Nieuws en inspiratie

We vieren de lente met Puk!

icoon-kalender-tekengebied-2.png 22 april 2021
icoon-klokje 2 minuten

BLOS kinderdagverblijf Uk en Puk thema Vier de lente

De lente, een kleurrijk seizoen vol nieuw leven waarin de kinderen heerlijk op ontdekkingstocht kunnen gaan. Op de meeste kinderdagverblijven van BLOS zijn we deze week gestart met het nieuwe Uk & Puk thema ‘Vier de lente’. Een divers thema waarin de lente en alles wat daarbij komt kijken centraal staat.

Spelenderwijs leren

De pop Puk is het speelkameraadje van de kinderen, hij maakt altijd wel iets mee wat zij herkennen. Via Puk betrekken de pedagogisch medewerkers de kinderen bij een activiteit en lokken op een speelse manier interactie uit.

Bij het thema horen leuke en uitdagende activiteiten die makkelijk worden ingepast in het dagritme van de kinderen. Onze medewerkers sluiten deze aan op de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de kinderen en spelen in op hun beleving.

Aandacht voor het thema tijdens de dagelijkse routines

Elke dag wordt er tijdens de dagelijkse routines aandacht besteed aan het thema. De pedagogisch medewerkers praten met de kinderen op een speelse manier over de lente. Ze geven de kinderen de gelegenheid om hier zoveel mogelijk over te leren en te ontdekken op verschillende momenten van de dag.

Tijdens het buitenspelen worden de kinderen bij de lente betrokken door bijvoorbeeld blaadjes te verzamelen, met de handen in de aarde te voelen of met verschillende attributen zoals bakjes, emmertjes en een gieter aan de slag te gaan.

Tijdens de verzorging stellen pedagogisch medewerkers ook vragen over bijvoorbeeld de kleding van de kinderen. ‘Heb je een T-shirt aan?’ ‘Hoe komt dit?’ - ‘Omdat het is lekker weer, want het is lente!’

In de kring staan we ook stil bij het thema, bijvoorbeeld via plaatjes, verhaaltjes of liedjes die daarbij passen. Kinderen mogen dan zelf aangeven waarover ze nog meer zouden willen weten.

Tijdens het vrij spelen sluit de inrichting van de groepsruimte zoveel mogelijk aan op het lente thema. Zo komt de lente nog dichter bij de belevingswereld van de kinderen. Onze medewerkers brengen een spel op gang waarin alle kinderen een rol krijgen. Ze openen bijvoorbeeld een bloemenwinkel en stellen vragen als: ‘Wie wil er bloemen kopen in mijn bloemenwinkel?’ of ‘Wie wil de winkeljuffrouw zijn?’ of ‘Hallo (naam kind), heb je zin om met me mee naar de winkel te gaan? Dan kunnen we bloemen gaan kopen.’

Altijd op de hoogte via de ouderapp

Het thema ‘Vier de lente’ loopt nog tot en met vrijdag 28 mei. Via de ouderapp word je op de hoogte gehouden over de belevenissen van je kind. Heb je nog vragen of wil je meer weten over het thema of de activiteiten? Stel ze gerust! Onze pedagogisch medewerkers beantwoorden ze graag.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding