Praktische tips

Een fijne start op de kinderopvang

Je kind voor het eerst naar de kinderopvang brengen is een hele stap. Zowel voor jou als voor je kind. Dat begrijpen we bij BLOS maar al te goed. Daarom zorgen we voor een fijne en vertrouwde plek waar je kind zich snel thuis zal voelen. We delen graag tips met je over hoe je kind en jezelf kunt voorbereiden. Zo breng je je kind straks met een gerust gevoel naar de kinderopvang. 

Pedagogisch medewerker doet kind schoenen aan
Pedagogisch medewerker doet kind schoenen aan

Voor de allerkleinsten 

Op het BLOS kinderdagverblijf creëren we een veilige omgeving waarin je baby de wereld beetje bij beetje gaat ontdekken. Je kind krijgt daarbij alle aandacht en liefde van onze pedagogisch medewerkers. Binnen in een van de speelhoeken of juist lekker buiten. Is je verlof voorbij en gaat je baby voor het eerst naar BLOS kinderopvang? Wij helpen je om je goed voor te bereiden: 

Leg uit wat er gaat gebeuren

Ook al is je kind nog klein, het is goed om te vertellen wat er te wachten staat. Kinderen pikken meer op dan je denkt en voelen veranderingen feilloos aan. Vertel waar je je kind naartoe brengt en wie hem of haar komt ophalen. Loop samen door de eerste dag en leg uit wat er allemaal gaat gebeuren. Het is ook goed om open te zijn over hoe jij jezelf voelt.

Oefen alvast

Het is heel handig om het nieuwe dagritme een keer te oefenen voordat de opvang echt begint. Doe dit een week van tevoren. Aankleden, samen ontbijten, voeding geven, een schone luier... Er zijn best wat stapjes voor je je kind naar de opvang kunt brengen. Als je weet hoeveel tijd alles kost, weet je ook hoe laat je moet opstaan. Vergeet niet de reistijd naar de opvang en je werk mee te rekenen.

Geef je kind de tijd om te wennen

Je kind komt in een nieuwe omgeving met andere kinderen en nieuwe volwassenen. Dat is even wennen, zeker als je kind net comfortabel is bij bijvoorbeeld opa en oma of vrienden. Geen zorgen, onze pedagogisch medewerkers bij BLOS weten hoe ze ervoor kunnen zorgen dat je kind zich snel veilig en vertrouwd voelt.

Voor de grotere kinderen

De kinderopvang is er natuurlijk niet alleen voor baby's! Sommige kinderen komen pas later naar BLOS, misschien door langer verlof, een verhuizing of een andere reden. Kinderen zijn vaak goed in het omgaan met veranderingen, maar ze vinden het fijn om te weten wat er gaat gebeuren. Net als volwassenen! Deze tips helpen je kind op weg:

Vertel wat je kind te wachten staat

Leg uit hoe het kinderdagverblijf of de peuteropvang eruitziet en wat er allemaal te doen is. Je kind vindt het vast leuk om te horen dat hij of zij op de kinderopvang nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kan maken. Misschien is je kind een beetje zenuwachtig. Praat erover en geef ruimte voor reacties, emoties en vragen.

Maak een mini-aftelkalender

Maak samen een aftelkalender tot de eerste dag op de opvang. Versier deze met leuke kleuren, stickers en tekeningen. Markeer de dag waarop je kind voor het eerst naar de opvang gaat met extra veel gekkigheid: glitters, sterretjes, vuurwerk. Hang de aftelkalender op een zichtbare plek, bijvoorbeeld op de koelkast. Elke avond voor het slapengaan kunnen jullie samen een dag afvinken en kort praten over de komende veranderingen. Waar kijk je naar uit? Wat vind je misschien nog een beetje spannend? 

Betrek je kind bij de voorbereidingen

Kies samen de kleding uit voor de eerste dag en pak de tas in met alles wat nodig is, zoals een favoriete knuffel en extra kleding. Dit zorgt ervoor dat je kind zich betrokken voelt bij de voorbereiding.

Ga samen langs de opvang

Bekijk samen hoe de opvang eruitziet. Zijn er tekeningen op de ramen? Is er een speeltuin? Maak er een leuk uitje van en ontdek samen de kinderopvang. Wat valt je op? Welke kleuren zie je? Iedere dag op de kinderopvang is een nieuw avontuur!

Gebruik de BLOS-dagritmekaarten

Een handig hulpmiddel bij de voorbereidingen op De Grote Dag zijn onze BLOS dagritmekaarten. Zo ziet je kind in één oogopslag wat er staat gebeuren.

Kind wordt gedragen en wijst naar buiten door het raam

Alle gevoelens zijn oké

Het is heel normaal als je kind zich een beetje onrustig of gespannen voelt voor de eerste dag. Er komen veel nieuwe indrukken en gevoelens bij kijken, zoals opwinding en misschien een beetje angst. Het is belangrijk om naar je gevoel te luisteren en goed naar je kind te kijken. Praat over wat er spannend is en waar je kind benieuwd naar is. Door er samen over te praten, kun je veel zorgen wegnemen.

We doen het samen!

Als ouder heb je het al druk genoeg. Daarom maken we het bij BLOS zo makkelijk mogelijk voor je. Je hoeft niet na te denken over luiers, eten of drinken, dat regelen wij. Heb je een keer extra opvang nodig? Laat het ons weten. We denken graag met je mee om je ochtend wat relaxter te maken. Samen staan we sterk. 

Lees meer over onze samenwerking jou

Veel om naar uit te kijken

Benieuwd naar de toekomstige avonturen van je kind op de kinderopvang? 

Lees meer over ons activiteitenaanbod