Een bordje prei of een witlofschotel: gerechten die negen van de tien keer gedoe opleveren aan tafel. En toch worden deze groenten op latere leeftijd met liefde op tafel geserveerd. Hoe zit dat eigenlijk precies met de smaakontwikkeling van een kind? Lees snel verder en kom erachter hoe jouw kleine spruit z’n eerste hapjes ervaart én hoe je kunt helpen bij de smaakontwikkeling.

Het eerste hapje

Bij het allereerste hapje en de nieuwe smaken die daarop volgen gebruikt jouw baby, anders dan bij een volwassene, álle zintuigen. Synesthesie heet dat: de zintuigen zijn nog een beetje in de war. Baby’s proeven  en ervaren daarom veel meer dan volwassenen. Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar bij een eerste hapje wortel horen baby’s misschien wel een geluidje of zien ze een kleur. Ooit weleens een filmpje op het internet voorbij zien komen waarbij het gezichtje van een baby compleet vertrok na het proeven van iets nieuws, of misschien jouw eigen baby dit zien doen? Dan weet je nu waar het vandaan komt.

Smaakpapillen in overvloed!

Nog voor de geboorte heeft jouw baby al smaakpapillen ontwikkeld. Rond de twaalfde week in de baarmoeder al. Wat jij als moeder eet, bepaalt de smaak van het vruchtwater. Gevarieerd eten tijdens de zwangerschap draagt dus bij aan de smaakontwikkeling van jouw kind. Bij de geboorte heeft jouw pasgeboren baby – schrik niet – drie keer zoveel smaakpapillen. Binnen tien jaar is deze hoeveelheid gehalveerd en rond je 30e zijn het er nog maar 250. Je kunt je dus voorstellen dat het voor ons als volwassenen veel makkelijker is smaken van elkaar te onderscheiden. Wij proeven gewoon minder.

Kinderen en bitter

Maar wat is nou het antwoord op die prangende vraag waarom kinderen zo gruwelen van bijvoorbeeld witlof? De meeste kinderen zijn geen fan van bittere smaken. Hoe goed je er tegen kan is soms genetisch bepaald. In 2003 werd het TAS2-R38-gen ontdekt. Terwijl de ene variant van dit gen bitter niet waarneemt, zorgt de andere variant voor smaakreceptoren die sterk reageren op bitter. Voor de meesten onder ons geldt dat we beide varianten hebben: we reageren normaal op bittere smaakjes. Als je pech hebt, heb je twee keer de bittervariant. Resultaat: een enorme hekel aan bittere groenten!

Lusten kun je leren!

Of jouw baby later een makkelijke of een moeilijke eter wordt, heb jij als ouder voor een groot deel zelf in de hand. Na tien keer zal jouw baby wennen aan een smaak. Het is dus grotendeels een kwestie van: oefening baart kunst! En natuurlijk zal het ook weleens voorkomen dat jouw kleintje écht geen spruitjes lust. Kinderen ontwikkelen namelijk ook persoonlijke smaakvoorkeuren.

Tips!

Benieuwd naar tips en tricks om het leren proeven makkelijker te maken? BLOS kinderopvang verzamelde de beste tips voor jou:

  • Begin met zachte smaken.
  • Geef één smaak per keer.
  • Zien eten is doen eten! Geef als ouder het goede voorbeeld.
  • Geduld is een schone zaak: soms moet jouw kind wel tien of vijftien keer proeven voordat hij of zij aan een smaak gewend is.
  • Maak het leuk door samen te koken, het bord te versieren of spelenderwijs te werk te gaan. Vertel bijvoorbeeld verhaaltjes bij de ingrediënten of plaats het eetmoment in een thema of sprookje.

BLOS en gezonde voeding

Hoe dragen we wij BLOS bij aan de smaakontwikkeling en eetgewoontes van kinderen? We vertellen je graag meer over onze visie op gezonde voeding. In ons voedingsbeleid of op locatie tijdens een rondleidng. 

Lees meer over voeding bij BLOS  Boek een rondleiding