Bereid je kind voor op wat er gaat gebeuren

Vertel of laat zien waar jullie naartoe gaan, hoe het eruit ziet, wanneer jullie gaan en wat jullie daar voor leuke dingen gaan doen. Zo krijgt je kind een idee wat hem of haar te wachten staat. Kijk samen of het er lekker weer is en vertel hoe jullie ernaartoe gaan. 

Zorg voor structuur en betrek je kind bij de dagindeling

Structuur is de sleutel tot een gezellige en ontspannen vakantie. Vooral jonge kinderen hebben veel baat bij een vast ritme. Probeer zoveel mogelijk op vaste tijden samen te ontbijten. Het is vakantie, dus dat mag natuurlijk ook gewoon in je pyjama! Vraag tijdens het gezamenlijke ontbijt wat je kind graag wil doen die dag en betrek het bij de dagindeling. Zo weet je kind van tevoren wat jullie gaan doen en kan het zich alvast verheugen op een bezoek aan een waterpark, picknick, barbecue of het halen van een ijsje. Maak daarnaast duidelijke afspraken over bijvoorbeeld schermtijd en geef oudere kinderen een vaste taak, zoals speelgoed opruimen, de afwas doen, helpen met koken of de tafel dekken. Je kunt daar als extra stimulans een beloning tegenover zetten.

Herkenbaarheid en rituelen

De lievelingsknuffel van je kind is natuurlijk het eerste wat je meeneemt. De vertrouwde geur van thuis heeft een rustgevend effect. Speelgoed van thuis meenemen zorgt ook voor herkenbaarheid en een veilig gevoel. Doe op vakantie dezelfde rituelen als thuis, zoals een verhaaltje voorlezen of een liedje zingen voor het slapen gaan.

Stimuleer contact met andere kinderen

Vriendjes maken op vakantie gebeurt meestal vanzelf, maar je kunt je kind ook een handje helpen. Ga bijvoorbeeld samen naar plekken waar veel andere kinderen komen, zoals in de speeltuin, het zwembad of de kidsclub.

Maak een activiteitenlijstje  

Het kan natuurlijk voorkomen dat je kind zich op een zeker moment gaat vervelen. Je kunt je hierop voorbereiden door alvast een lijstje te maken met leuke activiteiten waaruit je kind op zo’n moment kan kiezen. Neem daarnaast speelgoed mee waar je kind een tijdje zelfstandig mee kan spelen, zoals zandbakspullen, boeken, puzzels, knuffels, spelletjes of teken- en knutselmateriaal.

Geniet!

Vakantie is het allerleukste wat er is! Geniet daarom vooral van een heerlijke tijd met elkaar. Hoe rustiger jij bent, hoe relaxter je kind is. Dus neem zelf ook de tijd om lekker uit te rusten en te ontspannen. 

Onderweg naar je vakantiebestemming hoeft je kind zich zeker niet te vervelen! In het artikel ‘Doe-dingen voor een soepele reis!’ geven we je een aantal tips voor onderweg!