1.    Een boost voor het zelfvertrouwen

Er is inmiddels al aardig wat onderzoek gedaan naar de invloed van huisdieren op kinderen. Een terugkerend resultaat is de wisselwerking tussen huisdieren en het groeiende zelfvertrouwen van kinderen. En ook de weerbaarheid van kinderen wordt positief beïnvloed. Dat komt mede omdat een huisdier niet alleen een goede vriend is, maar ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. De verzorging van je trouwe metgezel helpt jouw kind zich bekwaam en onafhankelijk te voelen.

2.    Troost

Die lieve, grote viervoeter bijvoorbeeld zorgt ervoor dat jouw kind minder bang is voor dingen als inbrekers.  En voelt je kind zich alleen? Dan biedt een huisdier troost en doorbreekt het de eenzaamheid (en andersom natuurlijk).

3.    Empathie

Huisdieren hebben veel liefde, zorg en aandacht nodig. Door het dier te verzorgen leert je kind om medelevend te zijn. Hierdoor wordt het ontvankelijker voor de behoeften van een ander. Maar ook de emotionele intelligentie ontwikkelt zich in een rap tempo. Jouw kind is niet alleen in staat beter gevoelens van anderen te begrijpen, maar kan ook beter eigen gevoelens snappen en onder woorden brengen. Essentiele eigenschappen voor een betere kwaliteit van het leven.

4.    Gratis lesje biologie

Leraren benoemen dieren en alles wat daarbij komt kijken vaak tijdens de les. Jonge kinderen met een huisdier weten vaak nóg meer dan gemiddeld van biologie. Dieren bevorderen zelfs dermate in positieve zin de sfeer dat scholen ze soms verantwoord in ‘huis’ halen! Leraren die bijvoorbeeld hun hond af en toe meenemen of door het creëren van een mini-kinderboerderij. Ook nog eens super leerzaam!

5.    Lichamelijke gezondheidsvoordelen

Hebben jullie een hond thuis, dan heeft je kind gelijk meer beweging. Want die speelse hond wil uitgelaten worden en jouw kind doet dat (meestal) graag. Daarnaast ben je dan lekker in de buitenlucht. En ook blijkt uit onderzoek dat kinderen die opgroeien met huisdieren minder gevoelig zijn voor het ontwikkelen van astma en allergieën. Dat heeft te maken met blootstelling aan huidschilfers van dieren en andere allergenen, wat zorgt voor een beter immuunsysteem van je kind.

6.    Beter leren

Tot slot blijkt uit onderzoek dat een huisdier het leren van taal kan bevorderen. Het dier kan jouw kind een reden geven om te praten. Bijvoorbeeld om het te belonen of te roepen of om te dienen als luisterend oor.

Kortom: veel positieve invloeden tussen huisdieren en kinderen. Denk jij erover na om de zorg van een huisdier op je te nemen en een dier als extra familielid op te nemen in het gezin? Maak daarbij dan een weloverwogen keuze, want een huisdier neem je natuurlijk niet zomaar.