Waarom een museum bezoeken met kinderen een goed idee is

Een museum bezoeken met kinderen saai? Echt niet! Het is een heel leuke manier om nieuwe dingen te leren en ontdekken. Zien en doen is vaak niet genoeg om nieuwe informatie op te slaan, maar doen en beleven wel. In een museum vind je vaak leuke tentoonstellingen en activiteiten waar je kind aan kan deelnemen en zo op een leuke en speelse manier kennismaakt met kunst en cultuur.

Uit het onderzoek ‘Kinderen en museumbezoek’ blijkt daarnaast dat kinderen die van jongs af aan regelmatig een museum bezoeken en zich met kunst en cultuur bezighouden een grotere interesse ontwikkelen en meer zelfvertrouwen en betere sociale vaardigheden hebben.

De 10 leukste musea om met kinderen te bezoeken

Op zoek naar een museum om met je kinderen te bezoeken? Dit vinden wij de 10 leukste van Nederland!

1. Nijntje Museum

Het Nijntje Museum in Utrecht is hét museum voor peuters en kleuters. In de themaruimtes ontdekken ze samen met Nijntje en haar vriendjes stap voor stap de wereld. De prentenboeken van Dick Bruna zijn de inspiratie voor deze werelden. Zo is er de dokter, het verkeersplein, dierentuin en nog veel meer.

2. CORPUS

In CORPUS in Oegstgeest maak je in 55 minuten een spectaculaire reis door het menselijk lichaam. Je leert hoe het lichaam in elkaar zit en wat je moet doen om je lichaam gezond te houden. Ontdek het ontstaan van een mens in de baarmoeder, adem mee in de longen, spring op de tong, loop door het oor en verwonder je in de hersenen. Dit museum is voor kinderen vanaf 6 jaar.

3. Speelgoedmuseum

In Speelgoedmuseum Deventer vind je de grootste speelgoedcollectie van Nederland. In twee sfeervolle koopmanshuizen uit de Hanzetijd zijn diverse topstukken te bewonderen, waaronder een speelgoedtank uit de Tweede Wereldoorlog, een 18e-eeuwse Chinese vuurwerkkast en zeven Bonzo knuffelhonden van bijna 100 jaar oud. Natuurlijk is er naast veel te zien ook veel te doen. De tentoonstellingen en activiteiten zijn leuk voor kinderen vanaf 5 jaar.

4. Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is niet zomaar een museum. Het is een fascinerende plek waar je ontdekt hoe de trein de wereld heeft veranderd. In het museum vind je allerlei attracties, tentoonstellingen en presentaties over treinen van vroeger, zoals de posttrein, locomotief en de Koninklijke trein. Een leuk en leerzaam dagje uit voor jong en oud.

5. Kinderboekenmuseum

Het Kinderboekenmuseum in Den Haag is een inspirerend museum waar je verhalen kunt ontdekken, beleven en zelf maken. In de tentoonstelling ‘Ik ben Kikker’ komen de verhalen van Kikker en zijn vriendjes tot leven en leren de jongste kinderen over emoties als liefde, angst en blijdschap. De voorleestent is een fijne plek waar volwassenen kunnen voorlezen en de kinderen het verhaal verrijken met verschillende omgevingsgeluiden en projecties.  

6. NEMO Science Museum

NEMO Science Museum is hét museum over wetenschap en technologie in Amsterdam. Er zijn diverse tentoonstellingen, workshops, experimenten en demonstraties te zien en doen. Kruip bijvoorbeeld in de huid van een chemicus en doe proefjes in het laboratorium of ontdek hoe verschijnselen als licht, geluid en elektriciteit in elkaar zitten. Het museum is geschikt voor jong en oud.

7. Luchtvaartmuseum Aviodrome

Bij Luchtvaart Museum Aviodrome in Lelystad ontdek je een wereld vol avontuur en ervaar je de luchtvaart van vroeger en nu. In het museum zijn meer dan 100 vliegtuigen te bewonderen, kun je je Aviodrome-vliegbrevet halen en ervaar je de luchtvaart in het 4D-filmtheater. Aviodrome is geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

8. Naturalis

Bij Naturalis in Leiden ga je op ontdekking door de wonderlijke wereld van de natuur. Aanschouw de indrukwekkende Trex Txix en diverse andere dieren en planten. Een bezoek aan dit bijzondere museum is een combinatie van zien, doen en beleven. In de museumzalen ontdek je meer over het allereerste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de krachten van onze planeet. Het Nederlands Jeugd Instituut heeft de adviesleeftijd op 8 jaar gesteld.

9. Nationaal Militair Museum

Klaar voor actie? Breng dan een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Hier beleef je de wereld van de krijgsmacht en kun je stoere binnen- en buitenactiviteiten doen. Met meer dan 300.000 objecten heeft het Nationaal Militair Museum de grootste militaire collectie van Nederland. Er zijn 5 interactieve tentoonstellingen te bekijken. Een bezoek duurt gemiddeld 4 à 5 uur.

10. Madurodam

Beleef Nederland in het klein in Madurodam: een stad vol miniaturen, doe-dingen en attracties. Spot treinen, ontdek alles over vliegen, wek zelf windenergie op en bewonder paleizen en architectonische hoogtepunten, zoals het stadhuis in Gouda, de Sint-Janskathedraal in Den Bosch en het Rietveld Schröderhuis in Utrecht. In Madurodam in Den Haag kun je met de hele familie veel zien, doen en beleven.