In de nacht van 26 op 27 maart gaat de klok een uur vooruit. En dat betekent dat we een uurtje minder kunnen slapen. Deze overgang kan het ritme van je kind behoorlijk in de war schoppen. Maar met deze tips ben je goed voorbereid!  

Tip 1: Verschuif de bedtijd

Start een week van tevoren met het verschuiven van de bedtijd. Breng je kind elke avond 5 à 10 minuten eerder naar bed en wek het 's ochtends 5 à 10 minuten eerder. Hierdoor loopt de biologische klok van je kind bijna gelijk aan de zomertijd als deze ingaat. Doet je kind nog een middagdutje? Verschuif dit tijdstip van ook met 5 à 10 minuten.

Tip 2: Maak het ’s avonds donker en ’s ochtends licht

Zorg dat het bij het naar bed gaan donker is in de slaapkamer van je kind. Door het ’s avonds donker te maken, maakt ons lichaam melatonine aan waardoor je sneller in slaap valt. Doe ’s ochtends direct de gordijnen open. Daglicht stimuleert de aanmaak van cortisol en adrenaline waardoor je kind goed wakker wordt.    

Tip 3: Vaste avondrituelen

Houd je vast aan een vast avondritueel zodat je kind in de ‘slaapmodus’ komt. Denk aan: tandenpoetsen, verhaaltje voorlezen, liedje zingen, lampje uit. Je zult zien dat je kind makkelijker in slaap valt.

Tip 4: Ga naar buiten

Ga in het weekend dat de klok vooruitgaat lekker samen naar buiten. Je kind kan dan goed zijn energie kwijt en ’s avonds moe maar voldaan in bed kruipen.

Tip 5: Eet gezond

Suiker heeft een negatief effect op de slaapkwaliteit. Vermijd daarom zoete drankjes en andere suikers voor het slapengaan. In vette vis, bieten, bananen, havermout, pinda’s en amandelen zitten stoffen die de slaap bevorderen. Dus zet deze producten op het menu! Bonustip: vervroeg de etenstijden met 5 à 10 minuten. Dan is je kind sneller gewend aan het nieuwe ritme.

Het aanpassen aan de zomertijd kan bij sommige kinderen best even duren. Maar uiteindelijk komt het vanzelf goed. Heb geduld en begrip voor je kind.