Waarom is voorlezen zo belangrijk?

  1. Boost voor het taalbegrip

    Als je een verhaal vertelt, gebruik je vaak net even andere woorden dan in het dagelijkse leven. De opbouw van de zinnen verschilt van hoe je normaal praat. Kinderen ontdekken daardoor meer en nieuwe woorden. Voorlezen en verhalen vertellen geeft het taalgevoel en taalbegrip een flinke boost!
     
  2. Goed voor de emotionele ontwikkeling

    Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Ze leren om mee te leven met een karakter in een verhaal. Oei, wat zielig! Of: hoera, het is gelukt! Een boek kan een goede aanleiding zijn om na het voorlezen te praten over wat de hoofdpersonen hebben meegemaakt. Wat voelde je kind erbij? Welke boodschap haalt je zoon of dochter eruit? Dit is heel goed voor de emotionele ontwikkeling!
     
  3. Even een momentje van rust

    Er komen de hele dag veel prikkels op je kind af. Een boekje (voor)lezen zorgt voor rust in hun hoofd. Even uit het dagelijkse leven, in een fantasiewereld stappen. Dat is heel ontspannend! Dit werkt extra goed als je een vast voorleesmoment kiest. Dat zorgt voor structuur en geeft je kind een gevoel van veiligheid, omdat hij of zij weet wat er gaat komen. Je kunt bijvoorbeeld altijd een boekje lezen voor het slapen gaan. Dan weet je kind dat het bedtijd is als het verhaaltje of hoofdstuk uit is.

Wat als je kind al zelf kan lezen?

Voorlezen blijft belangrijk, ook als je kind zelf al kan lezen. Een boek dat wordt voorgelezen komt anders binnen dan een boek dat je kind zelf leest. Dat komt omdat je je kind als ouder kunt helpen als er iets in het verhaal niet helemaal duidelijk is. Je praat tijdens het voorlezen tussendoor even over wat er gebeurt of hebt het er na afloop over. Dat helpt onder meer bij het ontwikkelen van begrijpend lezen. Heeft je kind oudere of jongere broers of zussen? Het is leuk en leerzaam om je kinderen aan elkaar te laten voorlezen.

Wanneer begin je met voorlezen? 

Goed nieuws: je kunt niet vroeg genoeg beginnen! Al vanaf dat je kind 3 maanden oud is, kun je samen door een boekje bladeren met tekeningen. Vanaf 9 à 10 maanden kun je simpele verhalen uit een prentenboek voorlezen. Door een prentenboek aan ze voor te lezen, maken ze op een toegankelijke en begrijpelijke manier kennis met ‘grote’ thema’s als verliefdheid, vriendschap, verlies en ziekte. Dit helpt ze om emotionele situaties te herkennen en te begrijpen. Met name rijmverhalen doen het goed bij dreumesen en peuters.

Nee hè, niet weer datzelfde boekje!

Heb je een verhaal al minstens tien keer voorgelezen en komt het bij jou je neus uit? Je kind heeft dat niet in de gaten, dus lekker doorlezen.  Het herhalen van een verhaal is zelfs goed, want je kind gaat de inhoud steeds beter begrijpen en kan na verloop van tijd zelfs een beetje voorspellen wat er gaat gebeuren.  Zo breiden kinderen hun woordenschat uit.

Hoe lees je voor aan kinderen? 

Iedereen kan voorlezen! Met deze tips maak je het voor jezelf en je kind nog leuker!

  • Prik een goed moment. Voorlezen aan kinderen kan op ieder moment van de dag. Zorg er wel voor dat het rustig en stil is tijdens het lezen. Vooral bij peuters en kleuters is het belangrijk om externe prikkels zoveel mogelijk te vermijden.
  • Zoek een boek uit dat bij de leeftijd van je kind past. Peuters en kleuters kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Kies daarom bij jonge kinderen voor een dun boekje met afbeeldingen. Een spannend boek is tijdens het voorlezen aan peuters of kleuters niet zo’n goed idee, want ze vinden het soms nog lastig om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Het is lastig om in slaap te vallen als je nog aan het nadenken bent over het spannende verhaal dat papa of mama net heeft voorgelezen. Oudere kinderen hebben een iets betere concentratie en kunnen een beetje spanning wel aan. Kijk naar je kind en kies een boek uit dat past.
  • Kies een fijne plek. Ga samen op de bank zitten of aan tafel. Zorg ervoor dat er geen speelgoed binnen handbereik ligt. Zo gaat alle focus uit naar het boek! Maak je voorlezen onderdeel van het bedritueel? Maak er een fijn moment van in de slaapkamer, met een leeslampje of een zoutlamp.
  • Herhalen, herhalen, herhalen! Door herhaling blijven dingen beter hangen. Lees hetzelfde boek gerust een paar dagen achter elkaar voor. Verander de woorden van de tekst eens. Grote kans dat je kind zegt: ‘Hé, dat staat er niet!’.

Wil jij voorlezen nog leuker maken?

Interactief voorlezen zorgt ervoor dat een verhaal extra levendig wordt. Hoe je dat aanpakt? Stel tijdens het voorlezen vragen, doe uitdrukkingen en emoties van karakters na, speel met je intonatie en praat met je kind na over het verhaal. Interactief voorlezen aan peuters en kleuters helpt ze om hun eigen gevoelens onder woorden te brengen. Interactief voorlezen hoef je niet helemaal zelf uit te vogelen. Er zijn een heleboel leuke interactieve boeken die je helpen om je kind bij het verhaal te betrekken. Interactief voorlezen aan peuters of kleuters is een leuke manier om je kind al vroeg te leren om na te denken over verhalen. 

BLOS en voorlezen

Bij BLOS is voorlezen een belangrijk onderdeel van onze activiteiten. Samen verslijten we heel wat kinderboeken. Meer weten over de activiteiten op de kinderopvang? We vertellen je er graag meer over. Lees er zelf meer over of kom langs op een van onze locaties voor een rondleiding. 

Lees over het BLOS activiteitenaanbod Boek een rondleiding