Nieuws en inspiratie

Zo bewaar je de rust tijdens de drukke decembermaand

icoon-kalender-tekengebied-2.png 22 november 2022
icoon-klokje 2 minuten

zo-bewaar-je-de-rust-tijdens-de-drukke-decembermaand.png

December is zonder twijfel de drukste en spannendste maand van het jaar. We gaan van het ene feest naar het andere feest. Zou de Sint de schoentjes wel vullen en wat heeft 5 december voor ons in petto? Zodra de Sint weer terug is naar Spanje begint de kerstgekte alweer en voor je het weet is het jaar om. Al die prikkels kunnen bij je kind voor behoorlijk wat spanningen zorgen. Met deze tips bewaar je de rust tijdens de drukke decembermaand!  

Tip 1: Zorg voor structuur thuis

De decembermaand zit vol met spannende en prikkelrijke momenten. Het kan daarom helpen om de rest van de tijd zo voorspelbaar mogelijk te laten verlopen. Dit kun je stimuleren door op vaste tijden te eten en te gaan slapen, maar ook afspraken te maken over wanneer de schoen gezet mag worden of wanneer de kerstboom wordt opgetuigd. Om je kind een visuele ondersteuning te geven, kan het helpend zijn om een kalender te maken. Hierop kan je kind zien hoeveel nachtjes het nog slapen is tot pakjesavond of tot het zijn of haar favoriete kleding naar de kerstlunch op school aan mag.

Tip 2: Praat met je kind over wat er komen gaat

Door vragen te stellen, met je kind te praten én naar je kind te luisteren, kom je erachter welke momenten voor spanning zorgen. Denk bijvoorbeeld aan het zetten van de schoen, Pakjesavond of de kerstvoorstelling. Door te benoemen wat er wanneer gaat gebeuren, maak je het voorspelbaar voor je kind en kun je de ergste spanning wegnemen. Daarnaast is het ook goed om te benoemen welke emoties het met zich mee kan brengen, zeg bijvoorbeeld: ‘’Spannend hè, dat Sinterklaas langkomt?’’

Tip 3: Zorg voor voldoende momenten van rust, ontspanning en ontlading

Om je kind tijd te geven om bij te komen van alle spanning is het belangrijk om prikkelrijke momenten af te wisselen met voldoende rust en ontspanning. Naast een goede nachtrust is het goed om rustmomenten in de dag in te bouwen. Ook kan het fijn zijn om naar het bos te gaan. Hier kan je kind alle spanningen er even lekker uitrennen. Naast activiteiten op één dag afwisselen, is het ook goed om je kind even bij te laten komen na de drukke Sinterklaasperiode. Door de kerstboom een week na 5 december pas op te zetten, kan je kind een weekje bijkomen voor de kerstdrukte begint.   

Tip 4: Maak keuzes

In de decembermaand is er veel leuks te doen: Sinterklaas- en kerstfeestjes op school, op de opvang, thuis, bij opa en oma. Op het moment dat je kind oververmoeid is, wordt het allemaal iets minder leuk. Houd je kind daarom goed in de gaten en maak bewuste keuzes. Waar laat je je kind wel naartoe gaan en wanneer sla je een keertje over?

Tip 5: Zet de schoen overdag

Vind je kind het spannend om zijn of haar schoen te zetten? Slaapt je kind daardoor slecht of is het ’s ochtends al heel vroeg wakker? Dan kan het helpen om de schoen overdag te zetten. Sint of Piet kan langskomen op het moment dat jullie niet thuis zijn, bijvoorbeeld tijdens schooltijd of als jullie boodschappen doen. Op deze manier neem je de spanning in de avond weg en kan je kind ook nog even met het schoencadeautje spelen voordat het bedtijd is.

Tip 6: Heb begrip voor lastig(er) gedrag

Tot slot kan spanning ervoor zorgen dat je kind minder graag wil luisteren en de grenzen opzoekt. Kinderen kunnen hun spanning niet zelf reguleren en laten dit zien door middel van hun gedrag. Het is goed om je hiervan bewust te zijn en hier begrip voor te tonen. Probeer zelf wat meer geduld te hebben en bedenk dat het gedrag van je kind tijdelijk is en erbij hoort. Boosheid of onschuldig lijkende dreigementen dat je kind anders mee moet naar Spanje, zullen er juist voor zorgen dat de spanning en angst, en daarmee het lastige(re) gedrag, toenemen.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding