Waarom-fase

Het soort vragen dat je kind stelt, verandert naarmate het zich ontwikkelt. Je kind begint met vragen waar een makkelijk en feitelijk antwoord op is, de wie-, wat-, waar-vragen. ‘Wat is dat?’ ‘Wie is dat?’ ‘Waar is dat?’ Daarna volgt de waarom-fase. Hoelang de waarom-fase duurt verschilt per kind. Net als de leeftijd waarop het begint. Bij het ene kind begint het rond het derde levensjaar en bij het andere kind rond de kleuterleeftijd.  

Waarom-vragen zijn leerzaam

De waarom-fase is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je kind en maakt deel uit van het leerproces dat je kind doorloopt. Kinderen in de waarom-fase gaan zich van alles afvragen. Ze zijn nieuwsgierig, ontdekken de wereld en leren steeds meer nieuwe woorden. Het woordje ‘waarom’ is favoriet. Want door de waarom-vraag te stellen, ontdekken ze nog veel meer nieuwe dingen. Ook leert je kind door het stellen van waarom-vragen de wereld om zich heen te duiden en te begrijpen, zijn of haar gedachten om te zetten in vragen en vragen te formuleren.

Zo geef je antwoord op de waarom-vragen

Die duizend-en-een waarom-vragen kunnen soms vermoeiend zijn. Maar eigenlijk is het heel positief dat je kind dit doet. Neem je kind serieus en probeer antwoord te geven op zijn of haar vraag. Hieronder geven we een aantal tips over hoe je antwoord kun geven op de waarom-vragen van je kind.
 

  • Antwoord zo kort en duidelijk mogelijk. Je kind snapt nog niet alles en heeft dus niets aan lange en ingewikkelde antwoorden.
  • Op sommige vragen bestaat geen antwoord. Bijvoorbeeld op de vraag: ‘waarom is een vis een vis?’ Probeer op deze vragen toch een antwoord te geven. Vertel waarom jij denkt dat een vis een vis is. Vraag vervolgens aan je kind waarom hij of zij denkt dat een vis een vis is. Door serieus in te gaan op de vragen van je kind, kan het zich blijven ontwikkelen.
  • Ga samen op onderzoek. Stelt je kind bijvoorbeeld de vraag ‘waarom zijn bananen krom?’ dan kun je samen naar de fruitschaal lopen en de vormen van verschillende fruitsoorten bekijken. Zo wordt de waarom-fase nog leerzamer.
  • Luister naar de vragen van je kind en geef een echt antwoord. Met antwoorden als ‘daarom’ en ‘omdat ik het zeg’ kan je kind niets en zal het wellicht blijven doorvragen.
  • Luistert je kind niet meer naar je antwoord? Dan is het goed om te stoppen en je kind af te leiden door over iets anders te beginnen.

Tips van BLOS kinderopvang voor ouders met kinderen in de waarom-fase