Nieuws en inspiratie

Een speelhoek in de woonkamer: tips!

Kleine kinderen spelen het liefst dicht bij jou in de woonkamer. Maar hoe gezellig ook, voor sommige ouders is die (rommelige) speelhoek een doorn in het oog. Hoe je dat oplost? Wij vroegen onze interieurstylist Marianne Dijkstra om tips. Lees snel verder voor leuke én handige (styling)ideeën!

speelhoek-woonkamer-bloskinderopvang.jpg

Een speelhoek in een kleine woonkamer

Een speelhoekje past in iedere woonkamer en is zeker gezellig te maken! Het hoeft ook echt niet veel ruimte in te nemen. Een klein, eigen hoekje om te spelen en te zitten is al genoeg. Heb je echt een kleine woonkamer dan kun je kiezen voor een houten kist op wielen (met rem!) die je met een kussen erop onderdeel maakt van de zithoek. Deze kun je verplaatsen naar een plek in de woonkamer waar gespeeld mag worden en kan tevens dienst doen als zitbankje in de zithoek. Handig! Zo is het rondslingerende speelgoed snel weer netjes opgeborgen en kan jouw kind er lekker op zitten.

Invullingen voor een speelhoek

Salon- en bijzettafels hebben meestal de ideale hoogte voor peuters. Afhankelijk van de grootte kun je daar een of twee leuke stoeltjes bij zetten. Je kind kan dan heerlijk bij jou in de buurt spelen. En vergeet de tipitent niet! Kinderen vinden hem fantastisch en het is gemakkelijk weer op te bergen na het spelen. Wat ook fijn is, is een eigen chillplekje bij de bank om op de grond te spelen. Verzamel wat leuke matraskussens en voilà: jouw kind kan lekker chillen en tóch dicht in de buurt zijn.

Andere leuke elementen voor in een speelhoek? Daar weet Marianne wel raad mee. Een ode aan het Ikeakeukentje dat je zelf kunt pimpen! Verf hem in een leuke kleur, zet er andere handvatten op, hang een leuk theedoekje op en voeg een koksmuts toe voor de echte keukenprins(es). Een plankje erboven, haakjes ernaast, wat pannetjes erbij en je hebt een fijn hoekje voor eindeloos veel speelplezier. Een tafeltje met twee stoeltjes om lekker aan te knutselen of te lezen doet het ook altijd goed.

Stylingtips voor de speelhoek

Een speelhoek is onderdeel van een gehele ruimte. Kies daarom liever niet voor felle of primaire kleuren. Laat de kleur van je woonkamer terugkomen in de speelhoek zodat het een geheel wordt. Zet een gezellig tafeltje neer dat je eventueel kunt schilderen in de kleur van jouw interieur. Ook op de wand kun je (gedeeltelijk) een kleur laten terugkomen. Bijvoorbeeld als omlijsting van de speelplek, of als lambrisering, een streep, een cirkel etc. Supertip: schoolbordverf is tegenwoordig ook in kleur verkrijgbaar!

Maak het af met bijvoorbeeld een lampje, een rekje met boekjes, een plankje met knuffels, een mooie (stoffen) slinger of een gezellig kleed. Ben je nog niet uitgeschilderd? Schilder het kindermeubel in dezelfde kleur als de wand (of een tint donkerder of lichter). Je zal versteld staan van het resultaat.

Safety first

Natuurlijk moet je ook in een speelhoek rekening houden met de veiligheid van jouw kind. Het is opletten geblazen voor punaises, een hete radiator of brandende kaarsen op de salon-/bijzettafel. Let in de keuken op de oven, het fornuis en bankjes of stoeltjes die wieltjes hebben: voorzie ze van een rem om rollen te voorkomen.

“Maak er een gezellig hoekje van zodat jouw kind een eigen plekje heeft, maar wel dicht bij jou kan zijn. Leuk voor jou én je kind.”

Shoppingtips!

We sluiten af met wat toffe shoppingtips:

Het geven van (styling)tips is ontzettend leuk. Wij zijn heel benieuwd wat jij hier graag over zou willen lezen. Stuur je suggesties of vragen op naar blos@blos.nl. Dan gaan wij ermee aan de slag!

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding