Waarom complimentjes goed zijn

Als jouw baas je een pluim geeft, dan voelt dat lekker. Bij een kind werkt dat precies hetzelfde. Het voelt fijn als iemand zegt dat je het goed hebt gedaan. Daardoor voelt je kind zich gezien en gewaardeerd. Dat stimuleert het zelfvertrouwen en positieve zelfbeeld van je kind. Hij of zij zal daardoor eerder denken: dit ga ik nog eens doen! Zo stimuleer je de motivatie van je kind, wat positief gedrag bevordert. 

Het effect van verschillende complimenten

We delen complimenten op in verschillende categorieën. Ieder compliment heeft z’n eigen kleur en waarde:

Resultaatgerichte complimenten

Bij dit soort complimenten focus je op de prestatie, ofwel het resultaat. Bijvoorbeeld: ‘Wat heb je een mooie tekening gemaakt.’ Of: ‘Wat een fantastische blokkendoos heb jij gemaakt!’ Je erkent hiermee de prestatie van je kind. Dat zorgt voor een gevoel van trots en voldoening. Voor kinderen is het belangrijk om gezien te worden: kijk eens papa en mama, wat ik allemaal al kan!

Procesgerichte complimenten

De nadruk ligt bij procesgerichte complimenten op het gedrag en de inspanning van je kind: ‘Wat heb jij hard gewerkt zeg!’ Of: ‘Wat heb jij je best gedaan.’ Je geeft je kind met dit soort complimentjes mee dat inzet belangrijker is dan het uiteindelijke resultaat. Daardoor leert je kind dat hard werken en proberen op zich al waardevol zijn. Dat geeft motivatie door te zetten, ook als iets niet meteen lukt. Bij BLOS kinderopvang vinden we het proces belangrijker dan het resultaat. Onze pedagogisch medewerkers geven daarom ook graag een compliment gericht op het proces.

Lees meer over ons pedagogisch beleid

Persoonlijke complimenten

Een persoonlijk compliment gaat over bepaald gedrag: ‘Wat was je geduldig toen je zusje ging huilen tijdens het spelen.’ Of: ‘Ik vind het fijn dat je mij bij het afstoffen helpt, dat is heel behulpzaam van je’. Met zulke complimentjes zet je een mooie karaktereigenschap van je kind in het zonnetje. Dat versterkt het gevoel van zelfrespect en individualiteit.

Beschrijvende complimenten

Bij dit soort complimenten gaat het niet over het resultaat, maar over de weg ernaartoe: ‘Ik zie dat je een spin hebt getekend op een huis. Hoe ben je op dat idee gekomen?’ Door je compliment af te sluiten met een open vraag, zet je je kind aan tot nadenken. Waarom heb ik eigenlijk een spin getekend op het huis? Dit stimuleert bewustwording van het eigen handelen en denkproces.

Hoeveel complimentjes geef je als ouder?

Een goed getimed compliment kan je kind motiveren, maar een constante stroom aan lof kan juist het tegenoverstelde effect hebben. Je wilt niet dat je kind afhankelijk wordt van complimentjes, maar dat het op zichzelf vertrouwt en leert omgaan met teleurstellingen en uitdagingen. Dat stimuleer je met een evenwichtige benadering van het geven van complimentjes. Het is slim om vooral aandacht te geven aan het proces, de moeite en de leerervaring, zeker als iets niet meteen lukt. Dat soort complimenten draagt bij aan het zelfbewustzijn en doorzettingsvermogen van je kind.

Vijf tips om een pro te worden in complimenten geven

Word een expert in het uitdelen van complimenten! Met deze vijf tips in je achterhoofd wordt dat een fluitje van een cent:

  1. Wees specifiek en gedetailleerd: Benoem concreet wat je zo mooi, leuk of goed vindt: ‘Wauw, wat knap dat je zoveel materialen in één knutselwerk hebt verwerkt. Ik zie hout, ik zie papier, ik zie steen.’
  2. Geef meteen feedback: Laat je kind meteen weten dat je zijn of haar gedrag opmerkt en waardeert, niet pas een paar uur later: ‘Hartstikke goed dat je tijdens de zwemles in het water bent gebleven, ook al had je het hartstikke koud.'
  3. Focus op de inspanning: Benadruk de moeite die je kind heeft gedaan, ook als de gekleide olifant in kwestie meer op een hert lijkt: ‘Ik zie dat je heel veel tijd hebt gestoken in het kleien van deze olifant, wat goed dat je hebt doorgezet!’
  4. Wees eerlijk: Geef alleen een complimentje als je het ook echt meent. Je kind kan niet overal goed in zijn. En dat is oké. Dat moet je kind ook leren, want dat is iets wat bij het leven hoort. Je bent niet wat je doet of kunt.
  5. Kijk naar de leeftijd van je kind: Complimentjes moeten passen bij de ontwikkeling van je kind. Je kunt niet verwachten dat een peuter al binnen de lijntjes kleurt, dus dan kun je zeggen: ‘Wat veel verschillende kleuren heb je gebruikt, mooi!’