BLOS pluist het uit: fantasie bij kinderen
7 juli 2022
2 minuten
Kinderen hebben een levendige fantasie en zijn goed in het bedenken van eigen verhalen. Van een doos maken ze een piratenschip en van water en zand maken ze overheerlijke taartjes. Kinderen kunnen veel plezier beleven aan hun eigen fantasie, maar het helpt ook bij hun ontwikkeling. Hoe? Dat lees je in deze BLOS pluist het uit.
Wat is fantasie?
Fantasie is de kunst om dingen te verzinnen. Het is een belangrijke vaardigheid voor kinderen om allerlei gebeurtenissen te verwerken. Kinderen ontwikkelen hun fantasie door vrij te spelen, zonder (te veel) begeleiding of sturing van een volwassene.
Fantasie op verschillende leeftijden
1 jaar
Rond het eerst levensjaar verschijnt de eerste fantasie in de vorm van ‘alsof-doen’. Kinderen van 1 jaar vinden het leuk om mensen om zich heen na te doen. Ze willen ook koffiedrinken, opa bellen, stofzuigen en eten koken. Ze snappen dat je dingen kunt bedenken en kunt doen alsof. Het is vooral nog het nabootsen van gedrag dat zij om zich heen zien.
1,5 jaar
Kinderen vanaf 1,5 jaar gaan steeds meer hun fantasie gebruiken en dingen verzinnen die niet realistisch zijn of bestaan. Ze ontdekken een fantasiewereld waarin alles kan en zij de baas zijn. Vanaf ongeveer 2,5 jaar kunnen kinderen hun fantasie onder woorden brengen.
3 tot 6 jaar
Bij jonge kinderen tussen de 3 en 6 jaar loopt fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen. Dit noemen we magisch denken. Kinderen in deze fase kunnen geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Zo kan je kind bang zijn om door het afvoerputje in bad weg te spoelen of voor monsters onder het bed. Is jouw kind bang voor monsters onder het bed? In dit artikel lees je hoe je ze wegjaagt.
6 jaar en ouder
Kinderen vanaf 6 jaar kunnen steeds beter hun fantasie en de werkelijkheid van elkaar onderscheiden. Natuurlijk blijven zij nog steeds hun fantasie gebruiken, maar wel op een andere manier. Bijvoorbeeld voor het maken van plezier en door creatieve en nieuwe oplossingen te bedenken voor problemen.
Waarom is fantasie belangrijk?
Fantaseren is leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling. Tijdens hun fantasiespel ontdekken kinderen nieuwe dingen en leren zij verschillende emoties herkennen. In een veilige omgeving oefenen ze met allerlei vaardigheden en situaties. Bijvoorbeeld met sociale vaardigheden bij het ‘schooltje’, ‘winkeltje’ of ‘vader-en-moedertje’ spelen. Doordat je kind de ene keer de vader en de andere keer de moeder speelt, leert het zich in te leven in een ander en ontwikkelt het sociaal inzicht en empathie. Ook verwerken kinderen ervaringen uit het dagelijks leven in hun fantasiespel, zoals een ruzie of het zien van een botsing.
Tips om de fantasie van je kind te stimuleren
Je kunt de fantasie van je kind op verschillende manieren stimuleren. Hieronder geven we je een paar tips over hoe onze pedagogisch medewerkers dat op het kinderdagverblijf en de BSO doen.
Niks doen
Het klinkt misschien gek, maar je kunt de fantasie van je kind stimuleren door juist niks te doen. Geef je kind de ruimte om vrij te spelen. Probeer er daarnaast voor te zorgen dat je kind een niet al te volle agenda heeft en daardoor de tijd heeft om soms niets te moeten en zich te vervelen. Door niks te doen gaat je kind zijn of haar fantasie gebruiken en dat is goed voor de flexibiliteit en het vermogen om oplossingen te verzinnen.
Tekenen
Stimuleer je kind vrij te tekenen. Door te tekenen krijgt je kind de ruimte om zijn of haar creativiteit te uiten en te spelen met fantasie. Tekenen is daarnaast een van de beste manieren voor kinderen om het plaatje in hun hoofd weer te geven. Vraag je kind tijdens of na het tekenen het verhaal erbij te vertellen.
Meedoen
Doe gezellig mee in de fantasiewereld van je kind. Dat is niet alleen leuk, maar versterkt ook jullie band. Als je kind bijvoorbeeld doktertje speelt kun jij doen alsof je de patiënt bent en je arm hebt gebroken. Laat je kind het voortouw nemen in zijn of haar spel en probeer niet te veel suggesties te geven. Hierdoor stimuleer je je kind om zelf na te denken en zijn of haar fantasie te gebruiken. Zo leert je kind ook de leiding te nemen en dat is goed voor het zelfvertrouwen.
Voorlezen
Voorlezen is van onschatbare waarde. Het stimuleert de taalontwikkeling, maar stimuleert ook de fantasie en nieuwsgierigheid. Je kind leert zich in te leven in de hoofdpersoon van het verhaal en andere personages in het boek. Lees eens voor uit een boek zonder plaatjes. Doordat je kind er geen beeld bij ziet, kan hij of zij dit er zelf bij bedenken. Bij voorlezen uit een prentenboek werkt het juist andersom en kun je samen met je kind een verhaal bij de plaatjes maken. Ook leuk voor de fantasie! In dit artikel lees je meer over het belang van voorlezen.
Spelen met open einde speelgoed
Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind alle kanten op kan. De functie van het speelgoed ligt niet vast, waardoor je kind er op verschillende manieren mee kan spelen. Open einde speelgoed prikkelt de fantasie van je kind. Het ene moment kan een houten autootje een politieauto zijn en het andere moment een vrachtwagen. Lees hier meer over hoe open einde speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind.
Muziek maken en luisteren
Muziek spreekt een ander deel van het brein aan en vraagt daarom om een ander soort creativiteit. Muziek maken of luisteren vergroot niet alleen de fantasie en creativiteit, maar heeft ook een positief effect op de sociale vaardigheden en stimuleert de taalontwikkeling
Terug naar het overzicht