Nieuws en inspiratie

Mediawijsheid voor kinderen: verstandig leren omgaan met media

icoon-kalender-tekengebied-2.png 18 mei 2022
icoon-klokje 2 minuten

Mediawijsheid voor kinderen

Media zijn niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Bewust, maar vooral onbewust worden we continu beïnvloed door de media. Om het mediagebruik van je kind leuk en veilig te houden is het belangrijk dat hij of zij over de juiste kennis en vaardigheden beschikt. In dit artikel lees je meer over mediawijsheid, het belang ervan en geven onze pedagogisch coaches tips.

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid gaat over het bewust, kritisch, veilig en actief deelnemen aan de mediasamenleving. Zowel online als offline. Mediawijsheid omvat alles wat te maken heeft met nieuwe media, social media, internet, smartphones, tablets en hoe je hiermee om moet gaan.

Het belang van mediawijsheid

Media hebben een groot effect op ons leven en dat effect wordt alleen maar groter. Om bewust, veilig en actief gebruik te maken van de mogelijkheden die media bieden, is het belangrijk dat kinderen beschikken over competenties die hen mediawijs maken. Deze competenties zijn begrip, gebruik, communicatie en strategie. Zo is het belangrijk dat kinderen inzicht hebben in de werking van media en weten hoe ze het zelf kunnen gebruiken.

Tips van de pedagogisch coaches BLOS kinderopvang

Als ouder wil je je kind leren om kritisch en bewust om te gaan met gamen, internetten, lezen en tv-kijken. Voor ouders kan het een uitdaging zijn om hierin een goede balans te vinden. Want je wilt ook dat je kind lekker buiten speelt, sport en voldoende slaapt. Hoe zorg je ervoor dat mediagebruik van je kind leuk en veilig is? Hoe voorkom je dat je kind te lang achter een beeldscherm zit? De pedagogisch coaches van BLOS kinderopvang geven tips!

 • Bied kindermedia aan die aansluiten bij de belevingswereld van je kind

Het is belangrijk dat kindermedia aansluiten bij de interesses en belevingswereld van je kind. Door met je kind te praten over wat het ziet, wat het leuk vindt en waarom, krijg je een beter beeld van welke media bij je kind passen. Voor baby’s, dreumesen en peuters zijn bijvoorbeeld spelletjes, boekjes en filmpjes van Dribbel en Nijntje geschikt.

 • Praat met je kind over mediagebruik

Het is goed om met je kind te praten over verschillende soorten media. Zo verhoog je de veiligheid en het plezier. Praat daarnaast regelmatig met je kind over online ervaringen en risico’s. Op Hoe? Zo! Mediawijs kan je kind zelfstandig aan de slag met mediawijze thema’s en vind je tips over onder andere veilig internetten, het beschermen van je privacy en online omgangsvormen. 

 • Stimuleer creatief mediagebruik

Door je kind te stimuleren creatief gebruik te maken van media, vergroot je zijn of haar creativiteit en probleemoplossend vermogen. Laat je kind bijvoorbeeld zelf een filmpje maken.

 • Geef aandacht en bied ondersteuning

Hoe ouder je kind, hoe zelfstandiger het wordt. Toch blijft de begeleiding in het mediagebruik van je kind belangrijk. Praat over het mediagebruik. Stel vragen en geef je kind de tijd om zelf na te denken. Bied je kind daarnaast ondersteuning door bijvoorbeeld te vragen of je mee mag kijken of spelen.

 • Gebruik internetfilters

Om de kans dat je kind in aanraking komt met ongeschikte websites, filmpjes of spelletjes zo klein mogelijk te maken, kun je gebruikmaken van internetfilters en speciale software. Op websites als Google en YouTube kun je er via de instellingen voor zorgen dat kindonvriendelijke content niet getoond wordt. Spelcomputers en tablets kan je zo instellen dat je kind er alleen met toestemming gebruik kan maken.

 • Maak afspraken

Het is verstandig om afspraken met je kind te maken over schermtijd. Wanneer je afspraken maakt over schermtijd, deze naleeft en geïnteresseerd en betrokken bent, kan dat bijdragen aan de mate waarin je kind opgroeit tot onafhankelijk en sociaal mens. Strenge en strakke regels hanteren leidt volgens onderzoek vaker tot teruggetrokken en minder sociale kinderen. Bij het maken van afspraken over schermtijd kun je gebruikmaken van de overlegmethode van Thomas Gordon.

 • Stoppen met kijken of spelen

Kondig van tevoren aan dat de (scherm)tijd er bijna op zit. Dan hoeft je kind niet van het ene op het andere moment het scherm uit te zetten of het boekje of spelletje op te ruimen. Zeg bijvoorbeeld tegen een jong kind dat nog geen tijdsbesef heeft: ‘’Als we gaan eten, leggen we het spelletje weg’’. Tegen een ouder kind, dat al wel tijdsbesef heeft kun je zeggen: ‘’Over 5 minuten gaan we eten en dan leggen we het spelletje weg.’’ Op diverse apparaten kun je tegenwoordig een schermtijdslimiet instellen. Je kunt ook een wekker aanzetten waarop de tijd afloopt.  

 • Vermijd schermtijd voor het slapen

Het blauwe licht van schermen verstoort de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je kind minder snel in slaap valt en onrustiger slaapt. Daarom is het verstandig om minimaal een uur voor het slapengaan niet meer naar een scherm te kijken.

 • Denk na over de hoeveelheid schermtijd die je je kind wilt geven

De ideale schermtijd verschilt per leeftijd, maar ook per kind. Zo raakt het ene kind snel overprikkeld van het kijken naar een scherm en wordt het andere kind er duf van. Daarnaast is het goed om rekening te houden met verschillende vormen van schermtijd. Zo heb je schermtijd ter ontspanning, zoals tv-kijken en spelletjes spelen op de tablet, maar ook schermtijd voor school, sociale interactie en creatieve activiteiten. Er zit een groot verschil tussen het kijken naar educatieve video’s en passief staren naar TikTok-filmpjes. Onderstaande richtlijnen zou je als uitgangspunt kunnen nemen:

 • 0 tot 2 jaar: liever geen scherm
 • 2 tot 4 jaar: 30 minuten per dag
 • 4 tot 6 jaar: 1 uur per dag (liefst 4x 15 minuten)
 • 6 tot 8 jaar: 1 uur per dag (liefst 2x 30 minuten)
 • 8 tot 10 jaar: 1 à 1,5 uur per dag
 • 10 tot 12 jaar: 2 uur per dag
 • 12 jaar en ouder: 3 uur per dag
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding