Nieuws en inspiratie

Broertje of zusje op komst: zo bereid je je kind voor

icoon-kalender-tekengebied-2.png 9 september 2021
icoon-klokje 2 minuten

Broertje of zusje op komst: tips om je kind hierop voor te bereiden

Hoera, een broertje of zusje op komst! Er breekt een bijzondere periode aan waarin een hoop verandert. De komst van een broertje of zusje kan voor een kind best een beetje spannend zijn. Ineens moet het de aandacht van papa en mama delen. Wanneer vertel je je kind dat hij of zij een broertje of zusje krijgt en hoe bereid je je kind hierop voor? Wij geven je een aantal tips.

De komst van de baby 

Ieder kind reageert anders op de komst van een broertje of zusje. Het ene kind is door het dolle heen en laaiend enthousiast over de komst van de baby, het andere kind vindt het helemaal niet leuk en laat dit ook duidelijk merken. Daarom is er niet één juiste manier waarop je je kind kunt voorbereiden. Wel zijn er een paar manieren waarop je je kind kan helpen bij de acceptatie van het nieuwe gezinslid.

Het grote nieuws aan je kind vertellen

Het juiste moment is voor iedereen verschillend. Misschien vind je het leuk om het nieuws nog even geheim te houden, maar het kan ook zijn dat je het van de daken wilt schreeuwen. Over het algemeen hebben kinderen even de tijd nodig om aan het idee te wennen. Je kunt je kind gedurende de zwangerschap meenemen in de groei van de buik, samen tegen de buik praten en vertellen hoe groot de baby is.

Houd het simpel

Je hebt een moment gekozen om het je kind te vertellen. Maar wat vertel je dan precies? Houd het vooral simpel, zeker als je kind nog klein is. Vertel je kind wat het kan verwachten en wat dat voor hem of haar betekent. Zeg bijvoorbeeld dat mama eerst een dikke buik krijgt omdat de baby daarin groeit. Misschien moet mama naar het ziekenhuis als de baby wordt geboren en moet je kind een nachtje bij familie of vrienden logeren. Bereid je kind daarop voor door erover te praten. Spelen met een pop kan helpen om het idee van een baby wat minder abstract te maken. Door de pop samen in bed te leggen, te voeden en de luier te verschonen kun je alvast een beetje oefenen.

Erken de gevoelens van je kind en toon begrip

Het oudste kind heeft als enige een periode zijn of haar ouders helemaal voor zichzelf gehad. Misschien moet je kind daarom even wennen aan het idee dat er een broertje of zusje bijkomt. De ene dag kan hij of zij het fantastisch vinden, de andere dag misschien spannend of vervelend. Wanneer je de gevoelens van je kind erkent en hier begrip voor toont, dan voelt het zich gezien en gehoord. Welke emotie je kind ook heeft, stel hem of haar gerust door de emotie te benoemen en te vertellen dat het oké is. Afhankelijk van de leeftijd, kun je doorvragen waarom hij of zij zich zo voelt en wat zou kunnen helpen.

Leg veranderingen uit

Gaan er dingen in huis veranderen door de komst van de baby? Leg die veranderingen uit aan je kind. Denk bijvoorbeeld aan het verhuizen naar een nieuwe slaapkamer of de overstap van een ledikantje naar een groter bed. Vertel je kind dat het een nieuwe kamer of groter bed krijgt omdat hij daar groot genoeg voor is. Probeer veranderingen gelijkmatig door te voeren. Van veel veranderingen in één keer kan een kind van slag raken.

Betrek je kind bij de voorbereidingen

Door je kind bij je zwangerschap te betrekken, help je je kind alvast een band op te bouwen met de baby. Laat je kind bijvoorbeeld aan de buik voelen als de baby schopt of fantaseer samen over de naam van de baby. Moet je nog babyspullen kopen? Dan is het leuk om dit samen met je kind te doen. Laat hem of haar een geboortepakje of knuffeltje kiezen. Vraag of je jouw kind mee mag nemen naar een bezoek aan de verloskundige.

Lees je kind voor

Het lezen van een boek over de komst van een broertje of zusje kan helpen bij de voorbereiding. Door regelmatig samen over het onderwerp te lezen en te praten, krijgt je kind een beter beeld van wat hij of zij kan verwachten. Hieronder vind je onze favorieten:

  • ‘Wat zit er in je buik, mama?’ van Sam Lloyd
  • ‘Kleine Pluis’ van Dick Bruna
  • ‘Bobbi wordt grote broer’ van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas
  • ‘Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes’ van Jet Boeke
  • ‘Een baby’tje op komst’ van William Sears
  • ‘We krijgen er een kleintje bij’ van Pauline Baartmans
  • ‘We hebben er een geitje bij’ van Marjet Huiberts
  • ‘Sep en de baby’ van Ingeborg Bijlsma

Extra leuk: er bestaan ook gepersonaliseerde voorleesboekjes waarbij je kind de hoofdrol speelt in het verhaal.  

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding