Nieuws en inspiratie

Hoe open einde speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind

icoon-kalender-tekengebied-2.png 13 januari 2022
icoon-klokje 3 minuten

open-einde-speelgoed-750x500-1.jpg

Open einde speelgoed: bij BLOS kinderopvang zijn we er dol op. Open einde speelgoed stimuleert op verschillende manieren de ontwikkeling van je kind, zorgt voor oneindig veel speelplezier en is tijdloos en duurzaam, waardoor je kind er in elke ontwikkelingsfase mee kan spelen. In dit artikel lees je meer over open einde speelgoed en de voordelen ervan. 

Wat is open einde speelgoed?

Open einde speelgoed is speelgoed waarmee je kind alle kanten op kan. De functie ligt niet van tevoren vast, waardoor je kind er steeds op een andere manier mee kan spelen. Het speelgoed ziet er neutraal en tijdloos uit en is vaak duurzaam waardoor je kind er in verschillende ontwikkelingsfases mee kan spelen. Open einde speelgoed zet je kind aan om zelf op ontdekking te gaan en daagt uit om zelf te doen en te denken. Het leuke aan dit speelgoed is dat er geen goede of foute manier is om het materiaal te gebruiken. Een stok kan bijvoorbeeld fungeren als gitaar, zwaar, paard, vishengel of wandelstok.

Voordelen van open einde speelgoed

Spelen met open einde speelgoed heeft meerdere voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Hieronder benoemen we er een aantal.

  • Prikkelt de fantasie

Open einde speelgoed prikkelt de fantasie van je kind. Het ene moment kan een houten autootje een brandweerauto zijn en op een ander moment de camper van opa en oma.

  • Stimuleert de creativiteit

Open einde speelgoed is veelzijdig en moedigt je kind aan om zijn of haar creativiteit te gebruiken. Er zijn geen spelregels of een vooraf gesteld eindresultaat zoals bijvoorbeeld bij een puzzel.

  • Goed voor de motorische ontwikkeling

Spelen met open einde speelgoed stimuleert de grove en fijne motoriek en is daarmee goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Zo kun je met open einde speelgoed een parcours uitzetten, balanceren op één been of een toren stapelen.

  • Makkelijk te combineren met ander speelgoed

Open einde speelgoed is gemakkelijk te combineren met ander open einde speelgoed. Zo kun je met een houten autootje over een Wobbel of regenboog heen rijden. Maar je kunt het ook combineren met ander speelgoed. De combinatie van open eind en niet open eind speelgoed kan heel leuk zijn.

  • Spelenderwijs leren

In tegenstelling tot speelgoed met maar één doel, zoals een puzzel, auto of speelgoed met knopjes, kan je kind met open einde speelgoed op oneindig veel manieren spelen. Hierdoor kan je kind met open einde speelgoed beter experimenteren en spelenderwijs te leren.

  • Duurzaamheid

Open einde speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen en is daardoor duurzamer dan plastic speelgoed.

Voorbeelden van open einde speelgoed

Er is verschillend open einde speelgoed verkrijgbaar. Hieronder lichten we er een aantal uit en lees je wat de voordelen ervan zijn.

Houten regenbogen

Houten regenbogen zijn een van de bekendste soorten open einde speelgoed. De bogen zijn op ontelbaar veel manieren te stapelen en neer te leggen. Zo kun je er met een autootje overheen rijden, een tunnel van maken, een knikkerbaan mee bouwen of poppetjes erin laten schommelen. De houten regenbogen kun je daarnaast ook gebruiken als hindernisbaan. Zo is je kind lekker actief bezig en oefent het met de coördinatie en het evenwicht. De regenbogen zijn geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en zien er daarom ook mooi uit als decoratie in de kast of op de kinderkamer.

open-einde-speelgoed-houten-regenbogen.jpg

Wobbel

Een Wobbel is een gebogen houten plank dat gemaakt is van geperste lagen beukenhout. Je kind kan een Wobbel op verschillende manieren gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan erop staan, in liggen of zitten, eroverheen of onderdoor kruipen, op wiebelen of als glijbaan of balance board gebruiken. Een Wobbel stimuleert de motorische ontwikkeling van je kind. Je kind oefent met evenwicht en balans, maar traint ook de spierkracht en wordt zich bewust van zijn of haar lichaam. De Wobbel is verkrijgbaar in verschillende formaten. De Wobbel zonder onderzijdebescherming en die met vilt zijn geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar.

