Dit gaan we doen!
Tijdens het Uk & Puk thema ‘Hatsjoe!’ is Puk ziek. Op het kinderdagverblijf richten we een ziekenhoek in met bedjes voor de poppen en knuffels. Op de thematafel zetten we diverse doktersspullen neer, zoals een stethoscoop, dokterskoffer met inhoud, verpleegschort en potjes met pillen, pleisters, verband en watjes. Verder maken we puzzels, lezen we voor uit boeken en spelen we spelletjes die passen bij het thema. Hieronder een greep uit de activiteiten die bijdragen aan de brede ontwikkeling van je kind.
Naar de dokter
Puk gaat naar de dokter. Niet omdat hij ziek is, maar om te kijken of hij goed gegroeid is. Puk vindt het een beetje spannend. De pedagogisch medewerkers bieden emotionele ondersteuning. De kinderen spelen dat zij de dokter zijn en onderzoeken of Puk gegroeid is. Dit doen zij met behulp van de groeimeter die aan de muur hangt. Is Puk groter of kleiner geworden? Ook wegen ze Puk op de weegschaal en praten we over de begrippen licht en zwaar.
Een beterschapskaart voor Puk
Omdat Puk ziek is maken we met de kinderen een beterschapskaart en leren we hun wat ‘beterschap’ betekent. We praten over wat er op de tekeningen staat, welke kleuren er worden gebruikt en bedenken wat we op de kaart willen schrijven. Als de kaart af is spelen we na hoe je de kaart moet opsturen. Van een doos maken we een brievenbus en één van de kinderen speelt voor postbode.
De fruitmand
De kinderen maken een fruitmand voor de zieke Puk. De pedagogisch medewerker vertelt dat als Puk fruit eet, hij snel weer beter wordt. Om de beurt mogen de kinderen iets te eten uitkiezen en leggen het in de mand. Aan de oudste kinderen vragen we wat gezond is en wat niet. Waar wordt Puk snel beter van? Vervolgens gaan ze op ziekenbezoek bij Puk, geven de fruitmand en zeggen: ‘Alsjeblieft’.
Weer beter
We sluiten het thema af met de activiteit ‘Weer beter’, want Puk is gelukkig weer beter! Om dat te vieren zingen de kinderen op de melodie van Vader Jacob een liedje over ziek zijn en weer beter worden. De grotere kinderen spelen doktertje. Ze trekken om de beurt een witte doktersjas aan en voelen aan de arm, het been, de buik en het hoofd van Puk. Hoe gaat het met Puk? Is hij nog ziek? De ‘dokters’ constateren dat Puk weer beter is. Hij heeft nergens meer pijn.
Tips voor thuis
Ga thuis ook aan de slag met het Uk & Puk thema ‘Hatsjoe!’ Hieronder geven we een aantal tips.
Activiteiten voor baby’s (0 tot 1,5 jaar)
- Wanneer je baby oud genoeg is, zal het fruit eten. In een van de activiteiten van dit thema proeven de kinderen op het kinderdagverblijf verschillende soorten fruit. Laat je kind thuis ook verschillende fruitsoorten proeven. Welke maken en structuren vindt het lekker en welke niet? Wist je dat een baby eerst aan elke nieuwe smaak moet wennen? Pas na 10 tot 15 keer proeven wordt de smaak vertrouwd.
- Baby’s vinden het vaak gezellig om ‘gesprekjes’ te voeren. Zorg dat je baby je gezicht goed ziet en praat rustig. Je zult merken dat je baby antwoord probeert te geven. Trek ook eens een gek gezicht of maak geluidjes. Probeert hij of zij je na te doen? Doe ook de geluiden die je baby maakt na. Maak er een vraag-en-antwoordspelletjes van met geluiden in plaats van woorden.
Activiteiten voor dreumesen (1,5 tot 2,5 jaar)
- Neem tijdens het breng- of haalmoment een kijkje in de ziekenhoek op de groep. Vraag je kind of het jou kan laten zien waar Puk ziek in bed ligt.
- Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling. Voor jonge kinderen is het vaak genoeg om samen naar de plaatjes te kijken en te vertellen wat jullie zien. Iets oudere dreumesen vinden het leuk om voorgelezen te worden. In de bibliotheek zijn er diverse boekjes te vinden over ‘het lichaam’ of ‘ziek zijn’.
Activiteiten voor peuters (2,5 tot 4 jaar)
- Speel samen met je kind een rollenspel. Speel bijvoorbeeld dat je buikpijn hebt of een zere knie. Heeft je kind iets in zijn of haar dokterskoffer waarmee hij of zij jou beter kan maken?
- Jonge kinderen kunnen hun gevoelens nog niet in goede banen leiden. Dit zie je ook aan hun lichaamstaal. Wanneer je de emotie van je kind verwoordt, wordt je kind vaak rustiger. Je kind leert steeds beter begrijpen wat hem of haar overkomt als hij of zij boos, bang, blij of verdrietig is.
Blijf op de hoogte via de ouderapp
Wanneer het thema ‘Hatsjoe!’ loopt op het kinderdagverblijf van BLOS word je via de ouderapp op de hoogte gehouden van de dagelijkse avonturen van je kind. Heb je vragen over het thema ‘Hatsjoe!' of wil je meer weten? Stel ze dan gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers of de locatiemanager op jouw kinderdagverblijflocatie.
Andere Uk & Puk thema's
Gedurende een heel jaar op het kinderdagverblijf bij BLOS besteden we aandacht aan verschillende thema's. Via onze oudernieuwsbrief en/of ouderapp word je geïnformeerd over de start van een thema. Benieuwd naar onze andere Uk & Puk thema's? Bekijk ons overzicht van Uk & Puk thema's in ons activiteitenprogramma.