Nieuws en inspiratie

Zomer in je bol: beschermen maar!

icoon-kalender-tekengebied-2.png 27 mei 2022
icoon-klokje 2,5 minuut

zomer-in-je-bol-tips-zonbescherming.jpg

De zomer is in aantocht en de zon is al regelmatig aanwezig. Dat is genieten én uitkijken geblazen. Zeker bij kinderen waarvan de huidcellen nog kwetsbaar zijn. Tijd dus om aandacht te besteden aan zonbescherming. Want de zon kan een hoge kracht hebben, waardoor je al binnen 10 minuten kunt verbranden. Onze tips voor jou op een rij!

Smeren kun je leren

Op jonge leeftijd onbeschermd in de zon, vergroot het risico op huidkanker op latere leeftijd. Insmeren is dus heel belangrijk! In Nederland ligt de zonkracht in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na 10 minuten. Gebruik voor je kind daarom een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minimaal 30. Begin een half uur voor je kind naar buiten gaat met smeren. Smeer lekker dik en als je kind veel buiten is, is iedere twee uur smeren echt een must. Soms zelfs nog vaker als het zwemt, zweet of afgedroogd wordt na het sporten.

Er zijn veel geschikte (kinder)zonnebrandcrèmes te koop. In kinderzonnebrand zit minder parfum of stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Dat is fijn, want de huid van een kind is een stuk dunner dan die van een volwassene. De keuze is reuze, dus om je een beetje op weg te helpen is de zonnebrand van Ladival of Naïf een goede optie. Deze fabrikanten zetten zich in voor KWF Kankerbestrijding door speciale zonnebrandcrèmes te maken. Daarnaast gebruiken wij op onze locaties de zonnebrand van Island Tribe. Met deze drie opties zit je dus sowieso goed!

Kleding

Zorg voor een hoedje of petje zodat de zon niet pal bovenop het hoofd of de nek van je kind schijnt. Bescherm daarnaast de huid van je kind door een shirt met lange mouwen aan te trekken. Let wel op: sommige kleding laat alsnog uv-stralen door. Onze tip is dus om te kiezen voor een dicht geweven (katoenen) t-shirt en niet voor een dunne, lichte stof (zijden). Zorg tot slot voor een zonnebril met uv-werende glazen om de oogjes te beschermen.

Schaduw

Laat je kind zo weinig mogelijk in de volle zon spelen (zeker niet langer dan 20 minuten) en houd je kind, als het jonger dan 1 is, helemaal uit de directe zon. Niet getreurd, er zijn namelijk genoeg leuke dingen te doen in de schaduw! Luister bijvoorbeeld op het YouTube-kanaal van CNR Kids naar fijne luisterboeken zoals de leukste verhaaltjes van Annie M.G. Schmidt. Of vouw een wit papier dubbel, schilder op het bovenste deel jezelf en op het onderste deel je schaduw. Heel leerzaam en het eindresultaat is leuk om te zien. Let op: ook in de schaduw kun je verbranden, dus ook hier blijven smeren!

Maar ook mét de schaduw doe je toffe dingen. Teken samen de schaduw na van bijvoorbeeld speelgoedbeestjes. Inspiratie nodig? Pinterest puilt uit van de leuke ideeën. Met schaduwtikkertje raken kinderen niet uitgespeeld. Elke keer als de tikker op een schaduw staat, krijgt hij een punt. De tijd vliegt voorbij en je kind is lekker actief bezig.

Het hitteprotocol van BLOS kinderopvang

Natuurlijk zorgen wij er op onze locaties ook voor dat jouw kind goed beschermd wordt tegen de hitte en de zon. Want ondanks dat het genieten geblazen is in de zomermaanden, zijn kinderen ook kwetsbaar en dat nemen we serieus. BLOS kinderopvang heeft daarom een eigen hitteprotocol, om het voor jouw kind op locatie zo aangenaam mogelijk te maken. Lees alles over ons hitteprotocol in het artikel op onze website.

Met al deze tips en het hitteprotocol van BLOS kijken we uit naar een zonnige zomer!

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding