Nieuws en inspiratie

Omgaan met de driftbui van jouw peuter

29 oktober 2019

Iedere peuterouder overkomt het: je staat in de supermarkt, je kind doet iets wat niet mag en ontsteekt in woede wanneer jij hem of haar corrigeert. Een driftbui. Hoe ga je ermee om en wat kun je doen om ze te voorkomen? BLOS kinderopvang heeft die driftbuien (inclusief schreeuwen en stampvoeten) eens flink onder de loep genomen.

driftbui-peuter-bloskinderopvang.jpg

De oh zo gezellige peuterpuberteit

De belevingswereld van je kind verandert na het eerste levensjaar enorm. Hij huilt nu niet meer alleen omdat hij wil eten of een vieze luier heeft, maar barst ook in tranen uit als het niet krijgt wat het wil. Het resultaat is een driftbui: een heftige, ongecontroleerde woede-uitbarsting. Meestal van korte duur, maar soms kan het wel een paar uur duren. Driftbuien komen voor in de leeftijd tussen anderhalf en vier jaar, ook wel bestempeld als: de peuterpuberteit.

Buitenproportionele boosheid

Jouw kind gaat niet in een hoekje staan mokken, maar begint extreem hard te huilen (en te schreeuwen). Vaak blijft het daar niet bij: ook slaan, stampvoeten, bijten en krabben komen eraan te pas. Geen zorgen: je heethoofdje komt vanzelf weer op adem.

Waar ouders kunnen schrikken van een driftbui, kunnen wij alvast verklappen dat het er allemaal bij hoort. De emotionele ontwikkeling is in volle gang en ja, daar zijn driftbuien in alle soorten en maten een onderdeel van. Peuters ontwikkelen een eigen willetje. Lukt het niet, dan raken ze gefrustreerd. Het zijn nog te grote emoties om helemaal zelf te verwerken. Het tekortschieten van de woordenschat draagt daar ook niet echt aan bij.

Wees gerust: jouw kind is heus niet bozer of agressiever dan zijn vriendjes of vriendinnetjes. Er zit wel verschil in de mate van driftbuien. Waar het ene kind er om de haverklap mee te kampen heeft, heeft het andere kind er niet zoveel last van. Bepaalde triggers zoals honger, vermoeidheid, stress en angst zorgen voor extremer gedrag dan normaal.

Help! Wat moet ik doen?

Begrijpelijk is het wel, maar boos reageren komt de situatie niet ten goede. Sterker nog, het kan de boel verergeren. Je kind voelt zich niet serieus genomen en raakt nog meer gefrustreerd. Laat het allemaal maar gebeuren. Tot op een zekere hoogte natuurlijk.

Je kind heeft het nodig zich op zo’n moment te laten gaan. Laat hem of haar zich overstuur en hulpeloos voelen zonder dat jij daar een oordeel over hebt. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Hoe moeilijk ook: word niet boos en trek je niets aan van oordelende blikken in de supermarkt.

Liever voorkomen dan genezen

Natuurlijk ben je een driftbui liever kwijt dan rijk. En om dat te verwezenlijken zijn er handige tips!

  • Voorkom allereerst situaties waarin jouw peuter hoogstwaarschijnlijk een ‘nee’ kan verwachten. Zet bijvoorbeeld dingen weg. Zo hoef je ook geen nee te zeggen. Vertel ook waaróm iets niet mag. Dan kan je peuter het leren begrijpen.
  • Zorg dat het lekker kan spelen en daarvoor speelgoed binnen handbereik heeft.
  • Het eetmoment of bedtijd zijn vaak tijdstippen waarop je een eventuele driftbui kan verwachten. Hanteer daarom strikte tijden en wijk daar niet te vaak vanaf. Jouw peuter weet dan waar hij aan toe is en slaat het uittesten van jou (hopelijk) over.
  • Stel niet te hoge verwachtingen: het is nou eenmaal moeilijk om zo lang aan tafel te moeten zitten.
  • Naast fikse driftbuien gaat er ook een hoop goed. Vergeet daar niet een complimentje over te geven. Ook daar leert het veel van.
  • Tot slot: maak je niet te druk. Het is soms even tot tien tellen, maar het hoort er allemaal bij.
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding