- Tip 1: Zorg voor een vast ritme en routines: dat geeft je kind houvast, voorspelbaarheid en daarmee een gevoel van veiligheid.
- Tip 2: Geef je kind ruimte voor ontspanning. Ook spelen helpt om ervaringen te verwerken. Bovendien geef het afleiding.
- Tip 3: Luister naar en benoem de emoties zodat je kind gevoelens begrijpt en er mee om kan gaan. Boosheid, verdriet, onmacht en (scheidings-)angst zijn enkele emoties die je kunt herkennen. Alle emoties mogen er zijn! Geef die ruimte aan je kind. En benoem ook je eigen emoties.
Lees meer over de emotionele ontwikkeling van je kind
- Tip 4: Let op veranderingen in het gedrag van je kind. De reactie op de situatie kan variëren afhankelijk van karakter, leeftijd en omstandigheden. Terugtrekken, prikkelbaar zijn, klagen over fysieke klachten of een regressie vertonen, zoals terugval in zindelijkheid kunnen signalen zijn dat je kind worstelt met de situatie.
- Tip 5: Lees voor of geef boeken over ziek zijn of rouw waarin je kind zich kan herkennen: dit helpt je kind te begrijpen dat eigen emoties en ervaringen normaal zijn.
Bekijk onze boekentips:
- Tip 6: Bereid je voor op vragen van je kind over ziekte en overlijden. Wees eerlijk en praat op een leeftijdspassende manier om te voorkomen dat kinderen hun eigen ideeën of fantasieën invullen.
- Tip 7: Is er sprake van rouw? Organiseer momenten van herdenking en herinnering: dat helpt je kind de overleden persoon een plek in het dagelijks leven te geven. Maak bijvoorbeeld een herinneringsboom of -plek.