De verbindingen in het kinderbrein

Om te weten hoe we het kinderbrein kunnen stimuleren, leggen we eerst de groei uit. Een proces dat niet zonder uitleg mag achterblijven. Ieder plekje in ons brein heeft een eigen taak. Zo krijgen we vanuit de hypothalamus bijvoorbeeld een seintje dat we honger hebben of toe zijn aan een middagdutje. Al die verschillende gebieden werken met elkaar samen via verbindingen en vormen samen het hersennetwerk.

Zodra jouw kind geboren is, zijn alle cellen klaar om geactiveerd te worden. Maar in hoeverre dit ook daadwerkelijk gebeurt, hangt grotendeels af van de omgeving waarin je kind zich bevindt. Met bijvoorbeeld een speelrijke omgeving, zowel thuis als op de opvang, bouw je direct mee aan het kinderbrein. Je activeert de verbindingen en maakt ze sterker. Rond de 2 à 3 jaar zijn er zelfs meer verbindingen dan bij een volwassene. Super slim dus, dat kinderbrein!

Uitdaging is een must

Met een flinke dosis uitdaging kan een kind zich optimaal ontwikkelen. Belangrijk dus om je kind op te laten groeien in een omgeving waar ruimte is om nieuwe ervaringen op te doen. Door lekker veel te bewegen zorg je ervoor dat de lichamelijke en motorische vaardigheden ontwikkeld worden en dat de bewegingsvrijheid van je kind aanzienlijker wordt. Een grotere bewegingsvrijheid zorgt voor het verkennen van de wereld, nieuwe ervaringen opdoen door te zien, te proeven, te ruiken en te voelen en een vergroting van de cognitieve ontwikkeling. Actief spelen en bewegen is dus echt een must!

Spelletjes

Goed nieuws voor iedereen die graag spelletjes speelt! Spellen zijn namelijk dé manier om de executieve functies van je kind te versterken. Executieve functies? Dat vergt wat extra uitleg. Het zijn de breinfuncties die in hoge mate het schoolsucces bepalen. Goed ontwikkelde executieve functies zorgen voor een makkelijkere tijd op school, meer focus, een goed geheugen, impulsen die beter onder controle worden gehouden en goed om kunnen gaan met complexe en nieuwe ervaringen. Dus duik die spelletjeskast in!

Buitenspelen

Lichaamsbeweging is gezond én zorgt voor talloze nieuwe verbindingen in de hersenen. En we hebben net gelezen hoe belangrijk die zijn. Door lekker veel buiten te spelen leert je kind de mogelijkheden van het lichaam kennen. De motorische ontwikkeling krijgt een boost en de hersenen worden volop gestimuleerd. Daarnaast komt tijdens het buitenspelen vaak veel meer fantasie kijken dan bij binnen spelen. Wist je dat meer dan 80% van de kinderen blij en gelukkig wordt van buitenspelen?

Hersenfeitjes

Wij stuitten op paar leuke weetjes over het kinderbrein. Weer wat geleerd!

  • Jouw kind leert tijdens zijn of haar slaap. Het is 24/7 aan het werk. Daarom is een middagdutje zo goed voor het kinderbrein.
  • De hersenen groeien in de eerste twee jaar meer dan in welk jaar ook.
  • Hersenen kun je zien als koning en meester: ze bepalen en regelen alles voor het hele lichaam.
  • Als je baby een jaar is, zijn de hersenen al 60% van het volume van een volwassene.
  • In de buik groeien hersenen sneller dan welk orgaan ook.

BLOS en ontwikkeling 

Vorige keer schreven we in 'BLOS pluist het uit' over leeftijdsgerichte activiteiten en de motorische ontwikkeling van een kind. Wat we op de kinderopvang doen om de ontwikkeling van je kind te volgen en begeleiden? We vertellen je er graag meer over! Lees erover of kom op rondleiding. 

Hoe BLOS de ontwikkeling begeleidt  Boek een rondleiding