 wobbel-open-einde-speelgoed.jpg

Houten blokken

Al generaties lang spelen kinderen met blokken. En dat is niet voor niets, want spelen met blokken heeft verschillende voordelen. Zo draagt het bij aan het probleemoplossend vermogen. Wanneer een blokje niet past of de toren instabiel is waardoor het instort, leert je kind oplossingen voor het probleem te bedenken. Daarnaast prikkelt het de fantasie en creativiteit. In een bak vol losse blokken ziet je kind allerlei mogelijkheden. Het kan er bijvoorbeeld een rij huizen mee bouwen, een dinosaurus of vulkaan. Ook is het goed voor de grove en fijne motoriek. Houten blokken zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden.

open-einde-speelgoed-houten-blokken.jpg

Stapelstein

Stapelstein is duurzaam speelgoed waarmee je de beweging van je kind bevordert. Het ecologische speelgoed is multifunctioneel, duurzaam en veilig en stimuleert de grove motoriek. Je kind kan er op oneindig veel manieren mee binnen- en buitenspelen, denk aan stapelen, klimmen, vullen met water, gebruiken als opstapje of erop zitten. De Stapelstein stenen zijn geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar.

open-einde-speelgoed-stapelstein.jpg

Sensory sand

Sensory sand, ook wel bekend als kinetisch zand, magnetisch zand of magic sand, is al een paar jaar populair onder kinderen. Met dit zand kan je kind vormen maken, kleien, bouwen en meer. Spelen met zand stimuleert en ontwikkelt de fijne motoriek van kinderen. Het voordeel van dit zand is dat het niet plakt en niet uitdroogt. Sensory sand is verkrijgbaar in verschillende kleuren en is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

open-einde-speelgoed-sensory-sand.jpg

KAPLA

KAPLA is een bouwspel van grenenhouten plankjes met een afmeting van 11,8 x 2,4 x 0,8 centimeter. Je kind kan er eenvoudig en op verschillende manieren mee spelen. Door de houten blokjes op elkaar te leggen, bruggen te maken en verbindingen te leggen ontstaan er gave constructies. Zo spreek je de creativiteit aan en vergroot je de cognitieve vaardigheden zoals de cognitieve flexibiliteit (het vermogen om gedrag of gedachten aan te passen aan een veranderende omgeving) en zelfregulatie (het vermogen om grip te krijgen op je gedachten, emoties en gedrag). Je kind kan zijn of haar eigen fantasie gebruiken tijdens het spelen, maar er zijn ook boeken te koop vol inspiratie en ideeën. KAPLA is geschikt voor kinderen vanaf 3 à 4 jaar.

open-einde-speelgoed-kapla.jpg

Huis-, tuin- en keukenmateriaal

Je kunt je kind ook huis-, tuin- en keukenmateriaal aanbieden om mee te spelen. Denk bijvoorbeeld aan keukengerei zoals een pollepel, vergiet, pannen of bakjes. Daarnaast vinden kinderen het ook vaak leuk om te spelen met kosteloze materialen, zoals een kartonnen doos of wc-rolletjes. Hier bouwen ze bijvoorbeeld een hut mee. Je kind gebruikt zijn of haar eigen fantasie in het spel.

Tips voor het aanbieden van open einde speelgoed

  • Kan je baby zich nog niet voortbewegen? Zet het open einde materiaal dan in een boog om je baby heen zodat het kan reiken naar het materiaal.
  • Biedt open einde speelgoed gedoseerd aan je kind. Zo zorg je ervoor dat je kind de situatie kan overzien en niet overprikkeld raakt.
  • Laat je kind vrijspelen met het spelmateriaal. Het is niet nodig om van tevoren instructies te geven over het gebruik. Zo kan je kind zijn of haar eigen fantasie gebruiken. Komt je kind niet zelf tot spel? Dan kun je een suggestie geven ter inspiratie of vragen: ‘’Wat zouden we hier nou van kunnen maken?’’
  • Zet het open einde materiaal aantrekkelijk en overzichtelijk in de ruimte neer. Zet het bijvoorbeeld in een open kast of op een tafeltje. Het is leuk om de verschillende materialen te combineren. Zet de Grimm regenboog los neer en de speelgoeddieren erbij of erop. Dit nodigt je kind uit om op onderzoek uit te gaan en te gaan spelen.
Terug naar het overzicht

Je kind aanmelden bij BLOS?

Vul dan het inschrijfformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op. Wil je liever eerst een kijkje nemen? Vraag dan een rondleiding aan bij een BLOS vestiging bij jou in de buurt. Vragen? Wij helpen je graag!

Inschrijven Contact Rondleiding