruimtelijk inzicht, verbeelding, fantasie, het grote geheel en mogelijkheden zien in de rechterhersenhelft. Zingen, dansen, creëren, schrijven, schilderen, tekenen zetten vooral de frontale cortex in het brein aan het werk. Dit deel van de hersenen wordt gezien als het deel dat de moeilijkste taken van de hersenen verzorgt. De frontale cortex is belangrijk bij dingen die te maken hebben met nadenken en emoties. Denk daarbij aan doorzettingsvermogen of flexibel zijn.
- Concentratie en focus
Door creatief met één ding bezig te zijn leert je kind zich beter te concentreren. Hoe vaker je kind dit doet, hoe langer hij of zij het volhoudt. Hierdoor werk je aan de focus en concentratieboog
- Zelfvertrouwen
Door zelf iets te maken kan je kind zijn of haar zelfvertrouwen vergroten. Wanneer je kind ervaart dat hij of zij zelfstandig iets kan creëren en problemen die hij of zij onderweg tegenkomt zelf kan oplossen, dan geeft dat een voldaan gevoel. En daar groeit het zelfvertrouwen van.
- Probleemoplossend vermogen
Door zelf te experimenteren en problemen op de lossen wordt het probleemoplossend vermogen van je kind gestimuleerd. Kinderen zijn van nature vindingrijk en door zelf te kunnen experimenteren wordt het denken in mogelijkheden gestimuleerd.
- Motoriek
Door creatief bezig te zijn met bijvoorbeeld tekenen, schilderen en knutselen en gebruik te maken van verschillende materialen stimuleer je de grove en fijne motorische vaardigheden.
Creatieve ontwikkeling bij BLOS kinderopvang
Bij BLOS kinderopvang ontwikkelen de kinderen hun persoonlijke competenties. Het ontwikkelen van persoonskenmerken zoals creativiteit, zelfvertrouwen en flexibiliteit stelt kinderen in staat om problemen aan te pakken en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. We vinden het vooral belangrijk dat de kinderen plezier hebben in het proces.
Creatieve ontwikkeling op het kinderdagverblijf
Op de meeste van onze kinderdagverblijven werken we met VVE-methode Uk & Puk. Zo stimuleren we spelenderwijs de brede ontwikkeling van kinderen. Bij elke activiteit stimuleren we andere competenties. We stimuleren de creativiteit door verschillende materialen aan te bieden waarmee de kinderen kunnen knutselen, zoals papier, verf en klei. Maar we stimuleren de creativiteit ook door de fantasie te prikkelen. Zo kan een hoepel bijvoorbeeld dienen als regenplas en een kartonnen doos als auto.
Creatieve ontwikkeling op de BSO
Leren op de buitenschoolse opvang is anders dan op school. Op de BSO van BLOS staat spelend leren centraal. We werken met het activiteitenprogramma DoenKids! bomvol gave, uitdagende en eigen activiteiten. Hiermee maken we ons aanbod nog leuker en leerzamer voor je kind. Door de diversiteit aan activiteiten leert je kind wat hij of zij echt leuk vindt en ontdekt het al zijn of haar talenten. We werken met 5 talentontwikkelingen: Zo kunstig!, BLOS Lab, Dit ben ik!, Ja, natuurlijk? en 3, 2, 1, GO… waarbij onze pedagogisch medewerkers de creativiteit van de kinderen op verschillende manieren prikkelen.
Tips voor thuis
Creativiteit bij kinderen kun je op verschillende manieren stimuleren. Hieronder een paar tips van de pedagogisch coaches van BLOS kinderopvang die daarbij kunnen helpen.
- Ruimte voor experiment
Geef je kind de ruimte om zelf te ontdekken en experimenteren. Dit kan bijvoorbeeld met open einde speelgoed. Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind op verschillende manieren kan spelen en waarbij de functie niet van tevoren vastligt. Het is veelzijdig en moedigt je kind aan om zijn of haar creativiteit te gebruiken.
- Leer je kind om te gaan met teleurstellingen
Niet altijd alles gaat in één keer goed. Fouten maken hoort erbij. En van fouten maken leert je kind om het de volgende keer anders of beter te doen. Door fouten te maken en te accepteren, leert je kind ermee om te gaan, nogmaals te proberen of een nieuw plan te maken.
- Geef het goede voorbeeld
Hoe creatiever en opener de omgeving is waarin je kind opgroeit, hoe vrijer je zoon of dochter zich zal voelen om zijn of haar eigen ding te doen. Bij creativiteit draait het om het doorbreken van patronen en gewoontes om iets nieuws te creëren. Plan samen met je kind creatieve momenten in. Ga bijvoorbeeld samen kleuren en kleur de zon een keer paars, in plaats van geel. Of ga samen naar buiten en doe alsof jullie een vogel zijn.
- Blijf op de achtergrond
Als ouder wil je je kind het liefst overal bij helpen. Soms is het goed om een beetje op de achtergrond te blijven zodat je kind zelf dingen kan ontdekken en keuzes kan maken. Dat draagt namelijk bij aan de creatieve ontwikkeling van je kind.
- Geef complimenten over het proces
Focus op het proces in plaats van het eindresultaat. Geef je kind complimenten als het bezig is. Zeg bijvoorbeeld: ‘’Ik zie dat je veel kleuren gebruikt. Ik zie blauw, rood en groen!’’
Terug naar het overzicht