Ik en mijn familie

Maandag 21 augustus starten we op de meeste van onze kinderdagverblijven met het Uk & Puk thema ‘Ik en mijn familie’. De kinderen ontdekken welke mensen bij hun familie horen. Ze praten over jong en oud, verschillende familieleden, verjaardagen en welke activiteiten je samen met je familie kunt doen. We spelen alsof we gaan logeren bij een opa en oma, of een tante en oom. Ook maken we een collage met familiefoto’s.

Ontwikkelingsgebieden en activiteiten

Tijdens de Uk & Puk activiteiten werken we aan vier ontwikkelingsgebieden: spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en rekenprikkels. In dit artikel lees je met welke activiteiten we tijdens dit thema de verschillende ontwikkelingsgebieden stimuleren.

Mijn familie

We starten het thema met een introductieactiviteit. De pedagogisch medewerkers gaan met de kinderen in een kring zitten met foto’s die de kinderen van thuis hebben meegenomen. Ze laten de foto’s zien en praten erover. Wie heeft de foto meegenomen? Wie staan er op de foto? Is het een papa, mama, opa, oma, broer of zus? Er komen verschillende familieleden aan bod. We werken aan de taalontwikkeling door te praten en de kinderen te laten vertellen aan de hand van de foto’s.

Met de trein naar oma

Tijdens een rollenspel spelen de kinderen dat ze met de trein naar oma gaan. Er staat een rij met stoelen in de ruimte. Puk zit op de voorste stoel en vertelt dat de stoelen een trein zijn en dat ze daarmee gaan rijden. De pedagogisch medewerkers vragen of de kinderen weten hoe een trein klinkt. Tjoeketjoeke tuut tuut! De kinderen kopen een treinkaartje en stappen in. De trein gaat rijden. Eerst langzaam en dan snel. De kinderen leren de begrippen ‘langzaam’ en ‘snel’. Zo geven we de kinderen rekenprikkels.

In bad

De babypop is vies en moet in bad. De kinderen helpen met het in bad doen en kleden de pop daarna weer aan. Alle kinderen krijgen een vaste taak tijdens het wassen: wassen, zeep op het washandje doen, de baby vasthouden. Ze leren op elkaar te wachten en elkaar te helpen en werken we aan de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Wie woont er bij jou?

De kinderen en pedagogisch medewerkers kijken naar de foto’s op de fotomuur. De kinderen mogen vertellen dat de foto’s thuis zijn gemaakt en wie er daar nog meer wonen. Daarna zingen ze het liedje ‘In Holland staat een huis’ en lopen ze in een kring. Hierbij noemen ze de namen van andere kinderen en die van hun gezinsleden.

Lekker kleien

Tijdens de knutselactiviteit ‘Lekker kleien’ stimuleren we de motoriek. De baby’s kneden met klei, de jongere kinderen maken vormpjes van klei en de oudere kinderen proberen poppetjes te kleien. Na het kleien kunnen de poppetjes ook nog geverfd worden.

Mijn huisdier

Tijdens een expressieve activiteit stimuleren we de sociaal-emotionele ontwikkeling en taalontwikkeling. In de kring liggen verschillende knuffelbeesten. Ze mogen benoemen welke dieren zij zien en vertellen of ze thuis een huisdier hebben. Welk dier zouden ze zelf willen zijn? De kinderen maken een keuze en worden geschminkt als dat dier. Als alle kinderen geschminkt zijn doen ze de dieren na. Welke geluiden maken de dieren? Kunnen ze blaffen, zwemmen of kopjes geven? Wanneer de kinderen eraan toe zijn kan de activiteit  uitgebreid worden met opdrachten, bijvoorbeeld ‘alle poezen gaan zitten’ of ‘alle honden gaan staan’.

Voorlezen

De pedagogisch medewerkers lezen op het kinderdagverblijf op een interactieve manier voor uit het boek ‘Ole wil zijn popje’. De baby’s kijken naar de platen in het kijkboek. De jongere kinderen luisteren naar het verhaal en doen handelingen en gebaren na, zoals lopen als een pinguïn. De oudere kinderen spelen het verhaal ook na. Ze leren nieuwe woorden en gaan op in het verhaal.

Volg de avonturen van je kind via de ouderapp

Het thema ‘Ik en mijn familie’ loopt van 21 augustus tot en met 29 september. Via de ouderapp houden we je dagelijks op de hoogte van de avonturen van je kind. Heb je vragen of wil je meer weten over het Uk & Puk thema? Stel ze dan gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers op het kinderdagverblijf. Bovengenoemde activiteiten zijn een greep uit het totale activiteitenaanbod. De activiteiten worden verspreid over het thema aangeboden.