Nieuws en inspiratie

Thuis en bij BLOS: het belang van (voor)lezen

icoon-kalender-tekengebied-2.png 6 oktober 2021
icoon-klokje 3,5 minuut

Artikel BLOS Kinderboekenweek

Alle boekenwurmen opgelet! Want vandaag gaat de Kinderboekenweek van start. Een ruime week met lekker veel boekentips waarbij voorlezen en zelf lezen centraal staat. En dat (voor)lezen leuk is zal bijna ieder kind beamen, maar naast leuk is het ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Waarom? Dat vroegen we aan onze pedagogisch coach Shern.  

Het nut van (voor)lezen

Lezen en voorlezen is van onschatbare waarde. Het stimuleert de taalontwikkeling, je kunt gedachten beter verwoorden, het prikkelt en stimuleert de fantasie en het maakt je ontspannen. Tot slot kun je je beter verplaatsen in verschillende personages, waardoor je ziet dat iedereen anders denkt in eenzelfde situatie.

Lezen begint bij (interactief) voorlezen

Met voorlezen begin je niet vroeg genoeg. Al vanaf 3 maanden kun je starten met samen door een boek te bladeren met tekeningen. Vanaf 9 à 10 maanden zijn simpele verhaaltjes uit een prentenboek een aanrader. Met name rijmverhalen doen het goed, maar ook het herhalen van een verhaal. Je kind begint het steeds beter te begrijpen en kan na verloop van tijd zelfs een beetje voorspellen. En is je kind al een stuk ouder? Stop dan niet met voorlezen. Want ook dan is voorlezen fijn én geef je je kind leesmotivatie.

Probeer zoveel mogelijk voor te lezen op een interactieve manier. Stel vragen, doe tijdens het boek mee met uitdrukkingen en emoties, speel met de intonatie en praat na over het verhaal. Zo betrek je je kind nóg meer bij het verhaal en leer je het zijn of haar eigen gevoelens onder woorden te brengen. En niet alleen jijzelf kunt zorgen voor interactie. Er zijn ook een hoop gave interactieve boeken!

Bij BLOS zorgen we op iedere locatie altijd voor een aanbod aan interactieve boeken. Voor de kleintjes, maar zeker ook voor de grotere kinderen op de BSO. En om interactief voorlezen op onze locaties nog leuker en leerzamer te maken, wordt ook in onze VE-methode Uk & Puk aandacht besteed aan interactief voorlezen door onze medewerkers.

Het beweegboek ‘Saartje wil een taartje’ is een goed voorbeeld van een interactief boek. En om te vieren dat de Kinderboekenweek vandaag van start gaat, neemt pedagogisch coach Shern jonge kinderen mee in ‘Saartje wil een taartje’. We garanderen je dat jouw kind, tijdens het voorlezen van dit vrolijke prentenboek, niet stil blijft zitten. Laat je kind lekker meedoen met Saartje zodat zij haar taartje vindt. Daarvoor moet er onder andere gekropen, gesprongen en gedraaid worden. Bewegen maar!

Neem de tijd

Maak echt een momentje van voorlezen. Kies een rustig plekje uit en heb aandacht voor je kind. Ook op de locaties van BLOS vinden we dat belangrijk. We nemen de kinderen mee in het verhaal, in groepsverband of lekker samen in een leeshoek. En slaapt je kind vaak onrustig? Voorlezen zorgt voor ontspanning tijdens het slapengaan.

(Boeken)tips van ons!

We sluiten af met enkele (boeken)tips voor jong en oud en wensen iedereen veel plezier tijdens de Kinderboekenweek!

  • Waan je in de wondere wereld van interactieve voorleesboeken. Google puilt uit van de toffe interactieve boeken, maar een tip van ons is het boek ‘Alfabet’. Echt een zoek- en ontdekfeest tijdens het leren van letters.
  • Door voor te lezen met poppen geef je het verhaal voor je kind een extra dimensie. Oorzaak en gevolg van een verhaal worden veel duidelijker dan bij plaatjes in een boek. Daarnaast ervaart je kind de poppen als levendig, waardoor het nog meer betrokken is bij de woorden en het verhaal beter begrijpt.
  • Kan je kind al vroeg lezen, dan is het soms lastig om goed leesmateriaal te vinden. Boekjes voor beginnende lezers zijn immers geschreven voor kinderen vanaf 6 à 7 jaar en sluiten daardoor niet altijd aan bij de belevingswereld van jongere kinderen. Uitgeverij Zwijsen ontwikkelde speciaal voor kleuters die al kunnen lezen de serie ‘Hee, ik lees!’. Ze vormen een overgang tussen prentenboeken en leesboeken.
  • Lees vooral wat jouw kind leuk vindt. Weet je dat nog niet zo goed? Kies dan voor een bundel met allerlei verhalen. ‘Het grote voorleesboek voor rond de 7 jaar’ zit vol met grappige en herkenbare verhalen van bekende schrijvers en tekenaars. Tip dus!
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding