Een soepele start op de buitenschoolse opvang

Een nieuwe mijlpaal staat voor de deur. Je kind is 'eindelijk' vier jaar en staat op het punt om zowel naar school als de buitenschoolse opvang (BSO) te gaan. Deze overgang kan spannend zijn voor je vierjarige. En voor jou natuurlijk! Bij BLOS begrijpen we dat jij en je kind moeten wennen aan deze nieuwe fase. Ons doel is om de overstap zo soepel en plezierig te laten verlopen. Laten we eens kijken naar wat je van ons kunt verwachten. En welke tips we hebben om het jou en je kind zo makkelijk mogelijk te maken!

Kind komt aanrennen op de bso
Kind komt aanrennen op de bso

Wat je van ons kunt verwachten

  • Vast aanspreekpunt: Een toegewijde pedagogisch medewerker is voor je kind én voor jou als ouder een vast aanspreekpunt. Deze collega zorgt ervoor dat je kind zich welkom voelt en vertelt uitgebreid over de activiteiten, de kinderen en het reilen en zeilen op de BSO.
  • Communicatie met school: Wij informeren ook de juf of meester van de school dat je kind aan het wennen is bij ons op de BSO. Op deze manier kunnen zij er rekening mee houden en waar nodig ondersteuning bieden.
  • Alvast even meedraaien: In overleg kan je kind een aantal weken voor de eerste schooldag een paar uurtjes of dag(deel) meedraaien op de BSO. Dit helpt je kind vertrouwd te maken met de omgeving, de ruimte en de groep.
  • De oudste ontdekkers: Kinderen die al langer op de BSO zitten worden betrokken bij de introductie van nieuwe kinderen. Je kind krijgt ervaringen te horen en weet gelijk waar hij of zij de wc of de keuken kan vinden. De eerste vriendschappen worden opgebouwd!
  • Persoonlijke aandacht: Onze pedagogisch medewerkers staan klaar voor je kind en voor jou. Ze leren stap voor stap wie je kind is en ontdekken samen met hen welke activiteiten ze leuk vinden. En houden jou als ouder hierover goed op de hoogte.
  • Evaluatiegesprek: Na de wenperiode is er een gesprek. Met je kind en jou. Hoe ervaren jullie de opvang en zijn er eventuele zorgen?

Wat kun je zelf doen?

  • Verken de BSO: Vaak stromen kinderen door vanuit ons kinderdagverblijf of onze peuteropvang naar de BSO. Zitten het kinderdagverblijf/de peuteropvang en de toekomstige BSO in hetzelfde gebouw? Dan is het vaak maar één deur verder. En kun je af en toe al een kijkje nemen of je kind (in overleg) mee laten doen. Zo kan je kind spelenderwijs kennis maken met de nieuwe omgeving. Is de locatie echt anders? Dan is het fijn als je iets langer de tijd neemt om uit te leggen dat je kind naar een ander gebouw gaat. Breng samen met je kind, voorafgaand aan de eerste schooldag, een bezoek aan de BSO-groep. Vertel wie de pedagogisch medewerkers zijn en wat er te doen is. Dit kan helpen om de overgang te verzachten.
  • Vermijd al te veel drukte: In de eerste weken waarin school en BSO nieuw zijn, is het handig niet te veel te plannen. Geef je kind de ruimte om thuis te ontspannen en nieuwe indrukken te verwerken.
  • Boos of opstandig? Toon begrip: Wees begripvol als je kind in de eerste weken thuis wat moeilijker gedrag vertoont. Dat is een normale reactie op alle nieuwe indrukken.
  • Sta stand-by: Blijf stand-by in de eerste weken. Zorg ervoor dat je bereikbaar bent en je kind eerder kunt ophalen als dat nodig is.
  • Open communicatie: Heb je specifieke zorgen of wensen? Bespreek dit met onze pedagogisch medewerkers. Ze denken graag met je mee.
Moeder krijgt knuffel van dochter

Ook voor oudere kinderen: wennen is normaal

Is je kind ouder en komt het bij BLOS door bijvoorbeeld een verhuizing? Dezelfde voorbereiding kan worden gebruikt. Even moeten wennen is normaal, maakt niet uit wat de leeftijd van je kind is. Open communicatie met onze pedagogisch medewerkers is de sleutel voor een soepele overgang, vooral als er naast school en BSO ook van huis wordt veranderd. Bij BLOS streven we naar een warme en betrokken start voor elk kind, waarbij plezier en comfort hand in hand gaan.

Veel om naar uit te kijken

Benieuwd naar de toekomstige avonturen van je kind op de BSO? 

Lees meer over ons bso-activiteitenaanbod