Ga naar buiten

Misschien niet het eerste wat in je opkomt, maar ga lekker naar buiten! Trek de regenlaarzen en regenjas aan en stamp samen met je kind in de plassen. Dansen in de regen is goed voor de grove motoriek en een leuk moment samen. Je kunt er ook liedjes bij zingen zoals ‘Het regent, het regent, de pannetjes worden nat’ of ‘Tikke takke regen’.

Zelf regen maken

Met een zelfgemaakte regenkoker kun je het geluid van regen namaken. En als je heel hard schudt, hoor je zelfs onweer. Een regenkoker is een buis met daarin klein materiaal, zoals rijst of andere kleine korreltjes. Maak een keukenrol aan één kant dicht met papier of huishoudfolie. Heb je nog ongekookte zilvervliesrijst, bulgur of pasta*? Doe dat erin en maak dicht. Versier de keukenrol met bijvoorbeeld gekleurd papier, verf en stiften en je kunt je regenkoker uitproberen. Zorg ervoor dat de zijkanten van de keukenrol goed dichtzitten zodat de gebruikte ingrediënten er niet uit kan vliegen tijdens het schudden.

Afbeelding verwijderd.

* Bij BLOS zijn we tegen onnodig voedsel verspilling omdat we duurzaamheid belangrijk vinden. Je kunt de pasta, rijst of bulgur natuurlijk naderhand nog gebruiken in plaats van weggooien!

Regenachtige gezonde snacks

Maak verschillende gezonde hapjes die met regen te maken hebben. Denk bijvoorbeeld aan een wolkje van brood met een paraplu van appel. Of een zonnetje van kiwi met wolken van banaan. Gebruik je creativiteit en allerlei ingrediënten die je in huis hebt.

Afbeelding verwijderd.

Samen onder een paraplu

Als je aan regen denkt, dan denk je aan een paraplu. Maak een miniparaplu van rond (vouw)papier.

Stap 1: Neem ronde vouwblaadjes en vouw ze dubbel. Vouw ze hierna tot een kwart en leg het even opzij. Herhaal dit bij alle vouwblaadjes.

Afbeelding verwijderd.

Stap 2: Als je alle vouwblaadjes hebt gevouwen, vouw je ieder 'kwartje' weer open en smeer je lijm op de rechterhoek (het gemarkeerde gedeelte op de onderstaande foto).

Stap 3: Als je dit bij alle vouwblaadjes hebt gedaan, plak je de kwarten tegen elkaar aan. Dit kan met dubbelzijdig plakband of sterke lijm. Zorg echter dat het niet te nat wordt.

Stap 4: Plak net zoveel delen op elkaar tot de paraplu mooi rond wordt.

Afbeelding verwijderd.

Stap 5: Maak nu van ijzerdraad of chenilledraad een stok voor de paraplu en steek deze door het gaatje (het midden). Let op dat je bovenaan het draad een ringetje buigt, waardoor de draad goed blijft zitten (het glijdt dan niet meer naar beneden).

Stap 6: Rijg een touwtje door het ringetje van het draad zodat je het parapluutje op kunt hangen.

Afbeelding verwijderd.

Regenboogexperiment

Als het regent en de zon schijnt, verschijnt er een regenboog. Met keukenpapier, stiften en water kun je een leuk experiment doen om te kijken wat er met de kleuren gebeurt zodra ze in aanraking komen met water.

Stap 1: Knip één vel keukenpapier doormidden. Teken met een potlood de binnenste en buitenste rand van een regenboog op het halve velletje keukenpapier.

Stap 2: Knip de regenboog uit.

Stap 3: Kleur met de stiften ongeveer 1 cm vanaf de onderkant een regenboog patroon door telkens een streep naast elkaar te zetten. De streepjes hoeven maar 1 cm groot te worden. Begin aan de buitenkant met paars en werk zo naar binnen tot de kleur rood. Herhaal deze stap ook aan de andere kant van de regenboog.

Stap 4: Draai de regenboog om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Stap 5: Maak een paperclip of houten knijpertje vast aan een lang stuk touw en klem deze aan de bovenkant, in het midden van de regenboog vast. Hang het touwtje met de regenboog zo op, dat de onderkant van de regenboog de onderkant van de doorzichtige ovenschaal of kom kan raken.

Stap 6: Vul de ovenschaal of kom met een klein laagje water van ongeveer 1 cm en ontdek wat er gebeurt!

Afbeelding verwijderd.Afbeelding verwijderd.

Bron: DoenKids!

Herfstkwartet

Mag ik van jou… En mag ik dan ook… Kwartet! Speel tijdens de mooie herfstdagen gezellig een potje herfstkwartet. Het kaartspel voor jong en oud waarin je probeert zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen. Download de BLOS herfstkwartet hieronder, knip de kaartjes uit en verzamel zoveel mogelijk setjes om het spel te winnen.

Download herfstkwartet

Afbeelding verwijderd.