Van kinderopvang naar kinderkamer

In de kinderopvang is het belangrijk rekening te houden met speelzones, looproutes en extra veiligheid, zoals het vermijden van scherpe hoeken en kleine voorwerpen. In een kinderkamer is dit uiteraard in mindere mate aanwezig, maar natuurlijk houd je ook daar rekening met de indeling en veiligheid. Door zones af te bakenen creëren we duidelijkheid voor de kinderen, zijn ze socialer en spelen ze beter samen. Wanneer er meerdere kinderen in een ruimte zijn, zijn deze ‘speelzones’ belangrijk. Dit kun je ook in de kinderkamer in beperkte mate toepassen. Maak bijvoorbeeld een fijn leeshoekje met poefjes, kussens en een zacht kleed. Of een knutselhoekje met een stoere tafel en stoelen met daarboven een vitrinekastje (bijv. Ikea) met een paar (zelfgemaakte) schatten.

Verlichting

Natuurlijk licht doet wonderen. Laat die (rol)gordijnen zoveel mogelijk open en laat het daglicht lekker naar binnen schijnen. Bij BLOS kinderopvang zorgen we ervoor dat kinderen niet recht in het licht kijken als ze in de box of op de speelmat liggen. Pas dat ook toe in de kinderkamer wanneer jouw dreumes bijvoorbeeld op de commode ligt. Voor de wat oudere kinderen die lekker willen lezen: creëer een fijn leeshoekje en accentueer het met een leuk lichtje. Lampjes zijn echte sfeermakers!

Klein maar fijn

Krijg je het Spaans benauwd bij alleen al het idee een piepkleine kinderkamer in te moeten richten? Nergens voor nodig want het zijn juist die kleine kamers die het zo eigen en knus maken voor je kind. De gouden tip: een hoog bed. Hieronder zijn mogelijkheden voor bergruimte of een leuk speelplekje. Twee vliegen in een klap! Zorg er bovendien voor dat de vloer niet te vol staat met losse spullen. Hang leuke manden op aan de muur als opberger of stapel een aantal kratjes op, ruimtewinst! Met een behang kun je ook goede sfeer creëren. Een oerwoud voor echte avonturiers of een lief, zacht behangetje voor een babykamer. Zorg dat er overeenstemming is in kleur en sfeer. Ook dat doet veel met een (kleine) ruimte. Diverse primaire kleuren maken de ruimte onnodig onrustig. Maak in de babykamer gebruik van rustige, lichte kleuren en pasteltinten. Kleurrijke accessoires kunnen, maar houd de basis rustig.

Do’s in de kinderkamer

Is jouw spruit een echte avonturier? Laat hem/haar tuimelend uit bed klimmen met een knooptouw. Maar: safety first! Is je kind wat minder avontuurlijk ingesteld en wil het ongestoord kunnen chillen op zijn/haar kamer? Maak dan een fijn leeshoekje waar het zich terug kan trekken.

Een kinderkamer is het enige plekje in huis dat echt van jouw kind is. Maak het daarom eigen. Lijst een mooie kleurplaat in of voeg wat items toe van de vroegere jij. Een leuk schoolbankje van vroeger of een tekendoosje waar jij ooit als kind mee hebt gekleurd. Oude spulletjes maken het persoonlijk en geven sfeer. Heb je er meerdere? Zet ze bij elkaar op een plankje of in een vakkenrek. Zo kun je ze mooi uitstallen zonder dat het ‘druk of rommelig’ oogt.

Don’ts in de kinderkamer

Veiligheid heeft prio in de kinderopvang. We letten op vluchtroutes en scherpe hoeken. Ook in de kinderkamer moet je scherpe hoeken en kleine voorwerpen vermijden. Alles moet ook goed kunnen worden afgesloten en let op de doorgang van de deur. Denk ook aan de koordjes van rolgordijnen, geaarde stopcontacten. en een veilig bed (met name de hoogslapers). Kijk goed naar de verlichting in verband met verhitting. En last but not least: zo’n leuke kist voor allerlei spullen is hartstikke handig, maar zorg dat de klep wel veilig dicht kan zonder dat er vingertjes tussenkomen!

Shoppingtips!

Wil jij ook aan de slag met de kinderkamer? We geven je vijf leuke shoppingtips op een rij!

  • Shop hier fantastisch houten speelgoed. Een must voor je kind en het ziet er nog leuk uit ook!
  • Het is een investering, maar deze twee konijnenstoeltjes met bijpassend tafeltje zijn de prijs absoluut waard! Wij zijn stiekem zo fan dat ook BLOS er een paar heeft aangeschaft.
  • Maak een fijn lees- of speelhoekje met deze knusse linnen speeltent.
  • Spulletjes opruimen kan je zo leuk maken als je zelf wilt! Zeker met deze stoere houten opbergkist.