Wat past het beste bij jouw kind?

De groep op het kinderdagverblijf: horizontaal of verticaal

Tijdens je zoektocht naar de beste kinderopvang voor je kind komt er veel informatie op je af. Je hebt de termen horizontale en verticale groepen waarschijnlijk al een paar keer voorbij zien komen. En nee, dat heeft niks te maken met van links naar rechts of van boven naar beneden. Maar wat betekent het dan wel? En hoe weet je wat het beste past bij jouw kind?

kinderen lezen samen boek op kinderdagverblijf
kinderen lezen samen boek op kinderdagverblijf

Voor ieder wat wils

Als je rondkijkt bij BLOS kinderopvang, dan zie je verschillende groepen voor je kind. Een groep met alleen maar baby's en/of peuters of een groep met een mix van verschillende leeftijden. Dat zijn horizontale en verticale groepen. In horizontale groepen draait alles om leeftijdsgenoten. Kinderen zijn ingedeeld in aparte groepen voor baby’s, dreumesen en peuters. In de verticale groepen worden ontdekkingsreizigers van verschillende leeftijden van nul tot vier jaar samengebracht.

Uniek eigen karakter

Beide groepsindelingen hebben een uniek eigen karakter. In een horizontale groep speelt en groeit je kind op met kinderen in dezelfde levensfase. Alleen maar baby's en/of dreumessen, of alleen maar peuters. Dat voelt voor je kind als samenzijn met een grote groep vriendjes. De omgeving en het speelgoed zijn afgestemd op de leeftijden. Zo kan je kind op een veilige manier stap voor stap zijn of haar wereld vergroten. 

kinderen spelen met gekleurd speelgoed

Leren van elkaar 

Een verticale groep kun je zien als een grote familie. Kinderen van verschillende leeftijden zitten in deze groep gezellig bij elkaar, van baby’s tot kleuters. In zo’n groep leren de jongsten van de oudsten. En ontfermen de oudsten zich om de jongsten. Ook op een horizontale groep leren kinderen van elkaar. De stappen in ontwikkeling die kinderen maken in het eerste levensjaar volgen elkaar vaak snel op. Wanneer een kindje maar een paar weken ouder is en bijvoorbeeld wel kan omrollen, nodigt dat jouw kind ook uit tot het verkennen van de volgende stap in zijn of haar ontwikkeling.

Lees meer over ons activiteitenaanbod

Laten we eens op een rijtje zetten wat er bijzonder is aan elke groep:

Horizontale groep

 • De groepsruimte is ingericht op een kleinere leeftijdsgroep en de ontwikkelingsfasen van deze groep. Dat betekent dat je kind op een veilige manier de boel kan verkennen.
 • Ook de activiteiten sluiten nauw aan bij de belevingswereld van je kind en daarmee toegankelijk voor de meeste kinderen.
 • Je kind heeft veel leeftijdsgenootjes om mee te spelen. Kinderen uit de groep hebben vergelijkbare vaardigheden en interesses. Dat bevordert samen spelen en leren.
 • Je kind is omgeven door jongens en meisjes met ongeveer hetzelfde niveau. Er is altijd wel een gezonde concurrentie van oudere, meer ontwikkelde kinderen. Het ego ontwikkelt zich namelijk ook in de eerste levensjaren van je kind. Wel zijn er minder krachtsverschillen. Dus minder ruzietjes en conflicten.
 • De pedagogisch medewerkers kunnen volledig richten op één leeftijdsgroep. De focus ligt ontwikkelingsfase waar jouw kind in zit. 
 • Op een horizontale groep wordt over het algemeen iets meer de rust bewaard, omdat er meer baby's zijn.

Verticale groep

 • Je kind gaat om met verschillende leeftijdsgroepen. Jongere kinderen leren van oudere kinderen, oudere kinderen leren rekening te houden met jonkies. Dit bevordert de sociale vaardigheden van je kind.
 • Er is door de verschillende leeftijden een breed scala aan activiteiten, leerprogramma's en ervaringen. Dat zorgt ervoor dat je kind elke dag op een speelse manier wordt uitgedaagd. 
 • Ook leert je kind binnen een verticale groep iets meer geduld hebben. Er zijn meer kinderen waar rekening mee gehouden wordt. Maar ook leren empathie hebben voor een kind in een andere ontwikkelingsfase.
 • Een verticale groep is een goede nabootsing van het gezin (bij broers en zussen) en de maatschappij. 
 • Kinderen hebben vaak jarenlang achter elkaar dezelfde pedagogisch medewerkers op de groep. Dat zorgt voor meer stabiliteit en rust voor veel kinderen.
 • Je kind brengt langere tijd, vaak wel jaren achter elkaar, door met dezelfde kinderen. Dat kan resulteren in vriendschappen voor het leven. 
 • De dynamiek op een verticale groep is over het algemeen iets hectischer door de verschillende leeftijden.

Wat past bij jouw kind?

Het kiezen van de juiste groepsvorm draait om de behoeftes van je kind. Heb je een mini-ontdekkingsreiziger die het liefst speelt met kinderen van dezelfde leeftijd? Of juist een kleine wijze uil die graag leert van oudere kinderen? Maak met je kind een verkenningstocht langs beide groepen en kijk waar je kind het meest thuis zal zijn. Vertrouw op je ouderlijke instinct – jij kent je kind het best. De ideale groepsvorm is een plek waar je kind zich thuis voelt.

Een blik in de toekomst

Misschien ben je er nog lang niet mee bezig, maar wanneer je kind naar school gaat, zie je bepaalde vormen van de groepen ook terugkomen. Zo is klassiek onderwijs redelijk vergelijkbaar met de uitgangspunten van een horizontale groep. En een verticale groep heeft overeenkomsten met Jenaplan-onderwijs.

Perfecte plek 

Of je nu kiest voor de geborgenheid van een horizontale groep of de familieachtige sfeer van een verticale groep, bij BLOS kinderopvang is er plek voor iedereen. Met meer dan 300 vestigingen in Nederland bieden we een breed scala aan groepsindelingen. Kom gerust langs bij een BLOS-locatie bij jou in de buurt voor meer informatie en om de sfeer te proeven. Samen vinden we de perfecte plek voor jouw kind om te spelen, leren, en ontwikkelen. 

Ontdek de verschillen 

Kies jij voor een horizontale of verticale groep voor je kind? Je weet zeker dat je een keuze maakt die bij je past door een keer te komen kijken. 

Vind een kinderdagverblijf in de buurt