Nieuws en inspiratie

Daarom is (voor)lezen zo belangrijk

icoon-kalender-tekengebied-2.png 25 januari 2022
icoon-klokje 1,5 minuut

Daarom is (voor)lezen zo belangrijk

Bij BLOS besteden we veel aandacht aan (voor)lezen. Voorlezen en het vertellen van verhalen aan kinderen is leuk én belangrijk. Maar waarom? En waar kun je op letten tijdens het voorlezen? We leggen het je graag uit. Maar er is meer. We lezen voor uit het boek ‘Coco kan het!’ hét prentenboek van het jaar 2021 en hebben een toffe download waarmee je kind zijn of haar eigen monsterachtige boekenlegger maakt.

Voorlezen is belangrijk, maar waarom precies?

Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het voorlezen van een boek draagt niet alleen bij aan de taal- en emotionele ontwikkeling van een kind, maar zorgt ook voor rust en ontspanning. Het zit zo:

De taalontwikkeling
In verhalen zijn het woordgebruik, de zinsbouw en de opbouw van verhalen vaak anders dan in ons dagelijkse taalgebruik. Kinderen worden door voorlezen dus blootgesteld aan meer en andere woorden. Hierdoor wordt hun woordenschat verrijkt en krijgt hun taalgevoel en taalbegrip een flinke boost. Ook voor oudere kinderen, die zelf al kunnen lezen, heeft voorlezen nog steeds voordelen. Zo helpt het hen onder andere bij het ontwikkelen van begrijpend lezen.

De emotionele ontwikkeling
Voorlezen prikkelt de fantasie en nieuwsgierigheid van kinderen. Ze leren om mee te leven met de hoofdpersoon van het verhaal en identificeren zich met de personages uit het boek. ‘Hoe is het om klein te zijn?’, ‘Hoe is het om groot te zijn?’, ‘Hoe is het om ziek te zijn?’. Prentenboeken laten kinderen kennismaken met dit soort situaties en soms gevoelige thema’s zoals verliefdheid, vriendschap, verlies en ziekte. Een boek kan dan ook een goede aanleiding zijn om na het lezen eens te praten over bepaalde emoties.

Rust en ontspanning
Voorlezen vormt ook een belangrijk moment van rust voor kinderen. Als je hier een vast moment voor kiest in het dagritme zorgt het ook gelijk voor structuur. Dit laatste geeft kinderen een gevoel van veiligheid omdat ze nu weten wat er gaat komen. Zo kun je bijvoorbeeld altijd een boekje lezen voor het slapen gaan.

Handige voorleestips

Iedereen kan voorlezen! Maar als je meer uit het voorlezen wilt halen, hebben wij een aantal tips voor je op een rij gezet.

Kies een geschikt moment
Voorlezen kan op ieder moment van de dag, maar zorg dat het rustig en stil is tijdens het lezen.

Kies een geschikt boek
Baby's hebben nog maar een korte spanningsboog en kunnen zich nog niet zo lang concentreren. Kies daarom voor een kort boekje met een paar afbeeldingen. Lees bij peuters geen spannend boek net voor het slapen gaan. Ze hebben soms nog moeite om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Dit leidt tot magisch denken en creatief spel, maar ook tot angsten en onzekerheden. Het is natuurlijk lastig om in slaap te vallen als je nog aan het nadenken bent over dat spannende verhaal dat papa of mama net heeft voorgelezen.

Kies een geschikte plek
Ga samen op de bank zitten of aan tafel, maar zorg er altijd voor dat er geen speelgoed binnen handbereik ligt. Zo gaat alle focus uit naar het boek!

Herhaling
Door herhaling kun je dingen sneller leren. Lees hetzelfde boek dan ook gerust een aantal dagen achter elkaar voor. Voor jou als ouder is dit misschien saai, maar voor kinderen biedt het houvast en herkenning. Verander de woorden van de tekst eens, grote kans dat ze zeggen ‘Hé, mama dat staat er niet!’.

Voorlezen uit het boek ‘Coco kan het!’ van Loes Riphagen

Geen tijd om zelf voor te lezen? Geen paniek, onze pedagogisch medewerker Esther leest voor uit het boek ‘Coco kan het!’, hét prentenboek van 2021. 

Zelfmaken: coole boekenleggers

Om het lezen voor jou en je kind nog leuker te maken hebben we een toffe download klaar staan waarmee je kind een monsterachtige boekenlegger kan knutselen. Download 'm hier!

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding