Dit gaan we doen!

Op onze kinderdagverblijven werken we met VVE-methode Uk & Puk. Dit is een totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen, doen baby’s, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden op en maken ze op een natuurlijke manier een brede ontwikkeling door. Om de kinderen extra variatie te bieden, hebben we bij BLOS kinderopvang zelf een aantal eigen Uk & Puk thema’s ontwikkeld. Eind 2021 mochten de pedagogisch medewerkers van onze kinderdagverblijven stemmen op de nieuwe BLOS thema’s, één daarvan is het thema ‘Dans en beweeg’. Tijdens de thema’s staan vier ontwikkelingsgebieden centraal: spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en rekenprikkels. In dit artikel lees je met welke activiteiten we tijdens het thema ‘Dans en beweeg’ de grove en fijne motoriek van de kinderen stimuleren.

De bal beweegt

Tijdens de introductieactiviteit ontdekken de kinderen verschillende manieren om een bal te laten bewegen en stimuleren we de grove motoriek. De kinderen mogen om en om de bal naar elkaar rollen, schieten en gooien. Daarna variëren we met de snelheid en ontdekken de kinderen het verschil tussen hard en zacht, rollen, schieten en gooien.

Bewegen met linten

Puk heeft een stok vast met een lint eraan. De pedagogisch medewerker laat het lint zien en beweegt het op en neer. Daarna krijgen de kinderen een lint om opdrachten mee te doen. Ze bewegen het lint hoog en laag, snel en langzaam. Zo stimuleren we de oog-handcoördinatie en de fijne motoriek. Daarna gaat de muziek aan en mogen de kinderen dansen met het lint. Wanneer de muziek zacht staat, maken ze rustige bewegingen. En wanneer de muziek harder gaat, mogen de kinderen ook sneller bewegen. De kinderen ontdekken verschillende bewegingen en voeren deze uit.

Beweegspel

In de kring ligt een stapel kaartjes. Om de beurt mag een kind een kaartje pakken waar bewegingen op staan. Iedereen doet de beweging na die op het kaartje staat. De pedagogisch medewerkers helpen de kleinste kinderen om de bewegingen na te doen. Tijdens deze activiteit betrekken we verschillende sporten bij de bewegingen. Zo ontdekt je kind bij elke sporten je bijvoorbeeld moet liggen, springen, zwaaien, rennen of gooien.

Knutselen

Knutselen is een vaste activiteit op het kinderdagverblijf. Tijdens het knutselen maken de kinderen een tennisracket en tennisbal. De tennisrackets mogen versierd worden met verschillende materialen, zoals verf, stift, krijt en potlood. Van crêpepapier of aluminiumfolie maken we een tennisbal. We stimuleren de fijne motoriek door de kwast of stift vast te houden, te kleuren en te knippen.

Olympische BLOS Spelen op het kinderdagverblijf

We sluiten het Uk & Puk thema af met de Olympische BLOS Spelen. De pedagogisch medewerkers bespreken welke sporten ze tijdens het thema hebben gedaan en beelden ze uit. Tijdens een parcours komen verschillende sporten terug die gedurende het thema aan bod zijn gekomen. Van rennen, voetballen en fietsen tot hinkelen, balanceren en springen.

Beweegtips voor thuis

De aankomende tijd gaan we veel bewegen op het kinderdagverblijf. Wil je thuis ook lekker bewegen met je kind? Om fit en gezond te blijven is het belangrijk dat je kind elke dag minimaal een uur beweegt. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt al in de eerste zes maanden van het leven gelegd. Hieronder geven we een aantal beweegtips.

Beweegtips voor baby’s
  • Leg je baby regelmatig op zijn of haar buik als het wakker is. Je kind leert zo zijn of haar hoofd op te tillen en de rug en armen worden sterker.
  • Leg je baby op een kleed op de grond waar het de ruimte heeft om te kruipen en rollen. Stimuleer je baby met speelgoed dat geluid maakt om naar het speelgoed te grijpen.
  • Leg speelgoed in een boog om je baby heen. Dit nodigt uit tot reiken en rollen.
Beweegtips voor peuters
  • Ga lekker naar buiten! Naar de speeltuin, de zandbak of een speelveldje. Het maakt peuters niet uit of het regent of niet. Lekker stampen in de plassen is misschien wel het leukste wat er is.
  • Zorg voor uitdagend speelgoed dat aansluit bij de belevingswereld van je peuter. Denk aan een fiets, loopauto of step of een zachte bal waar je kind achteraan kan lopen.
  • De yogaoefeningen die we tijdens het thema op het kinderdagverblijf doen zijn ook beschikbaar voor thuis. Download ze hier en ga samen met je kind bewegen en tegelijkertijd ontspannen.
  • Doe Nijntjes beweegABC met de letters van de naam van je kind.

Blijf op de hoogte via de ouderapp

Wanneer het thema ‘Dans en beweeg’ loopt op het kinderdagverblijf van BLOS word je via de ouderapp op de hoogte gehouden van de dagelijkse avonturen van je kind. Heb je vragen over het thema ‘Dans en beweeg' of wil je meer weten? Stel ze dan gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers of de locatiemanager op jouw kinderdagverblijflocatie.

Andere Uk & Puk thema's

Gedurende een heel jaar op het kinderdagverblijf bij BLOS besteden we aandacht aan verschillende thema's. Via onze oudernieuwsbrief en/of ouderapp word je geïnformeerd over de start van een thema. Benieuwd naar onze andere Uk & Puk thema's? Bekijk ons overzicht van Uk & Puk thema's in ons activiteitenprogramma.