Wat zijn de kosten voor kinderopvang?

Bij BLOS begrijpen we dat het regelen van de kinderopvang best een klus kan zijn. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aanvragen van kinderopvangtoeslag, waar je vaak recht op hebt. Veel ouders hebben hier nog geen ervaring mee. Daarom helpen we je graag! Hoe bereken je je kinderopvangtoeslag, wanneer heb je er eigenlijk recht op en hoe vraag je het aan? Wij leggen het je graag uit! 

Heb je al een BLOS-locatie op het oog? Met onze handige rekentool weet je snel wat de kosten worden. 

Maak een kostenberekening

Collega's kijken samen naar tablet
Collega's kijken samen naar tablet

Veelgestelde vragen over kinderopvangtoeslag

Wat is kinderopvangtoeslag?
De overheid vergoedt voor de meeste ouders een (groot) deel van de kosten voor kinderopvang. Dit heet de kinderopvangtoeslag. Rond de 20e van de maand wordt de toeslag voor de maand daarop op je rekening gestort. Met dit bedrag kun je een deel van de rekening van de kinderopvang betalen. 

Heb ik recht op kinderopvangtoeslag?
Je krijgt kinderopvangtoeslag als je werkt en je kind naar een geregistreerde opvang gaat. Heb je een toeslagpartner? Dan moeten jullie allebei werken. Let op: Het gaat om werk waarmee je geld verdient en waar je belasting over betaalt. Maar je hebt ook recht op kinderopvangtoeslag als je een (geregistreerde) opleiding volgt, in een traject naar werk zit of een inburgeringscursus doet. Doe je vrijwilligerswerk of ben je mantelzorger, dan heb je helaas geen recht op een toeslag. Weet je niet zeker wat op jou van toepassing is? Op de website van de Belastingdienst staat uitgebreider omschreven wanneer je wel of geen recht hebt op kinderopvangtoeslag.

Voor hoeveel uur kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
De overheid vergoedt maandelijks maximaal 230 uur per kind. Het maakt daarbij niet uit hoeveel uur je werkt of studeert.

Hoeveel vergoeding krijg ik?
De hoogte van de kinderopvangtoeslag hangt af van je inkomen. Hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Per 1 januari 2024 is zowel deze inkomensgrens als de hoogte van de kinderopvangtoeslag gestegen. Het uurtarief voor het kinderdagverblijf is € 10,25 en voor de buitenschoolse opvang € 9,12. Dit tarief is de maximale vergoeding die je kunt krijgen voor de kosten van kinderopvang. Heb je recht op vergoeding? Lees hieronder hoe je de kinderopvangtoeslag kunt berekenen en aanvragen.

Hoe kan ik mijn kosten voor kinderopvang berekenen?
Gebruik onze handige rekentool om een proefberekening te maken van de (netto) kosten voor de opvang van je kind(eren). Loop je vast? Neem contact op met onze afdeling Customer Care. Ze staan voor je klaar!

Hoe kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?
Aanvragen van kinderopvangtoeslag doe je via www.toeslagen.nl. Log in met je DigiD en zorg ervoor dat je de benodigde gegevens bij de hand hebt: het uurtarief van de kinderopvang, het LRK-nummer en het aantal uren opvang dat je per maand afneemt. Deze gegevens vind je in het contract van de kinderopvang. Meer informatie over het LRK-nummer vind je hieronder. Tot slot heb je een toetsingsinkomen nodig. Je kunt het toetsingsinkomen berekenen op de site van de Belastingdienst. Belangrijk! Zorg dat je de toeslag kinderopvang binnen drie maanden na de start van de opvang aanvraagt.

Wat is het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) en waar vind ik deze?
Het LRK bevat alle geregistreerde opvanglocaties die voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Dat gaat om gastouderbureaus, gastouders, kinderdagverblijven, organisaties voor buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen. Het LRK-nummer, beter bekend als registratienummer, van alle BLOS-locaties staat op onze website. Klik hier om het LRK-nummer van jouw vestiging op te zoeken.

Ik ben werkloos geworden. Moet ik mijn kinderopvangtoeslag stopzetten?
Als je niet meer voldoet aan de voorwaarden die de belastingdienst toeslagen stelt aan het ontvangen van toeslag, adviseren we je om de kinderopvangtoeslag tijdig stop te zetten. De kinderopvangtoeslag stopt niet meteen, want je hebt er recht op tot drie maanden na het aflopen van je arbeidscontract. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kun je besluiten om de opvang stop te zetten. Neem contact met ons op om te kijken naar de mogelijkheden. We doen het samen.

Is het mogelijk om de kinderopvangtoeslag rechtstreeks door de Belastingdienst naar BLOS te laten overmaken?
We begrijpen dat een rechtstreekse betaling makkelijker is. Helaas is dit niet mogelijk. Mocht daar in de toekomst verandering in komen, dan laten we het je natuurlijk weten!

Heb ik recht op een VVE-indicatie en vergoeding?
Als je kind extra ondersteuning nodig heeft, kun je een VVE-indicatie (Vroeg- en Voorschoolse Educatie) krijgen. Deze indicatie krijg je via het consultatiebureau en geeft toegang tot speciale educatieve programma’s die zijn bedoeld om de ontwikkeling van je kind te stimuleren. Je kan voor de betaling hiervan gebruikmaken van gesubsidieerde kinderopvanguren van de gemeente. Het verschilt per gemeente hoe hoog de ouderbijdrage is. Daar zijn geen landelijke richtlijnen voor. Als je naast de tegemoetkoming van de gemeente recht hebt op kinderopvangtoeslag, dan is het belangrijk om het juiste uurtarief en het juiste aantal uur door te geven aan de Belastingdienst/Toeslagen. We snappen dat dit ingewikkeld klinkt. Neem gerust contact op met onze afdeling Customer Care als je er niet uitkomt.

Er verandert iets in mijn persoonlijke situatie. Wat is wijsheid?
Minder of juist meer opvangdagen, een wijziging in je inkomen of levensgebeurtenissen als een huwelijk of een sterfgeval. Er zijn veel situaties denkbaar die invloed hebben op de hoogte van de kinderopvangtoeslag. Onze afdeling Customer Care denkt graag met je mee. Je kunt ook  bij de belastingdienst toeslagen terecht met vragen over je kinderopvangtoeslag. Hiermee voorkom je dat je later toeslag moet terugbetalen.

Nog vragen?

Heb je nog meer vragen? Bekijk onze veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag of kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Customer Care. Zij helpen je graag verder.

Stel je vraag aan Customer Care