Nieuws en inspiratie

BLOS pluist het uit: het belang van bewegen voor kinderen

icoon-kalender-tekengebied-2.png 22 november 2022
icoon-klokje 2 minuten

blos-pluist-het-uit-het-belang-van-bewegen-voor-kinderen.png

Bewegen is naast heel leuk, ook nog eens gezond en draagt bij aan de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen. Hoe dat precies zit, waarom bewegen zo belangrijk is voor kinderen en hoe je je kind meer laat bewegen lees je in deze BLOS pluist het uit!

Bewegen is belangrijk voor kinderen

Bewegen heeft een positieve invloed op de algemene ontwikkeling van kinderen. Het draagt bij aan een betere fysieke gezondheid en door te bewegen oefenen kinderen met diverse vaardigheden die op latere leeftijd van pas komen, zoals samenwerken, verwerken van informatie, omgaan met emoties en anticiperen op onvoorspelbare situaties.

Motorische ontwikkeling

Allereerst draagt bewegen bij aan de brede motorische ontwikkeling (BMO). Denk bijvoorbeeld aan het aanleren van basisvaardigheden, zoals balanceren, springen, rennen, gooien, vangen en het schoppen tegen een bal. Een brede motorische ontwikkeling helpt kinderen om makkelijk te kunnen bewegen en uiteenlopende sport- en beweegactiviteiten te doen. Kinderen die van jongs af aan in een uitdagende omgeving voldoende en gevarieerd bewegen, hebben over het algemeen betere motorische vaardigheden dan kinderen die dit niet al van jongs af aan doen.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Bewegen stimuleert de sociale interactie en draagt bij aan het ontwikkelen van relaties. Door spelenderwijs te bewegen en sporten doen kinderen sociale vaardigheden op, zoals persoonlijke verantwoordelijkheid, discipline en samenwerken met anderen. Ook ontwikkelen ze prosociale vaardigheden zoals op de beurt wachten, aan de spelregels te houden en respectvol met elkaar omgaan. Hierdoor leren kinderen vriendjes te maken. Verder hebben kinderen die veel bewegen over het algemeen meer plezier, zelfvertrouwen en meer eigenwaarde en kunnen zij beter hun grenzen aanvoelen en emoties reguleren.

Cognitieve ontwikkeling

Door te bewegen verbeteren de cognitieve functies van de hersenen die ervoor zorgen dat kinderen informatie kunnen verkrijgen, verwerken, opslaan en toepassen. Kinderen die veel bewegen presteren over het algemeen beter op executieve functies. Dit zijn de regelfuncties van de hersenen die ervoor zorgen dat kinderen rationele beslissingen kunnen nemen, hun impulsen beheersen en zich kunnen focussen op wat belangrijk is.  

Tips om je kind in bewegen te krijgen en/of houden

Dat het belangrijk is voor kinderen om voldoende te bewegen is wel duidelijk. Maar hoe krijg je je kind zoveel mogelijk in beweging? Hieronder een paar tips.

Beweegtips voor baby’s

 • Leg je baby op zijn of haar buik als hij of zij wakker is. Zo stimuleer je de rompstabiliteit, worden de nekspieren sterker en kan je baby de omgeving in zich opnemen.
 • Geluid stimuleert bewegen. Geef je baby daarom speelgoed dat reageert met geluid of licht, zoals een rammelaar. Of gebruik voorwerpen waarmee je geluid kan maken zoals een pollepel.
 • Stimuleer je baby te kruipen door voor hem of haar uit te kruipen. Of leg speelgoed een stukje verderop, zodat je baby ernaartoe moet kruipen om erbij te komen.

Beweegtips voor dreumesen

 • Kan je dreumes goed zelfstandig lopen? Daag hem of haar dan uit om over een oneffen ondergrond te lopen. Denk bijvoorbeeld aan stenen, grind, zand of houtsnippers. Een extra stimulans voor de balans.
 • Laat je kind een blokkentoren stapelen en ook weer omgooien. Daag je kind vervolgens uit om een nóg hogere toren te bouwen.
 • Blaas een ballon op en gooi of rol ermee over.
 • Ga samen met je dreumes bellenblazen en laat hem of haar de zeepbellen doorprikken. Zo oefent je kind de oog-handcoördinatie en daag je hem of haar uit om te lopen, rennen en springen.

Beweegtips voor peuters

 • Bied je kind speelgoed dat uitdaagt om te bewegen, zoals een (loop)fiets, bal of Wobbel.
 • Maak samen een wandeling naar het kinderdagverblijf, de speeltuin of supermarkt en gebruik alle obstakels om overheen te lopen of klimmen.
 • Meld je peuter aan voor peutergym. Hier doet het spelenderwijs sociale en motorische vaardigheden op.

Beweegtips voor kinderen vanaf 4 jaar

 • Stimuleer je kind om buiten te spelen. Teken bijvoorbeeld met stoepkrijt een hinkelbaan of een parcours waarin je kind alleen in bepaalde vakken mag staan en van links naar rechts moet springen.
 • Ga naar het bos op zoek naar paddenstoelen, kastanjes en eikels.
 • Zet een speurtocht uit in huis of buiten.
 • Beweeg samen! Speel bijvoorbeeld samen verstoppertje of een potje voetbal.
 • Stimuleer je kind om uit te zoeken welke sporten er allemaal zijn en laat hem of haar een proefles volgen.
 • Meld je kind aan bij een sport BSO. Hier komt je kind in aanraking met verschillende soorten sport en is het heel de middag in beweging.
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding