Voeding & duurzaamheid

Gezond en bewust

Gezond leven vinden we bij BLOS kinderopvang belangrijk. We zetten ons in voor een bewuste en gezonde levensstijl voor alle kinderen en een duurzame toekomst voor ons allemaal. Dat gaat verder dan alleen voeding. 

Kind eet een boterham bij BLOS
Kind eet een boterham bij BLOS

Wat en hoe we eten

Voeding is een serieuze zaak. En erg waardevol. Want gezonde voeding versterkt ook de hersenen. Ons voedingsbeleid gaat verder dan alleen het aanbieden van gezonde maaltijden. We eten en drinken bewust en met aandacht voor elkaar én wat er op ons bord ligt. Tijdens het eetmoment zorgen onze pedagogisch medewerkers voor een gezellige en ontspannen sfeer. Zodat kinderen eten als plezierig ervaren. 

Er staat standaard een breed en divers aanbod op tafel, waarbij we kinderen stimuleren om ook eens iets te proberen dat ze nog niet kennen. Sommige locaties maken van koken een interactieve bezigheid. En duiken de keuken in voor gezonde, lekkere maaltijden. Door kennis te maken met nieuwe geuren, smaken en structuren ontwikkelt je kind een eigen smaak. Wat eet jij het liefst? 

Groene visie  

Je kind moet de vrijheid krijgen om de wereld te ontdekken. Bij BLOS geloven we dat kinderen niet alleen de wereld moeten leren kennen, maar ook moeten leren hoe ze voor onze aarde kunnen zorgen. Dit is een belangrijk onderdeel van ons pedagogisch beleid. Lees hoe wij dat doen:  

flower

Natuurbeleving

We vinden het voor de ontwikkeling van kinderen belangrijk dat ze veel contact hebben met de natuur. Door lekker buiten te ravotten, want daar worden kinderen blij, sterk en gezond van. Maar óók door ze te leren over planten en dieren. Op sommige locaties kunnen ze hun eigen groentes laten kweken in een moestuin. Zo kunnen ze met hun eigen ogen zien hoe voedsel eigenlijk groeit.  

text-balloon_questionmark

Bewust omgaan met materiaal

Bewust omgaan met materiaal begint bij begrijpen waar iets vandaan komt. We vertellen kinderen over de oorsprong van materialen, stimuleren hergebruik en introduceren natuurlijke, kosteloze materialen. Bijvoorbeeld door te spelen met wat er buiten te vinden is. Laat de fantasie de vrije loop! Door kinderen vanaf jonge leeftijd te leren om bewust om te gaan met materiaal ontwikkelen ze een duurzame levensstijl.  

hands

Aandacht voor de ander en de wereld

Duurzaamheid gaat niet alleen over het milieu, maar ook over een duurzame relatie met jezelf en de mensen om ons heen. Bij BLOS streven we naar een inclusieve omgeving waar kinderen in contact komen met diverse culturen en achtergronden. We zijn met elkaar op de wereld. We doen het samen! Daarom moedigen we kinderen aan om actief deel uit te maken van de groep, door bijvoorbeeld betrokken te zijn bij lokale initiatieven en sociale activiteiten. 

Duurzaamheid bij BLOS 

Goed voorbeeld doet volgen. Daarom vertellen we kinderen niet alleen dat duurzaamheid belangrijk is, maar brengen we het ook zelf in de praktijk. Dat doen we op verschillende manieren:  

Natuurlijk meubilair en spelmateriaal 

We kiezen bewust voor natuurlijk materiaal dat lang meegaat en van goede kwaliteit is. We nemen de impact op het milieu serieus en selecteren ons meubilair en spelmateriaal zorgvuldig. We gaan ernaartoe dat we tijdens eetmomenten echt servies en glas gebruiken. Investeren doen we graag in duurzaam speelgoed of open einde speelgoed waar we een lange tijd gebruik van kunnen maken. Ook gebruiken we veel kosteloos of gerecycled materiaal, zoals knopen, touwtjes, stenen, takken, veertjes, linten en restjes papier. 

kinderen spelen samen met houten speelgoed
houten poppetjes

Inclusief materiaal 

Het is cruciaal dat ieder kind zich kan herkennen in zijn of haar omgeving. Daarom zorgen wij voor divers en inclusief materiaal op onze locaties. Dit betekent niet alleen speelgoed waarin diverse achtergronden vertegenwoordigd zijn, maar ook boeken die diversiteit weerspiegelen. Door kinderen verschillende perspectieven te laten zien en te laten ervaren, stimuleren we begrip en inclusiviteit. 

Moestuinen 

Bij iedere BLOS locatie vind je een vorm van moestuin*, variërend van een kruidenpot in de vensterbank tot een grotere moestuin in de buitenruimte. Hierdoor leren kinderen de magie van zaaien, verzorgen, oogsten en bereiden van verse groenten, fruit en kruiden. Deze binnen- en buitenmoestuintjes laten kinderen niet alleen kennismaken met de voedselcyclus, ze zorgen er volgens onderzoek ook voor dat ze in hun latere leven eerder voor gezond voedsel kiezen.  
 
* in 2024 wordt dit uitgerold. 

groentetuintje met verschillende planten

 

Andere initiatieven

Duurzaamheid gaat ook om stilstaan bij de wereld om ons heen. 21 maart is het International Day of the Forests. Een dag waarbij we met de kinderen en onze collega's stilstaan bij wat bomen voor ons betekenen. Zo geven ze ons zuurstof, zorgen ze ervoor dat we boeken kunnen lezen en geven ons vruchten om van te eten. Op 100 BLOS locaties planten we een fruitboom. De kinderen leren van alles over ‘planten’ en om te zorgen voor 'hun’ fruitboom. Daar plukken we letterlijk (over een tijdje) de vruchten van!

Vragen of tips?

Meer weten over duurzaamheid en hoe wij dit in de praktijk toepassen? Vraag er gerust naar bij je locatiemanager! Ze staan open voor alle vragen en tips. Want samen komen we verder. Ga mee op onze duurzame reis. Samen kunnen we een blijvende impact creëren. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor de wereld waarin ze opgroeien!