Iedereen is van nature creatief. Het vermogen om je fantasie de vrije loop te laten gaan, te (dag)dromen over een wereld met pratende dieren, nieuwe uitdagingen aan te gaan en te ontdekken wat wel of juist niet lukt. Lekker bezig zijn, uitproberen en maar zien wat ervan komt. Stimuleer je creatieve ontwikkeling van jongs af aan, dan heeft je kind daar zijn of haar hele leven profijt van. 

Waarom zou je creatieve kriebels aanmoedigen?

  • Gymles voor het brein. Creatief bezig zijn geeft een powerboost aan de hersenen van je kind. Dat komt omdat beide hersenhelften worden geactiveerd: de linkerhelft die gaat over logica en details en de rechterhelft, het epicentrum van verbeelding en mogelijkheden. 
  • Meer concentratie en focus. Wanneer kinderen zich verdiepen in tekenen, knutselen of dansen, worden ze één met het moment. Zo trainen ze hun aandachtsboog. Hoe vaker ze dit doen, hoe groter hun vermogen wordt om langere tijd achter elkaar gefocust te blijven.
  • Groter zelfvertrouwen. De frontale cortex, het breincommandocentrum, wordt wakker geschud door creatieve activiteiten. Dit zorgt voor meer doorzettingsvermogen én zelfvertrouwen, want dat krijgt vleugels als je kind ontdekt dat hij of zij iets zelf kan maken of oplossen. 
  • Verbeterde motoriek. Het gebruik van potloden, kwasten en materialen als klei bevordert de fijne motoriek, terwijl knippen of schilderen de grove motoriek versterkt. Oppakken van kleine voorwerpen en kneden van klei zorgt voor een betere hand-oogcoördinatie.

Zo pakken we creatieve ontwikkeling aan

Wij geven kinderen de ruimte om zelf te experimenteren en ontdekken. Door ze zoveel mogelijk zelf te laten doen en niet altijd te werken met voorbeelden. We focussen vaker op het proces in plaats van alleen het eindresultaat. Dat zien wij als dé sleutel tot het ontplooien van de persoonlijke vaardigheden van je kind. Naast tekenen en schilderen leven kinderen zich bij ons ook uit met dans, muziek en eigen theatervoorstellingen.

Het kinderdagverblijf: aan de slag met Uk & Puk 

We werken met VVE-methode Uk & Puk: een pedagogisch programma gericht op de stimulering van de brede ontwikkeling van jonge kinderen. We dagen kinderen uit om hun fantasie te gebruiken, waarbij een hoepel zomaar een regenplas kan worden en een kartonnen doos transformeert tot een razendsnelle auto. Verschillende materialen helpen hierbij: takjes, blaadjes, veertjes, papier, klei, stof. Kijk maar eens hoe dat voelt! En wat kun je er allemaal mee doen? Plezier staat bij BLOS kinderopvang voorop.

De BSO: spelend leren staat centraal

Op de buitenschoolse opvang ben je niet op school. Leren is hier spelend leren. Op een manier die bij jou past. We werken met het programma DoenKids!, bomvol uitdagende en originele activiteiten die leuk én leerzaam zijn. De vijf talentontwikkelingen prikkelen de creativiteit van je kind. Zo leren kinderen ontdekken wat ze echt leuk vinden en waar hun talenten liggen. Bovendien bevorderen we ook het creatieve denkvermogen in de keuken met onze mysterybox. Met verschillende ingrediënten kan je kind bedenken welk gerecht hij of zij ervan kan maken.

Tips voor thuis

Wil je de creatieve vonk thuis laten overslaan? Hier een aantal avontuurlijke tips van onze pedagogisch medewerkers:
 

  • Er is geen goed of fout. Dat kan bijvoorbeeld met open einde speelgoed. Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind op verschillende manieren kan spelen en waarbij de functie niet van tevoren vastligt. Het is veelzijdig en moedigt je kind aan om zijn of haar verbeelding te gebruiken. Denk hierbij aan bakjes, blokken, doppen en stapstenen.
  • Van experimenteren kun je leren. Niet altijd alles gaat in één keer goed. Leer je kind dat proberen erbij hoort. Het hoeft niet in één keer goed te gaan. Sterker nog: je leert er alleen maar van, dus experimenteren is nodig om te groeien. Als je kind leert dat wanneer iets niet gelijk lukt, dat niet erg is, wordt het makkelijker om het nogmaals te proberen of een nieuw plan te maken.
  • Geef het goede voorbeeld. Hoe creatiever en opener de omgeving, hoe vrijer je kind zich zal voelen. Bij creativiteit draait het om je fantasie de vrije loop laten. Doe het soms net even anders. Maak de zon een keer paars als jullie samen kleuren. Of ga samen naar buiten en doe alsof jullie een vogel zijn. Let alleen op dat je niet écht gaat vliegen ;)
  • Blijf op de achtergrond. Als ouder wil je je kind het liefst overal bij helpen. Dat is logisch, maar soms is het goed om een beetje op de achtergrond te blijven. Zodat je kind de vrijheid krijgt en zelf kan ontdekken hoe iets wel of niet moet en zijn of haar eigen keuzes kan maken. Zonder dat het altijd aan een verwachting moet voldoen.
  • Geef complimenten over het proces. Focus op het proces in plaats van op het eindresultaat. Geef je kind aanmoedigingen als hij of zij lekker bezig is. Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik zie dat je veel kleuren gebruikt. Blauw, rood en groen!’ Zonder oordeel.