Nieuws en inspiratie

De voordelen van bewegen voor kinderen: BLOS pluist het uit

icoon-kalender-tekengebied-2.png 22 april 2021
icoon-klokje 3 minuten

De voordelen van bewegen voor kinderen: BLOS pluist het uit

Zit niet te lang stil aan je bureau. Wandel voldoende rond. Je zult de goed bedoelde adviezen vast om je heen horen. Maar waarom is bewegen dan zo gezond en lang stilzitten niet? Bewegen is goed voor lichaam en geest, welke leeftijd je ook hebt. In deze ‘BLOS pluist het uit’ lees je meer over de voordelen van bewegen op jonge leeftijd. Ook geven we je enkele beweegtips voor thuis.

Motorische ontwikkeling

Door je kind al jong veel en gevarieerd te laten bewegen, groeien zijn spieren en botten goed. En met stevige botten en spieren kan je kind zich nog beter bewegen. Beweging zorgt ervoor dat je kind beter zijn evenwicht kan bewaren. De coördinatie en de motoriek van je kind verbetert en je kind wordt leniger en handiger. Daarnaast is bewegen hartstikke goed voor de conditie van je kind en zal het makkelijker op gewicht blijven. Op latere leeftijd heeft je kind minder kans op overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Bovendien krijgt het immuunsysteem een enorme boost van beweging. Het is dus ook nog eens heel goed voor de weerstand van je kind. Allemaal redenen om beweging bij je kind te stimuleren.

Meer zelfvertrouwen

Kinderen die genoeg bewegen zijn mentaal sterker en hebben daardoor vaak meer zelfvertrouwen. Bewegen is een goede manier om jezelf uit te dagen en te overtreffen. In sport- en spelactiviteiten komt je kind in aanraking met zaken als winnen en verliezen, samenwerken en doorzetten. Daar krijgt het zelfvertrouwen van. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen de hoeveelheid beweging op jonge leeftijd en het zelfvertrouwen op latere leeftijd. Hoe jonger je kind in aanraking komt met bewegen, hoe meer zelfvertrouwen het ontwikkelt.

Sociale ontwikkeling

Bewegen is voor kinderen ook belangrijk om sociale vaardigheden te leren. Tijdens sport- en spelactiviteiten leren ze op hun beurt te wachten, zich te houden aan de spelregels, samen te spelen en respectvol met anderen om te gaan. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat bewegen ook nog eens zorgt voor betere schoolprestaties. Na een sportieve inspanning zijn de hersenen actiever en gaan ze slimmer met informatie om. Kinderen kunnen na beweging makkelijker informatie verwerken en beslissingen nemen.

Beweegtips voor thuis

Er zijn veel goede redenen om beweging bij je kind te stimuleren. Heb je er zin in gekregen om er thuis mee aan de slag te gaan? We geven je enkele beweegtips voor thuis.

0 tot 4 jaar

Kruipparcours

Maak een kruipparcours in huis met bijvoorbeeld lege dozen, lakens, hoepels, een matras en kussens en kruip samen met je kind het hele huis door. Plezier gegarandeerd!

Balspelletjes

Wat je allemaal niet met een simpele bal (of ballon) kunt doen. Rollen, stuiteren, gooien, ertegenaan schoppen en erachteraan kruipen of lopen. Een leuke en eenvoudige manier van bewegen.

Verstoppertje

Verstoppertje spelen kan binnen en buiten, je hebt er niets voor nodig en het is hartstikke leuk!

4 jaar en ouder

Super stappen

Springen van tegel naar tegel. Grote stappen, kleine stappen, grote sprong, kleine sprong. Teken met stoepkrijt cirkels op de stenen als variatie. Tel de cirkels en laat je kind van de ene kleur naar de andere kleur springen. Hoe leuk is dat!

Werp de was

Niet gooien met een bal, maar gooien met een sok, shirt of broek! Wie krijgt als eerste alle kleding in de wasmand? Met deze activiteit stimuleer je naast de grove motoriek ook de cognitieve ontwikkeling.

Dansen

Kinderen zijn dol op dansen. Naast samen plezier hebben, zijn ze tijdens het dansen bezig met hun ontwikkeling. Dansen stimuleert de motorische, cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Dansen kan overal en altijd. Het enige wat je nodig hebt is voldoende ruimte en muziek.

Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding