Het juiste paar

Maar hoe weet je nou wat de juiste schoenen zijn? Als ouder kun je op veel dingen letten. De hiel moet stevig zijn, de schoen moet soepel buigen bij de bal van de voet, hij moet nauw aansluiten op de wreef met veters of klittenband én er moet tussen de grote teen en de schoen minstens één centimeter zitten. Let op: test dit door met je duim op de schoenneus te duwen en niet door de voet naar voren te schuiven en te kijken hoeveel ruimte er aan de achterkant overblijft. Je weet nooit of je kind zijn of haar tenen kromt.

Schoenen doorgeven

De prijs van een paar schoenen kan aardig oplopen. Alweer logisch dus dat je ze doorgeeft aan eventuele broertjes of zusjes. Dat kan prima! Wel is het opletten geblazen voor voetinfecties en -schimmels. Sla tweedehands schoenen van onbekenden dus liever over.

Goedkoop is duurkoop?

Wel nee! Niet alle goedkope, soepele schoenen zijn meteen van slechte kwaliteit. Als we de wetenschap mogen geloven schaadt soepel schoeisel de natuurlijke ontwikkeling juist het minst. Wel zijn stevige stappers in bepaalde situaties handiger. Voor meer comfort of voor het beschermen van stoten en scherpe voorwerpen.

Wel of geen imitatieleer

Stappers van echt leer kunnen behoorlijk prijzig zijn, maar imitatieleer kan ook voor ongemakken zorgen. Als je kind bijvoorbeeld snel zweetvoeten heeft, is echt leer een must. Zeker op een warme dag. Ga dus om af te wisselen liever voor twee paar schoenen.

Peuters en schoenen

Naarmate je kind groter wordt, groeit de wereld mee. En om nieuwe belevenissen zo goed mogelijk te laten verlopen, is een goede schoen een must! Gemiddeld groeien kinderen één maat per seizoen. Houd er dus rekening mee dat je meerdere keren per jaar op pad moet voor nieuwe kinderschoenen. Daarnaast zijn meerdere opties een goed idee. Buiten ravotten met vriendjes en vriendinnetjes zorgt nog weleens voor modderige verassingen. Let ook op deze leeftijd op voldoende ruimte voor de tenen en stevigheid om de ontwikkeling van de voet zo goed mogelijk te ondersteunen.

Schoolleeftijd

Ook als je kind ouder wordt is het belangrijk dat het goed blijft lopen. Maak het je kind niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk. Laat je kind bijvoorbeeld steeds stuggere schoenen dragen. Het moet steeds meer zelf handelen, omdat de schoenen minder buigzaam zijn en dus minder meewerken. Maakt dit het lopen voor je kind juist lastiger? Ga dan voor een meer flexibel paar.

Meten is weten

Kindervoeten groeien snel maar wanneer is jouw kind eigenlijk toe aan een nieuwe maat? Met een voetmeter houd je het heel handig zelf in de gaten te houden. Voor een tientje koop je er al eentje online. Let op! Het komt maar zelden voor dat beide voeten precies even groot zijn. Meet ze daarom allebei op om de juiste maat te bepalen.

Tot slot:
De ideale schoen bestaat niet, want dat is écht per kind verschillend. Maar met deze tips geven wij je hopelijk een steuntje in de rug bij het kiezen van een nieuw paar.