De reflexglimlach

Waar iedere baby uniek is, zijn de allereerste glimlachjes toch nog vaak een reflex. Want al lang voordat jouw kleintje geboren is, is het in de buik druk bezig met het oefenen van gezichtsuitdrukkingen. Dit zijn vaak nog geen doelbewuste bewegingen. En ook in de eerste weken na de geboorte is de kans groot dat je een lachend hoofdje voorbij ziet komen. Oh zo lief, maar ook hoogstwaarschijnlijk nog steeds een reflex.

De eerste échte lach

Maar lang hoef je niet te wachten op die big smile. Al rond de zes à acht weken kun je een lach van oor tot oor verwachten. En die herken je meteen, want die maakt je baby meestal naar aanleiding van iets wat jij doet. Een échte sociale lach dus!

Lachen versus de ontwikkeling van je kind

Allereerst betekent een lach als antwoord op jouw vrolijke hoofd dat het zicht van je baby aan het ontwikkelen is. Daarnaast is het inmiddels zóver dat het de reflexmatige lach uit kan schakelen en om kan zetten naar een échte lach. Tot slot begint je baby te begrijpen dat zijn of haar gevoelens er toe doen en een effect hebben op papa, mama én de rest van de wereld.

Soorten en maten

Er zijn grofweg vier soorten lachjes te onderscheiden. De eerste hebben we al genoemd: de reflexglimlach. Een onbewuste, maar minstens net zo lieve lach. De tweede is de glimlach. Een lachje die rond de zes à acht weken ontstaat wanneer jij bijvoorbeeld met je hoofd heel dichtbij komt. Daarna volgt de schaterlach. Dan lachen we allemaal keihard mee! Tot slot ontstaat na zes maanden de sociale glimlach. Jouw baby gaat meer mensen herkennen dan alleen mama en papa. Opa, oma en de pedagogisch medewerker zijn nu ook een glimlach waard!

Humor

Op jonge leeftijd ontwikkelt je baby al een gevoel voor humor. Die ontwikkeling gaat via twee paden: humor als uitlaatklep óf als iets net even anders loopt dan gedacht. En dat laatste hangt weer samen met het verwachtingspatroon van je baby wat al rond de drie maanden begint te komen. Bijvoorbeeld als jij plotseling gekke geluidjes maakt. Of als je gekke bekken tevoorschijn tovert.

Bij ongeveer acht maanden wordt het kiekeboespelletje een favoriet. Dat heeft te maken met emotie: tijdens het spelletje lijkt het of papa of mama even weg is, maar als je weer tevoorschijn komt verandert die spanning in een verrassing én geschater van je kroost. Humor balanceert hier dus nauw tussen ‘leuk’ en ‘niet leuk’.

Laat je baby lachen met deze maniertjes!

Lachen is voor ieder mens gezond en dus ook voor jouw kind! En ondanks dat liefde en aandacht dé sleutels zijn, zijn er nog veel meer manieren om het lachen te stimuleren. Hoe? Nou, zo!

  • De bekende truc: blaas en maak plofgeluidjes op de buik van je baby. Schaterlachen gegarandeerd!
  • Klets lekker mee met het gekir en gebrabbel van je kind. Hij of zij vindt het geweldig om je reactie te zien op zijn of haar geproduceerde geluidje.
  • Trek gekke snoeten en zet grappige stemmetjes op tijdens het verhaaltje voorlezen. Voor je het weet komt er een schaterlach om de hoek kijken.
  • En zelfs gekke geluidjes zoals trommelen met je nagels op plastic of een stukje papier afscheuren kan zorgen voor lachen, gieren, brullen.