Leren fietsen

De meeste kinderen leren rond hun vierde verjaardag fietsen. Maar er zijn ook kinderen van 3 die al zonder zijwieltjes kunnen fietsen. Het belangrijkste is dat je kind gemotiveerd is. Een gemotiveerd kind leert sneller fietsen dan een kind dat niet gemotiveerd is. Met deze tips help je je kind leren fietsen.

Plezier en motivatie

Het is belangrijk dat je kind het leuk vindt om te leren fietsen en gemotiveerd is. Is dit nog niet het geval, dan kun je beter nog even wachten met leren fietsen. Je kunt het zelfvertrouwen van je kind versterken door complimentjes te geven over hoe goed en snel het al met de loopfiets kan fietsen. Vertel dat je met een echte fiets nog harder kan fietsen en dat dat nóg leuker is, maar forceer niets. Is je kind er al wel aan toe? Geef hem of haar dan veel complimenten over hoe goed het gaat. Wanneer je je kind positief benadert zal het plezier in fietsen alleen maar toenemen.

Geef je peuter een loopfiets en driewieler  

Met een loopfiets leert je peuter alvast te balanceren. Daarnaast versterkt het de grove motoriek en de beenspieren. En die zijn belangrijk om te kunnen fietsen. Wanneer je kind iets ouder is kun je hem of haar een driewieler geven om de trapbeweging te oefenen. Als je kind dat kan en zijn of haar evenwicht goed kan bewaren, zal het leren fietsen op een ‘echte’ fiets gemakkelijker gaan.

Zorg voor een goede fiets

Een goede fiets hoeft niet duur te zijn. Een tweedehands fiets volstaat ook. Het belangrijkste is dat de hoogte van de fiets bij de lengte van je kind past. Dat houdt in dat je kind met zijn of haar voeten bij de grond en de handen bij het stuur kan en tijdens het trappen niet met de knieën het stuur raakt. Hoe lekkerder de fiets fietst, hoe leuker je kind het fietsen zal vinden.

Oefen met zijwieltjes

Door te oefenen met zijwieltjes, ervaart je kind hoe het is om te trappen en hoeft het niet bang te zijn dat hij of zij omvalt. Vertel je kind dat het vooruit naar de weg moet kijken en niet naar de trappers of het stuur. Wanneer dit goed gaat, kun je stap voor stap de zijwieltjes iets omhoog zetten. Zo leert je kind zijn of haar evenwicht bewaren. De zijwieltjes raken alleen de grond wanneer de fiets uit balans is.

Loop achter de fiets aan

Is je kind zo ver dat de zijwieltjes eraf kunnen? Dan is het slim om de eerste keren mee achter de fiets te lopen, voor het geval dat je kind zijn of haar evenwicht verliest. Houd de fiets bijvoorbeeld vast aan de bagagedrager.

Stoppen en remmen

Leer je kind hoe hij of zij veilig tot stilstand kan komen. Bij een fiets met handremmen kun je je kind eerst een stukje laten lopen met de fiets aan de hand. Laat je kind vervolgens de rem inknijpen om te ervaren wat er gebeurt. Daarna kun je het al fietsend proberen. Leer je kind daarnaast dat het bij het afremmen zijn of haar voeten op de grond zet.

Veiligheid voorop

Het belangrijkste van alles is dat je kind veilig leert fietsen. Praat met je kind over verkeersveiligheid. Leer de basisverkeersregels en oefen hiermee. Er zijn veel apps en educatieve spellen waarmee je kind de verkeersregels spelenderwijs leert. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Veilig Verkeer Nederland. Bij veiligheid hoort ook een helm. Hoewel het niet verplicht is in Nederland, is het toch een goed idee om er eentje aan te schaffen. Zeker in het begin kan je kind nog wel eens vallen. Veel fietsplezier!