Nieuws en inspiratie

Kinderparticipatie op de BSO van BLOS

icoon-kalender-tekengebied-2.png 11 januari 2023
icoon-klokje 2 minuten

Kinderparticipatie bij BLOS kinderopvang

Kinderparticipatie vinden we belangrijk op onze BSO’s. We betrekken de kinderen bij gezamenlijk overleg en het nemen van beslissingen. Door de kinderen mee te laten praten en de ruimte te geven voor eigen initiatief stimuleren we het zelfvertrouwen. Zo laten we de kinderen actief meedenken over welke activiteiten ze willen doen, hoe zij de ruimtes graag ingericht willen hebben en welk speelgoed en spelmateriaal ze willen dat er op de BSO wordt aangeschaft. Lees hieronder meer over kinderparticipatie bij BLOS kinderopvang.

Kinderparticipatie

Bij BLOS vinden we het belangrijk dat kinderen zelf keuzes kunnen maken. Hierbij volgen we zoveel mogelijk de behoeftes en initiatieven van de kinderen. Ze mogen hun mening geven en we betrekken ze bij het maken van keuzes, zoals het doen van een spelletje. Onze pedagogisch medewerkers helpen wanneer een kind het moeilijk vindt om keuzes te maken en stemmen hun handelen continu af op het ontwikkelingsniveau van het kind. Ook leren we kinderen de spelregels van gespreksvoering en discussiëren: je eigen mening durven uiten en luisteren naar de mening en argumenten van anderen.

De voordelen van kinderparticipatie

Kinderparticipatie heeft diverse voordelen voor kinderen. Hieronder sommen we er een aantal op:

  • De kinderen worden sociaal vaardiger doordat ze oefenen met praten in of voor een groep, plannen maken, rekening houden met anderen, hun mening durven geven en omgaan met teleurstellingen en kritiek.
  • Ze gaan zich verantwoordelijk voelen voor bijvoorbeeld het naleven van groepsregels of het organiseren van activiteiten.
  • Ze durven elkaar gemakkelijker aan te spreken op gemaakte afspraken.
  • Ze nemen meer initiatief. Zo komen ze bijvoorbeeld sneller met toffe ideeën omdat ze weten dat ze serieus genomen worden.
  • Ze leren zichzelf beter kennen: wat kan ik en wat vind ik leuk?

Kinderraad

Op sommige van onze BSO-locaties hebben we een kinderraad. De kinderraad bestaat uit een aantal kinderen van een BSO die periodiek bijeenkomen om hun wensen en ideeën te bespreken. Denk aan het organiseren van leuke activiteiten, zoals ModderDag. Daarnaast bespreken ze wat er goed gaat op de BSO en wat er beter of anders kan. Dit geeft de locatiemanager en pedagogisch medewerkers meer inzicht in wat er in de kinderen omgaat.

Kinderparticipatie op het kinderdagverblijf

Kinderparticipatie is voor alle leeftijden, daarom passen we het waar mogelijk ook toe op onze kinderdagverblijven. Zo bieden de kinderen op het kinderdagverblijf verschillende keuzes als het gaat om wat ze willen eten, welke activiteiten ze willen doen en welke kleding ze aan willen. Oudere peuters mogen helpen met de tafel dekken of opruimen. Ook dat is een vorm van kinderparticipatie.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding