Spaghetti rijgen

Een goede oefening voor de fijne motoriek van je dreumes of peuter is spaghetti door de gaatjes van het vergiet heen rijgen. Kook de spaghetti en laat het vervolgens goed afkoelen voordat je je kind er mee laat spelen.

Verven met spaghettikwasten

Pak een handje spaghetti en knoop er een elastiekje omheen. Kook de spaghetti voor de helft zodat het handvat ongekookt blijft, maar de sliertjes zacht genoeg zijn om mee te verven. Je kunt natuurlijk ook met ongekookte spaghetti verven, dan krijg je hardere strepen.

Spaghettitoren

Bouw een spaghettitoren met ongekookte spaghetti en marshmallows. Hier is goed denkwerk voor nodig. Bedenk daarom eerst de beste constructie waarmee je de grootste of hoogste toren kunt bouwen. In deze video vind je inspiratie.

Afbeelding verwijderd.

Spaghettipower

Met spaghetti kun je ook leuke experimenten doen. Het lijken misschien dunne stokjes, maar ze zijn sterker dan je denkt! Ontdek met dit experiment hoeveel kracht ze hebben. Hoeveel kan het aan zonder dat het breekt? Je kunt dit zowel horizontaal als verticaal testen. Zorg ervoor dat er spaghetti is in overvloed, dan kunnen jullie genoeg proefjes doen. Steek de spaghetti in piepschuim en experimenteer hoeveel gewicht het kan hebben. Leg er bijvoorbeeld een papiertje, een krant of een boek op.

Afbeelding verwijderd.

Muziekinstrumenten van pasta

Je kunt verschillende muziekinstrumenten maken met pasta. Maak bijvoorbeeld een tamboerijn van twee kartonnen bordjes en macaroni. Leg de bovenkanten van de bordjes op elkaar met de macaroni ertussen. Plak de randen van de bordjes vast en versier de bordjes met verf, stiften of potloden. Of maak een schudkoker met een wc-rol, papier en pasta. Plak één uiteinde van de wc-rol dicht en doe er een handje pasta in. Plak vervolgens het andere uiteinde dicht en versier de rest van de koker. Varieer met de hoeveelheid pasta en ontdek het verschil tussen de geluiden. Daarna is het tijd om muziek te maken en te dansen!

Kettingen en armbanden

Van pasta kun je ook mooie armbanden en kettingen maken. Het enige wat je nodig hebt is verschillende buisvormige pasta, zoals penne, macaroni en rigatoni, en een draad of touw. Rijg de verschillende soorten pasta aan het touwtje en leg er vervolgens een goede knoop in.

Afbeelding verwijderd.

Pasta estafette

Maak twee teams en laat beide teams achter een lege pot pasta staan. Zet aan de overkant voor beide teams een pot gevuld met pasta. Elk team krijgt een pollepel en moet zo snel mogelijk de pasta van de ene naar de andere pot brengen. Het team dat als eerst alle pasta heeft overgebracht wint.

Pastaskelet

Maak op papier een schets van een skelet. Bedenk daarna welke pastasoort je voor welk lichaamsdeel wilt gebruiken. Bijvoorbeeld macaroni voor de ribben, spaghetti voor de benen, farfalle voor de bekken en penne voor de armen. Leg alles zonder het vast te lijmen op papier en schuif net zo lang met alle delen totdat je tevreden bent. Plak vervolgens de pasta op het papier. Het papier is zwaar geworden door de pasta, plak het papier daarom voor extra stevigheid op een stuk karton. Variatietip: maak ook eens een skelet van een dinosaurus of een ander dier.

Afbeelding verwijderd.

Slang knutselen

Met pasta in de vorm van een buisje, zoals penne, cannelloni en rigatoni, en touw of elastiek kun je een slang knutselen. Rijg de pasta aan het touw en maak aan de bovenkant en onderkant een knoopje zodat de pasta er niet afglijdt. Maak van papier een slangenkop en bevestig deze aan het touw.

Regenboogpasta

Sommige van bovenstaande activiteiten zijn nóg leuker met gekleurde pasta. Hiervoor heb je nodig: pasta, een pan, beetje olijfolie, diepvrieszakje met ziplock, verschillende soorten voedingskleurstof, bakjes en schorten. Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen.

  • Kook de pasta met een scheutje olijfolie.
  • Spoel de pasta af en laat het afkoelen.
  • Pak de diepvrieszakjes met ziplock en maak ondertussen een aantal zakjes met verschillende kleuren voedingskleurstof (ga uit van 20 druppels voedingskleurstof en 2 eetlepels water pet zakje).
  • Doe in elk zakje een portie pasta.
  • Sluit het zakje goed af en mix de kleuren en de pasta goed in het zakje.
  • Haal de pasta uit de zakjes en spoel goed af met koud water.
  • Laat de pasta goed drogen zodat het minder plakt.