Nieuws en inspiratie

Zo haal je echt alles uit de herfstvakantie


icoon-kalender-tekengebied-2.png 16 oktober 2020
icoon-klokje 3 minuten

Herfst artikel

Brrr, de herfst is volop in de weer met regen en rondvliegende bladeren. En tegelijkertijd vinden wij dit het allermooiste seizoen. Stampen in plassen, kastanjes zoeken of een paddenstoelentocht door het bos. We kunnen er geen genoeg van krijgen en de herfstvakantie vliegt voorbij. Al helemaal met deze activiteiten inclusief BLOS herfstbingo om de herfstvakantie nóg leuker te maken!

Maak een te gekke boswandeling met de herfstbingo van BLOS

Begin de herfstvakantie met een mooie herfstwandeling en verzamel onderweg alles wat je tegenkomt voor toffe herfstknutsels. Maak de wandeling nóg leuker met de BLOS herfstbingokaart! Deze is leuk voor de kleintjes, maar zeker ook voor oudere kinderen. Heb jij al een paddenstoel, eikeltje of iemand met een regenjas gespot? Vink af en vergeet niet de schatten die je onderweg hebt gevonden mee te nemen naar huis.

Ook bij BLOS maken we, als het weer het toelaat, lekker veel herfstwandelingen. Want die zijn ieder jaar weer opnieuw een heus feest. We leren de kinderen van alles over het prachtige seizoen, verzamelen zoveel mogelijk herfstschatten en maken graag een paddenstoelentocht.

50+ herfstknutsels!

Pinterest puilt uit van de toffe knutsels. Daarom hebben wij op ons BLOS pinterestbord meer dan 50 gave herfstknutsels verzameld. Met alleen maar échte elementen uit de natuur. Aan de slag!

Dieren van bladeren

Op onze locaties weten de kinderen wel raad met al die prachtige bladeren. Daar kun je namelijk hele mooie dieren van maken! Print dierenkleurplaten uit (daar vind je er genoeg van op Google en Pinterest) en gebruik je fantasie. Kijk maar!

Dieren van balderen

Tuinieren is óók leuk in de herfst!

Als we tuinieren zeggen denk je al snel aan de zomer. Maar wist je dat tuinieren in de herfst minstens net zo leuk is? Veel wilde bloemzaden kunnen in oktober alweer de grond in. Als je ze rond de herfstvakantie zaait dan gaan ze in het voorjaar groeien. Wilde bloemzaadjes haal je zo uit de tuin, maar vind je ook tijdens een herfstwandeling. Laat die groene vingertjes dus lekker wapperen tijdens de herfstmaanden!

Spelen met regen

“Bah, het regent. Ik wil binnenblijven.” Spat het buiten, dan blijven we automatisch vaak binnen. Maar spelen met regen is veel te leuk. Laarsjes, een dikke trui en een goede regenjas aan en gaan! Ga bijvoorbeeld waterverven op een stevig papier, verzamel bakjes en kijk welke het volst regent of stamp in plassen en kijk wat water allemaal doet. Leuk én leerzaam! Om ’s avonds moe, maar voldaan in bed te kruipen.

Pompoenfeest!

Bij de herfst horen natuurlijk lekkere pompoenrecepten. Want ondanks dat ze het hele jaar door te krijgen zijn, zijn ze dit seizoen toch wel op z’n lekkerst. Een écht herfstrecept is een lekkere pompoen-kastanje soep. Herfstiger kan toch bijna niet? Het internet staat vol met lekkere recepten, waaronder deze. Of maak appelchips. Super simpel, best een tijdje houdbaar én heel gezond. Andere herfstachtige recepten zijn zelfgemaakte warme appelmoes of lekkere stamppotjes.

Herfstige kijkdoos

Heb je nog wat schatten uit de natuur over van de herfstwandeling? Verzamel dan de rest in een kijkdoos. Maak diertjes, paddenstoelen en bomen van herfstmaterialen zoals eikels, kastanjes en dennenappels en breng een oude schoenendoos weer tot leven! Maak het af met kleine lampjes (die niet heet worden) et voila: je hebt een prachtige herfstkijkdoos.

Vijf heerlijke herfstboeken

Grote plensbuien zijn een echt kenmerk van de herfst. En speciaal voor die dagen vonden we voor jou een aantal fijne herfstboeken. Om lekker warm mee op de bank te ploffen.

  • (1 tot 3 jaar) Stekel in de herfst: het vrolijke egeltje Stekel geniet van de prachtige kleuren en gaat met papa en mama naar het bos.
  • (2 tot 4 jaar) Luuk en Lotje – het is herfst!: tussen de blaadjes vinden Luuk en Lotje een egeltje. Die maakt zich klaar voor zijn winterslaap. Luuk en Lotje willen graag helpen en bouwen een nestje.
  • (3 jaar) Kijk- en zoekboek – het is herfst: zoveel te ontdekken in dit prachtige herfstkijkboek! Tientallen personages beleven grote en kleine avonturen in een herfstig landschap
  • (4 tot 6 jaar) De vier kaboutertjes in de herfst: vier kaboutertjes wonen in het bos. En waar beleef je de seizoenen meer dan daar? Een sfeervol en fijn voorleesboek met prachtige illustraties.
  • (5 tot 10 jaar) Hoera, herfst!: dit informatieve (doe)boek staat niet alleen boordevol leuke knutselideeën, maar bevat ook weetjes over van alles wat met dit seizoen te maken heeft!
  • (3 tot 12 jaar) De liedjesalmanak: de liedjesalmanak (met cd!) is een feestelijke bundel met oude en nieuwe herfst- en winterliedjes, schitterend geïllustreerd door Annette Fienieg.
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding