Het slapen bij volwassenen is het resultaat van een geleidelijk ontwikkelingsproces dat al heel jong begint. Mama’s en papa’s weten maar al te goed dat het slaappatroon van een pasgeborene aardig afwijkt van het hunne. Maar hoe verloopt de slaapontwikkeling van een kind nou precies? Lees snel verder want BLOS heeft het voor je op een rijtje gezet!

De eerste maanden van een newborn

Het eerste levensjaar is een belangrijk jaar als het aankomt op de slaapontwikkeling van jouw kindje. Die eerste maanden slaapt het (als het goed is) als een roos. Uren tikken voorbij. Een pasgeboren baby slaapt tussen de 12 en de 18 uur. Nog geen jaar later slaapt het al zo’n 4 uur per dag minder! Daarentegen slapen baby’s niet eindeloos achter elkaar. Een pasgeboren baby slaapt maximaal 4 uur aaneengesloten door. Jammer, maar niet gek dus dat kersverse ouders om de zoveel uur gewekt worden door hun kroost. Hongerig beginnen ze met huilen, want de drang naar voedsel is in de eerste maanden nog volop aanwezig. In die eerste, nog prille maanden ziet jouw kindje nog geen verschil tussen dag en nacht met als resultaat: een patroon van eten, slapen, even wakker en weer slapen. Een goede tip om jouw baby aan het dag- en nachtritme te laten wennen: maak ’s nachts niet teveel geluid en licht. Ook niet tijdens het voeden.

Laat het groeien maar beginnen!

Vanaf de 4e maand hebben de meeste baby’s al een redelijk dag- en nachtritme. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze steeds minder nachtvoeding nodig hebben. Met 5 tot 12 maanden slaapt een baby zo’n 14 tot 15 uur per dag. In deze maanden leert jouw kleintje veel nieuwe dingen. Zo gaat het zitten, omrollen, kruipen en ontdekt de wereld om zich heen. Hierdoor moet je kleine veel verwerken en kan het soms (tijdelijk) wat moeilijker in slaap komen. Dit gaat gepaard met dromen met soms als gevolg: huilend wakker worden en een wat onrustige slaap.

Vanaf ongeveer 8 maanden kan jouw baby last krijgen van verlatingsangst. Soms zorgt dit voor slaapproblemen. ’s Nachts helemaal alleen wakker worden kan behoorlijk spannend zijn. Een vast slaapritueel kan de problemen van verlatingsangst beetje bij beetje doen verminderen.

Bij 12 tot 36 maanden worden de uren aan slaap nog minder: 12 tot 14 uur. De ontwikkeling van jouw kroost blijft in deze maanden snel gaan. Kruipen gaat steeds beter, optrekken is een ding geworden en de eerste stapjes worden gezet. Spannende ontwikkelingen die kunnen zorgen voor te opgewonden zijn om te slapen.

Vanaf het derde levensjaar daalt het aantal uren slaap aanzienlijk. Een kindje tussen de 3 en 5 jaar slaapt nu 11 tot 13 uur. In de vijf jaar erna is dit tussen de 10 en de 11 uur. Is het kind tussen de 10 en de 13 jaar, dan slaapt het nog maar zo’n 9 tot 10 uur. En wanneer ze nog ouder worden lig jij al vóór je kind in bed!

Slaaptips!

  • De ideale temperatuur voor een baby- en kinderslaapkamer ligt tussen de 16 en de 20 graden Celsius. Zorg er daarnaast voor dat de temperatuur van de kamer zo constant mogelijk blijft.
  • Zorg dat jouw kind gedurende de dag lekker kan bewegen: sporten, voetballen, dansen. Een kind dat regelmatig beweegt slaapt als een roos!
  • Creëer ’s avonds rust: rust en ontspanning (een warm bad) zijn belangrijk om goed te kunnen inslapen. Een flikkerende iPad of een spannend spelletje op de Playstation kun je dus beter voor de ochtend/middag of het weekend bewaren.
  • Volg elke avond een vast bedritueel: instoppen, even gezellig kletsen of een verhaaltje lezen, dikke knuffel, licht uit.
  • Maak geen uitzonderingen in het weekend: zeker als je kindje moeilijk (in)slaapt is regelmaat in de klok de gouden tip!