Dit gaan we doen!

Op onze kinderdagverblijven werken we met VE-methode Uk & Puk: een totaalprogramma voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Door actief bezig te zijn en lekker te spelen, doen baby’s, dreumesen en peuters nieuwe vaardigheden op en maken ze op een natuurlijke manier een brede ontwikkeling door. Om de kinderen extra variatie te bieden, hebben we bij BLOS kinderopvang een aantal eigen Uk & Puk thema’s ontwikkeld. Eén daarvan is ‘Retteketet muziekpret’. Tijdens de Uk & Puk activiteiten werken we aan vier ontwikkelingsgebieden: spraak- en taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, motorische en zintuiglijke ontwikkeling en rekenprikkels. In dit artikel lees je met welke activiteiten we tijdens dit thema de verschillende ontwikkelingsgebieden stimuleren.

Lees ook: de invloed van muziek op het brein van je kind

Wie kent dit instrument

Tijdens de introductieactiviteit liggen er kaartjes in een bak met daarop plaatjes van verschillende muziekinstrumenten afgebeeld. De pedagogisch medewerker benoemt het instrument en vertelt hoe je erop kunt spelen. Bijvoorbeeld door erop te blazen of te trommelen. Zo stimuleren we de spraak- en taalontwikkeling. Daarna beelden we de instrumenten uit, zoals een luchtgitaar of door te trommelen op de knieën. De kinderen die eraan toe zijn bieden we een moeilijkere variant, namelijk het benoemen de verschillende instrumenten in het Engels.

De snaren

De pedagogisch medewerker gaat met Puk en de kinderen aan tafel zitten en vraagt de kinderen of zij twee instrumenten kunnen noemen die snaren hebben. Er wordt uitgelegd dat het instrument geluid maakt door met de vingers over de snaren te strijken. Daarna gaan de kinderen balanceren op de snaren. Met touw of tape plakken we lijnen op de vloer waarover de kinderen op verschillende manieren mogen lopen. Een mooie uitdaging voor de motoriek!

Muziekinstrumenten maken

Tijdens de knutselactiviteit maken we muziekinstrumenten. Er staan bekertjes en bordjes die aan elkaar worden bevestigd en waar rijst, dopjes en steentjes tussen wordt gedaan. De kinderen mogen zelf kiezen waar ze hun muziekinstrument mee willen vullen. Ze kijken naar wat de andere kinderen maken en helpen elkaar. Zo stimuleren we de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Samen geluid maken

Samen met Puk gaan we geluid maken op het kinderdagverblijf. En dat doen we niet met instrumenten, maar met bekers en lepels. We variëren met snel en langzaam op de beker tikken. De kinderen krijgen verschillende opdrachten, zoals één of vier keer tikken. Op die manieren geven we de kinderen rekenprikkels. Ook gaan we naar buiten om te luisteren naar buitengeluiden en zelf geluid te maken. We tikken bijvoorbeeld met een stok tegen het hek en trommelen op de glijbaan. Dit doen we hard en zacht en snel en langzaam.

Voorleesverhaal ‘Wij hebben een orkest’

De pedagogisch medewerkers lezen op het kinderdagverblijf op een interactieve manier voor uit het boek ‘Wij hebben een orkest’ van Dick Bruna. Een leuk en leerzaam boek over muzikanten en instrumenten in een orkest. Na het voorlezen stelt de pedagogisch medewerker vragen over het verhaal, zoals: welke instrumenten heb je gezien en wie speelt er op de drums? De kinderen leren nieuwe woorden en gaan op in het verhaal.

Het concert

We sluiten het thema af met een concert. Hiermee stimuleren we de sociaal-emotionele ontwikkeling. De pedagogisch medewerker pakt de kaartjes met daarop de verschillende instrumenten er weer bij en benoemt samen met de kinderen de instrumenten die erop staan. We gebruiken de geknutselde instrumenten en andere materialen om muziek mee te maken. De kinderen die het durven mogen een solo-optreden geven.

Blijf op de hoogte via de ouderapp

Wanneer het thema ‘Retteketet Muziekpret’ loopt op het kinderdagverblijf van BLOS word je via de ouderapp op de hoogte gehouden van de dagelijkse avonturen van je kind. Heb je vragen over het thema ‘Retteketet Muziekpret' of wil je meer weten? Stel ze dan gerust aan een van onze pedagogisch medewerkers of de locatiemanager op jouw kinderdagverblijflocatie.

Andere Uk & Puk thema's

Gedurende een heel jaar op het kinderdagverblijf bij BLOS besteden we aandacht aan verschillende thema's. Via onze oudernieuwsbrief en/of ouderapp word je geïnformeerd over de start van een thema. Benieuwd naar onze andere Uk & Puk thema's? Bekijk ons overzicht van Uk & Puk thema's in ons activiteitenprogramma.

Terug naar het overzicht