De beste zorg voor je zieke kind

Veel huilen, koorts, hangerig zijn, diarree, niet willen eten of drinken. Het zijn allemaal signalen dat je baby of kind zich niet lekker voelt of misschien verhoging geeft. We nemen altijd contact met je op als we denken dat je kind ziek is. Koorts meten we niet als je kind een beetje warm aanvoelt, maar de temperatuur mag natuurlijk niet te hoog oplopen. Samen overleggen we wat het beste is voor de gezondheid van je kind. Jij als ouder mag hierin altijd aangeven wat je fijn vindt.

Ziek worden tijdens een opvangdag

Een ziek kind heeft extra aandacht en rust nodig. Thuis in bed herstellen met een ouder of andere vertrouwde verzorger in de buurt is het beste. Maar we snappen ook dat dit niet altijd haalbaar is. Lukt het je kind niet om mee te doen met het dagprogramma of merken we dat je kind echt behoefte heeft aan meer rust dan wij kunnen bieden? Dan vragen we je om je kind op te halen. Als we denken dat de koorts van je kind oploopt, dan zullen we dat ook laten weten. De locatiemanager neemt uiteindelijk de beslissing of het verantwoord is dat een ziek kind op de opvang blijft, of toch beter thuis kan zijn.

Niet fit vóór een opvangdag

Merk je zelf al dat je kind niet helemaal fit is en twijfel je of je hem of haar weg kunt brengen? Je kind is welkom, maar het is goed om te laten weten aan de leidsters dat je kind zich niet optimaal voelt, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Heb je je kind al paracetamol gegeven in de ochtend? Laat dit aan ons weten. Als een pijnstiller is uitgewerkt, is de kans op een koortsstuip groter. Merken we dat het toch niet gaat? Houd er dan rekening mee dat we je vragen om je kind op te halen.

Besmettelijke ziektes

In de kinderjaren komen veel besmettelijke ziektes voorbij. Om te voorkomen dat kinderen elkaar aansteken, heeft het RIVM voor iedere kinderziekte een richtlijn opgesteld. Hierin lees je bij welke ziekte en hoe lang je kind niet naar BLOS kinderopvang mag komen. Geef een besmettelijke ziekte van je kind altijd aan ons door. Zo kunnen wij andere ouders op de hoogte stellen. Sommige kinderziektes kunnen voor bepaalde groepen, zoals zwangere vrouwen, gevaarlijk zijn.

Paracetamol

Een handige tool bij zieke kinderen is de KIDDI-app. Deze app is gemaakt voor medewerkers in de kinderopvang, maar bevat ook veel informatie voor ouders: over bepaalde ziektes en hoe je ermee omgaat. Bij BLOS kinderopvang geven we je kind geen paracetamol of andere koortsverlagende middelen, tenzij er op doktersrecept pijnbestrijding nodig is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je kind oorontsteking heeft.