De perfecte opstap

Goed voorbereid naar de basisschool

De overgang naar de basisschool is een belangrijk moment. De peuteropvang bij BLOS maakt deze overgang een stuk soepeler. Door middel van spelend leren bereiden we je kind en jou voor op het grote schoolavontuur. Zo wordt de stap naar het klaslokaal een stuk eenvoudiger en leuker. Voor je kind én jou!

Kind staat op stapelsteinblok te balanceren
Kind staat op stapelsteinblok te balanceren

Een stevige basis

Voor een kind dat voor het eerst een schoolklas binnenloopt, kan de wereld ineens heel groot en spannend lijken. Bij BLOS peuteropvang bouwen we alvast aan een stevige basis voor dit moment. Spelenderwijs leert je kind omgaan met leeftijdsgenootjes, vriendschappen sluiten en samen spelen en delen. Ook komen de eerste stapjes in rekenen en taal aan bod. Deze ervaringen vergroten het zelfvertrouwen, wat onmisbaar is voor een soepele start in de nieuwe groep. Zo wordt de basisschool een stuk minder spannend!

Lees ook: 5 tips om je kind voor te bereiden op de basisschool

Dagindeling voor peuters

Voor peuters kan de structuur van een schooldag nieuw en anders zijn. Daarom laten we kinderen op de peuteropvang van BLOS alvast wennen aan een typische dagindeling: tijd voor spelen, leren, een tussendoortje, rust. Een vast moment is het kringgesprek. Hier oefent je peuter even met stilzitten, meedoen aan een groepsactiviteit en wachten op zijn of haar beurt.

Kan je kind niet wachten? Download onze aftelkalender

Kinderen kleien samen aan tafel met pedagogisch medewerker

De Uk en Puk-methode

Bij BLOS beginnen peuters spelenderwijs met het ontdekken van kleuren, vormen, letters en cijfers, vaak zonder dat ze het zelf beseffen. Met onze Uk en Puk-methode ontdekt je kind de wereld op een speelse en toegankelijke manier. We richten ons op de ontwikkeling van taal, motoriek, zintuiglijke waarneming en het omgaan met emoties.

Zelfstandigheid

Op de basisschool gaat je kind veel zelf doen. Zelf naar de wc, zelf kleren en schoenen aan- en uittrekken, zelf spullen opruimen… Bij BLOS peuteropvang moedigen onze pedagogisch medewerkers de zelfstandigheid van je kind aan. We vieren samen de mijlpalen, zoals zelf een boterham smeren of zelfstandig schoenen aantrekken. Wij zijn net zo trots als jij als je kind iets onder de knie krijgt wat eerder nog niet lukte!

Aftellen naar de basisschool

Wat gebeurt er op een schooldag? Wie haalt je op? Praat met je kind over wat er allemaal gaat gebeuren en stel vragen over wat spannend of juist leuk is. Er zijn allerlei leuke boekjes die kunnen helpen bij de uitleg over de basisschool, zoals ‘Hoera, ik ga naar de basisschool!’, ‘Bobbi gaat naar school’ en ‘Hoi, naar school!’. Om samen af te tellen naar de start op de basisschool, kun je onze aftelkalender downloaden!

Download aftelkalender

Aftelkalender basisschool