Nieuws en inspiratie

Spelenderwijs leren met Uk en Puk

Voor kinderen op ons kinderdagverblijf werken we met een erkende Voorschoolse- en Vroegschoolse Educatie (VVE). De pedagogisch medewerkers van BLOS kinderopvang doen dat aan de hand van de Uk en Puk methode. Met deze methode werken ze spelenderwijs aan de ontwikkeling van baby’tjes, dreumesen en peuters, waarmee wij ze nieuwe vaardigheden leren. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen.

ukenpuk-ditbenik.jpg

De methode kent vier ontwikkelingsgebieden: spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuigelijke ontwikkeling én rekenprikkels.

De pop Puk is het speelkameraadje van kinderen en maakt altijd iets mee wat zij herkennen. Hij heeft bijvoorbeeld nieuwe schoenen, of is verkouden. Puk biedt troost en is een vriendje bij wie kinderen zich veilig voelen. Aan hem durven ze hun fantasieën, ideeën, gedachten en gevoelens te vertellen. Via Puk betrekken onze pedagogisch medewerkers de kinderen bij een activiteit en lokken op een veilige en speelse manier interactie uit. Wie kan aan Puk vertellen wat hij geknutseld heeft? En wie kan Puk helpen zijn schoenen aan te trekken?

De Uk en Puk methode bestaat uit tien thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van baby’s, dreumesen of peuters. Bij elk thema horen leuke en uitdagende activiteiten die makkelijk worden ingepast in de dagelijkse gang van zaken. Onze pedagogisch medewerkers sluiten deze aan op het ontwikkelingsniveau van het kind en spelen in op zijn of haar beleving. Ze creëren en benutten kansen die zich voordoen en passen het aan als iets te makkelijk of te moeilijk is voor het kind.

De VVE-methode Uk en Puk richt zich op een preventieve aanpak van ontwikkelingsachterstand, door het bieden van een rijke omgeving met een hoog niveau van pedagogische kwaliteit.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding