Wat is een driftbui?  

Een driftbui is te herkennen aan extreme boosheid: van schoppen tot huilen. Jouw peuter gaat niet in een hoekje staan mokken, maar begint extreem hard te huilen en schreeuwen. Daar blijft het niet bij: ook slaan, stampvoeten, bijten en krabben komen eraan te pas. Geen zorgen: extreme driftbuien komen vaak voor bij peuters. Sommige peuters hebben er elke dag wel eentje. Het goede nieuws: je heethoofd komt vanzelf weer op adem.  

Waarom wordt mijn peuter driftig?  

 Peuters zijn druk bezig met het krijgen van een eigen wil. Lukt iets om wat voor reden dan ook niet, dan raken ze gefrustreerd. De emoties die daarbij horen, zijn nog te groot om helemaal zelf te verwerken. Het helpt daarbij niet mee dat hun woordenschat nog een beetje tekortschiet. Honger, vermoeidheid, stress en angst kunnen ook frustrerend zijn, met hetzelfde gevolg: een driftbui. Als ouder is dat misschien even schrikken, maar geen zorgen: driftbuien horen gewoon bij de emotionele ontwikkeling van je kind. Jouw kind is heus niet bozer of agressiever dan vriendjes of vriendinnetjes. Hoe vaak en heftig de driftbuien van je peuter zijn verschilt per kind. Waar de ene peuter elke dag driftbuien heeft, heeft het andere kind er niet zoveel last van. Soms zijn er extreme driftbuien van je peuter, soms vallen ze mee.   

Wat is de peuterpuberijd?  

De belevingswereld van kinderen verandert na het eerste levensjaar enorm. Ze huilen niet meer alleen omdat ze willen eten of een vieze luier hebben, ze barsten ook in tranen uit als ze niet krijgen wat ze willen. Het resultaat: driftbuien. Een heftige woede-uitbarsting is meestal van korte duur, maar soms kunnen extreme driftbuien van peuters wat langer aanhouden. Driftbuien komen voor in de leeftijd tussen 1,5 en 4 jaar, wat ook wel de peuterpubertijd wordt genoemd. Een driftbui van een peuter van 2 jaar of een driftbui van een peuter van 3 jaar is dus heel normaal.  

Hoe voorkom je een driftbui van een peuter?  

Natuurlijk voorkom je een driftbui van je peuter liever dan dat je ‘m moet doorbreken. Daarvoor hebben we een paar handige tips:  

  1. Voorkom situaties waarin jouw peuter hoogstwaarschijnlijk een ‘nee’ kan verwachten. Zet bijvoorbeeld dingen weg. Zo hoef je geen nee te zeggen. Vertel waarom iets niet mag, zodat je peuter dit kan leren begrijpen.  

  2. Zorg dat je ind lekker kan spelen en daarvoor speelgoed binnen handbereik heeft. 

  3. Het eetmoment of bedtijd zijn vaak tijdstippen waarop je een eventuele driftbui kunt verwachten. Werk met strikte tijden en wijk daar niet te vaak vanaf. Jouw peuter weet dan waar hij of zij aan toe is en slaat het uittesten van jou (hopelijk) over. 

  4. Stel niet te hoge verwachtingen: het is nu eenmaal moeilijk om zo lang aan tafel te moeten zitten. 

  5. Naast fikse driftbuien gaat er ook een hoop goed. Vergeet niet om daar complimentjes over te geven. Ook daar leert je kind van. 

  6. Tot slot: maak je niet te druk. Het is soms even tot tien tellen, maar het hoort er allemaal bij. 

Omgaan met driftbuien van je peuter   

Je kind heeft het soms nodig om zich even te laten gaan. Het is daarom niet altijd nodig om een driftbui van je peuter te doorbreken. Laat hem of haar zich overstuur en hulpeloos voelen, zonder dat jij daar een oordeel over hebt. Dit draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Hoe moeilijk ook: word niet boos en trek je niets aan van oordelende blikken in de supermarkt. Een driftbui van je peuter doorbreken is niet altijd de oplossing.  

Driftbuien kleuters en driftbuien dreumes   

Driftbuien bij kinderen van 1 jaar, ofwel driftbuien van een dreumes, komen ook vaak voor. Maar ook driftbuien van kinderen van 4 jaar en ouder, ofwel driftbuien van kleuters, zijn niet heel gek. Het is belangrijk om hier goed mee om te gaan, zodat je kind zich veilig en gesteund voelt. Zo leert je kind zijn of haar emoties uiten.  

Vind je het lastig om te dealen met driftbuien van jouw peuter?  

Mailen mag altijd. We vertellen je graag meer over de driftbuien van je peuter en helpen je om hiermee om te gaan.